Špenát

Špenát se v květnu dostává na vrchol své sezónní dostupnosti. Obsahuje mnoho živin včetně železa, vápníku a vitaminu C. Málo se to o něm ví, ale obsahuje i vysoký podíl antioxidantů, které zajistí ochranu těla před poškozením způsobeným volnými radikály. (Lee, H., Kim, Y., & Kim, H. (2016). Nutritional compositions of spinach (Spinacia oleracea L.) leaves cultivated under various ratios of red to blue LED lights. Food Science and Biotechnology, 25(1), 17-23. doi: 10.1007/s10068-016-0003-1) Nejenže ho můžete přidávat do salátů a těstovin, výtečně chutná i v ranním smoothie. Rozmixované ovoce spolu se špenátem se postará o ranní vitaminovou bombu, která vás nakopne a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Už se vám pak nestane, že vám během dopoledne v práci padá hlava únavou.

Zdroj: Youtube

Chřest

Jarní bomba, na kterou všichni čekají, je chřest. Existují dva hlavní druhy chřestu – bílý a zelený. Zelený chřest má jemnou chuť s lehkou hořkostí a je snadno k dostání. Bílý chřest má o trochu sladší chuť, bývá ale o něco dražší a je možné, že na něj v běžných obchodech jen tak nenarazíte. Chřest je považován za zdravou potravinu hlavně proto, že je nízkokalorický, obsahuje vitaminy A, C, E a K a minerály, jako je draslík, železo a také vlákninu. Největší jeho předností je látka asparagin – ta pomáhá tělu odstraňovat přebytečnou vodu a soli a tím bojuje proti otokům. (Watanabe, F., Abe, K., & Fujita, T. (2002). Characterization of the major aroma-active compounds in cooked green asparagus (Asparagus officinalis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(13), 3851-3854. doi: 10.1021/jf0200072) Z chřestu si můžete připravit výtečnou polévku, zapéct jej se sýrem nebo uvařit s těstovinami.

Kedlubna

Kedlubny jsou nutričně vydatnou jarní zeleninou. Obsahují vitaminy C, B1, B2, B3, B5 a B9 a některé minerály, jako například fosfor, vápník, železo, zinek a selen. Kedlubnu známe většinou v syrovém stavu. Většinou rozděluje strávníky na dva tábory – ty, co ji zbožňují, a ty, co ji nemohou ani cítit. Má velmi specifickou chuť i aroma, je totiž plná éterických olejů – na to by si měli dávat pozor lidé trpící častými záněty trávicího traktu. Pokud patříte do tábora, který kedlubnu nesnáší, dejte jí ještě šanci a zkuste si připravit kedlubnovou polévku. Osmahnutím a podušením cibulky, kedlubny, brambor a koření získáte hutnou krémovou polévku, jejíž chuť vás příjemně překvapí.

Rané brambory

Rané brambory nejsou jen brambory, které brzy sklidíme. Jedná se o specifickou odrůdu, kterou sklízíme od druhé poloviny května do července. Mají velmi tenkou slupku, proto se nemusí škrabat. A právě v tom se skrývá důvod, proč jsou rané brambory tak zdravé. Právě pod slupkou zeleniny a ovoce se skrývají všechny důležité vitaminy a minerály. U brambor to tedy platí také. Rané brambory jsou bohaté na vitaminy B a C, hořčík, vápník a železo. Neobsahují lepek, jsou tedy vhodné pro celiaky. A jak rané brambory konzumovat? Nejlépe chutnají uvařené ve slupce s máslem, tvarohem a okurkovým salátem. Tato neodolatelná kombinace vás zasytí, dodá vitaminy a ještě vás přenese ve vzpomínkách zpět do dětství stráveného o prázdninách u babičky.

Užívejte jaro plnými doušky. Vše, co nyní na zahradě nebo na farmářských trzích objevíte, vás okouzlí svou plnou chutí a vůní. Prožívejte vědomě každé sousto, které si vložíte do úst. Právě teď je to období, kdy bychom měli víc než kdy jindy prožívat každý přítomný okamžik. Nemyslete na nic jiného a s pokorou přijímejte to, co nám příroda nyní nabízí.

Zdroje:

Lee, H., Kim, Y., & Kim, H. (2016). Nutritional compositions of spinach (Spinacia oleracea L.) leaves cultivated under various ratios of red to blue LED lights. Food Science and Biotechnology, 25(1), 17-23. doi: 10.1007/s10068-016-0003-1

Watanabe, F., Abe, K., & Fujita, T. (2002). Characterization of the major aroma-active compounds in cooked green asparagus (Asparagus officinalis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(13), 3851-3854. doi: 10.1021/jf0200072

https://www.vitalia.cz/clanky/kedlubna-takova-obycejna-zelenina-a-takove-prekvapeni/

https://veganskyjidelnicek.cz/sezonni-jidelnicek-co-jist-v-kvetnu/