Sezonní jídelníček na červen

Premium
Zdroj: Shutterstock
Jíst sezonně, tedy podle toho, co nám v daném období příroda a naše zahrádka právě nabízí, se zdá být jedním z našich hlavních cílů, co se stravování týká. Naše mysl se soustředí na to, abychom co nejvíc využívali lokální potraviny, které k nám necestovaly přes půlku zeměkoule a nejsou nijak chemicky ošetřeny. Vyjít v sobotu dopoledne na farmářské trhy a z úlovků od farmářů sestavit jídelníček se možná ze začátku zdá trochu nemožné, ale opak je pravdou. Pokud se naše mysl naladí na aktuální období, bude to jednodušší, než si myslíte. A co si můžeme připravit a zpracovat právě nyní, v červnu?
Co najdeme na zahrádce
Abychom mohli efektivně a kreativně plánovat, co uvaříme, je dobré si nejprve uvědomit, co vlastně v červnu dozrává. Co by mělo v tomto období v našem jídelníčku převládat? Ze zeleniny si na zahrádce můžete natrhat čerstvé ředkvičky, špenát, chřest, ale i zelené fazolky a hrášek. Z ovoce se můžeme těšit na oblíbené jahody, třešně, rebarboru a také angrešt a meruňky. Není nic pozitivnějšího než vařit z těchto úžasných surovin. Vařit v červnu znamená vařit z celé palety jasných barev. Potěšíte všechny smysly, nejen chuťové buňky.
Co dobrého uvařit
