Jaké potraviny zařadit do svých jídelníčků v měsíci říjen?

Dýně

Když se někdo zeptá na zeleninu, která vystihuje podzimní dny, každému se téměř vybaví právě dýně. Dýní existuje více druhů, mezi ty, které se hodí do jídelníčku, patří dýně hokaido nebo dýně špagetová.

Z dýně je tradiční dýňová polévka. Kromě této klasiky si však z dýně můžete připravit také spoustu dalších, zajímavých a především zdravých receptů.

Co vše z dýně uvařit?

• Dýňové karbanátky (stačí smíchat předvařenou dýni s vejcem, trochou celozrnné mouky, solí a pepřem)

• Dýňové hranolky

• Dýňový mugcake (přidejte dýni do svého oblíbeného mugcaku z ovesných vloček, a oživte tak svůj jídelníček)

• Dýně s kozím sýrem

• Dýňové pyré

Dýně je nejen symbolem podzimu, ale také skvělou alternativou přílohy, pokud chcete snížit příjem sacharidů nebo zvětšit objem jídla za menší počet kalorií.

Brambory

Také brambory jsou potravinou, která se pojí s měsícem říjen.

Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, zasytí vás více, než například rýže a mají také vysoký obsah vlákniny.

Receptů z brambor je nespočet, nejen, že je můžete připravit na několik způsobů jako přílohu, ale také si můžete uvařit zdravé bramboráky z horkovzdušné fritézy nebo třeba zdravé bramborové škubánky.

Růžičková kapusta

Další zeleninou, která je sezónní v měsíci říjen, je růžičková kapusta.

Růžičková kapusta je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, ale také vlákniny. Připravit si ji můžete v polévce, na páře nebo ve vodě. Může být skvělou přílohou, chutnou zeleninou v teplém salátu nebo dochutit pečené kuře v troubě.

Červená řepa

Červená řepa nemusí každému chutnat. Záleží také na její přípravě. Je však jednou z nejvíce nutričně bohatých druhů zeleniny.

Červenou řepu si můžete koupit již předvařenou, a ušetřit si tak čas s vařením. Pokud se rozhodnete pro řepu syrovou, myslete na to, že je důležité řepu pořádně uvařit, aby byla měkká i uvnitř. Kromě vaření ji můžete zpracovat také v troubě, doporučujeme řepu zabalit do obalu s olivovým olejem a přidat můžete také bylinky dle své chuti.

Z červené řepy si lze připravit chutný salát s kozím sýrem, využít ji také můžete na řepovou pomazánku. Stačí řepu nastrouhat, přidat sůl, pepř a pár lžic tvarohu.

Hruška

Abychom nezůstávali pouze u zeleniny, také hrušku najdete jako sezónní ovoce v měsíci říjen.

Hruška se hodí nejen jako svačina, ale můžete ji opět také tepelně zpracovat, využít do ovesné kaše, mugcaků nebo si připravit zdravý hruškový závin.

Zdroj:

https://www.ferpotravina.cz/clanky/sezonni-ovoce-a-zelenina-mesic-rijen