Co najdeme na zahrádce

Abychom mohli efektivně a kreativně plánovat, co uvaříme, je dobré si nejprve uvědomit, co vlastně v červnu dozrává. Co by mělo v tomto období v našem jídelníčku převládat? Ze zeleniny si na zahrádce můžete natrhat čerstvé ředkvičky, špenát, chřest, ale i zelené fazolky a hrášek. Z ovoce se můžeme těšit na oblíbené jahody, třešně, rebarboru a také angrešt a meruňky. Není nic pozitivnějšího než vařit z těchto úžasných surovin. Vařit v červnu znamená vařit z celé palety jasných barev. Potěšíte všechny smysly, nejen chuťové buňky.

Co dobrého uvařit

I když se pomalu blíží léto, stále platí, že polévka je grunt. Vsaďte tedy na zeleninové polévky, které si můžete vychutnat s čerstvým pečivem, a o lehkou a zároveň výživnou večeři máte postaráno. V červnu se nesmíte obejít bez špenátové a chřestové polévky. Jarní zelenina se stejně tak skvěle hodí k přípravě slaných palačinek. Palačinkové těsto si zamilujete pro jeho jednoduchost – ne vždy ale toto jídlo musí nutně znamenat sladké potěšení. Naopak! Jako náplň do palačinky můžete připravit zeleninovou směs plnou zelených listů špenátu. Kombinaci se cherry rajčaty a mozzarellou si zamilujete.

S přibývajícími teplotami zcela určitě oceníte také studené saláty, do kterých můžete přidávat hlavně na začátku jara ředkvičky. Ty lze využít i pro přípravu kvašené zeleniny. Velmi luxusní zeleninou se poslední dobou stává květák. Květákový mozeček známe a milujeme všichni. I v případě květáku ale můžeme být mnohem kreativnější – jeho chuť velmi dobře funguje s indickým kořením, můžete si tedy doma připravit pikantní červené kari s hráškem a květákem nebo květákové kung-pao.

Sladké potěšení volá

Když se řekne jahody a třešně, na mysli vám zcela jistě vytanula řada sladkých pokrmů a dezertů s tímto ovocem. Bez čeho se v červnu určitě neobejdete vy ani vaše rodina, je domácí bublanina. Můžete ji připravit s jahodami, třešněmi, ale dokonce i s rebarborou. Dokonce si tento dezert můžete dopřát i ve zdravější variantě bez tuku, s minimem cukru a se špaldovou moukou. Nebojte se experimentovat! Jahody mají v kuchyni tolik využití. Nešlápnete vedle, pokud připravíte domácí jahodovou zmrzlinu, chia puding s jahodami nebo nepečený tvarohový dortík. K večeru ale přijde k chuti i jahodový drink, do kterého můžete, ale také nemusíte přilít prosecco.

Tohle všechno nám nabízí červen! Všude kolem na nás čekají barvy a výjimečné chutě. Nenechte si je ujít a využijte tyto suroviny na maximum.

Zdroje:
Paleo strava
Kniha Jíme zdravě na jaře