Švestky

I když se to švestkách moc neví, jsou velmi zdravé. Obecně jsou známé pro své blahodárné účinky na trávení, skrývají toho v sobě ale mnohem víc. Pokud potřebujete podpořit své trávení, snězte6 – 7 švestek denně nebo vypijte skleničku švestkové šťávy. Švestky jsou ale plné vitaminu a minerálů jako jsou draslík, fosfor, vápník a hořčík. Švestkové slupky jsou plné nenasycených mastných kyselin, což svědčí cévám a chrání nás tedy před infarktem. Zároveň není moc známo, že dokáží bojovat proti dně, protože pomáhají vyplavovat z těla kyselinu močovou. Proto si září bez švestkového koláče snad ani neumíme představit. Zkombinujte je s mákem nebo skořicí.

Ostružiny

Tyto černé bobulovité plody podobné malinám vám při sběru dají možná trochu zabrat. Určitě se to ale vyplatí. Pokud vyrazíte na ostružiny do lesa, vezměte si dlouhé kalhoty i rukávy a počítejte s tím, že i tak vás jejich ostré trny nejspíš trochu popíchají. Ty lahodné pochoutky, které si z nich ale pak doma připravíte vám to ale rozhodně vynahradí. Jsou výborné! Navíc se řadí mezi tzv. superpotraviny. Jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, K, kyseliny listové. Řadí se také mezi silné antioxidanty, které na sebe vážou volné radikály a tím pomáhají předcházet nádorovým a srdečním onemocněním. Působí také detoxikačně a pomáhají při léčbě různých zánětů v těle. Obsahují také další tělu prospěšné látky, jako jsou železo, hořčík, draslík, zinek, selen a také vlákninu. Můžete si z nich také připravit marmeládu. Zkuste do ní přidat pár kousků vanilkového lusku – ostružiny a vanilka k sobě totiž krásně jdou a povýší tak váš zážitek ze sladkého o level výš. Skvěle se ale také hodí na přípravu nepečených dezertů. Zkuste třeba ten s cukrářskými piškoty, zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Připravíte tak jednoduchý dezert, na který jen tak nezapomenete!

Pórek

Na zahrádkách nebo farmářských trzích můžeme narazit na nádherné, velké pórky. Tato zelenina zažívá velký boom obecně i ve vyšší gastronomii. Nejen, že se z něj dají připravit opravdu kulinářské speciality, našemu tělu ale přináší i mnoho dalších pozitiv. Pórek patří do stejné skupiny zeleniny, jako je česnek nebo cibule. Je charakteristický přítomností éterických olejů, které způsobují typicky silné aroma a štiplavou chuť. Je bohatý na spoustu cenných látek, jako je vitamin A, C, E, kyselinu listovou a minerály. Pravidelná konzumace pórku pročistí naše střeva a ochrání kondici našeho mikrobiomu. Nezapomínejte, že zdravá střeva znamenají zdravou pokožku. Díky pórku se tedy můžete těšit i na zdravou pokožku. Pórek můžete využívat v kuchyni i místo cibule. Skvěle ale chutná v salátech nebo v celku pečený v troubě.

Mateřídouška

Ani v září bychom ještě neměli zapomínat na bylinky. V tomto období se stále daří aromatickým bylinkám, jako je například mateřídouška. V kuchyni ji můžeme využít v pokrmech místo tymiánu. Své využití najde ale i jako bylinný čaj, který podporuje dobrý spánek a duševní rovnováhu. Sáhnout po něm můžete ale i v případě žaludečních křečích nebo menstruačních bolestech. Nic nezkazíte, pokud mateřídoušku použijete i jako obklad na opuchliny.

Tak jak se vám líbí tyto zářijové poklady z přírody? Nasávejte jejich pozitivní účinky plnými doušky, stojí to za to!

Zdroje:

https://www.rehabilitace.info/

https://www.jimejinak.cz/

https://www.bylinkyprovsechny.cz/