Bobulovité ovoce
Během července si můžeme plnými doušky dopřávat bobulovité ovoce, jako je rybíz, angrešt a borůvky. Nastává čas borůvkového koláče, který mnozí vyhlížejí téměř celý rok. Zapomeňte na kanadské borůvky z plastového kyblíčku ze supermarketu. Vyrazte do lesa s hrnečkem a celý ho naplňte borůvkami. Takovou příležitost jindy v roce mít nebudete, proto neváhejte. Borůvky můžete využít i k výrobě zdravého ranního smoothie. Rozmixujte si je ráno s banánem, oříšky a ovesným mlékem. Nejenže vás zasytí, ale dodá vašemu tělu denní dávku antioxidantů. Na zahrádce můžete objevit keře obalené rybízem a angreštem. Narazit můžete i na méně známou jostu, která je kříženec černého rybízu a angreštu. Z bobulí můžete v kuchyni vykouzlit osvěžující letní nepečené dezerty, ale nejvíc se hodí k přípravě marmelád. Je to skvělý způsob k uchování letního ovoce i pro zimní období.
Lečo, nebo ratatouille?
Když se řekne léto, znamená to pro mnohé z nás hlavně šťavnatá rajčata, papriky a cukety. Přesně tato trojice se bez problému postará o naše večeře po celý červenec. Můžete s nimi vykouzlit spoustu kombinací, které se nikdy nepřejedí. V letních měsících je ocení celá rodina. Připravte si zeleninové lečo s vajíčkem, francouzské ratatouille nebo italské těstoviny s rajčaty, cuketou a olivami lehce postrouhané parmazánem. To je chuť léta! Nestrávíte dlouhé hodiny u plotny. Můžete si užít radovánky na sluníčku a zároveň jíst chutné jídlo, které budete mít připravené během chvilky.
Zelená pro zelenou
Ani v těchto horkých měsících nezapomeňte konzumovat vše zelené. Zelené listy můžete jíst k snídani, obědu i k večeři a nic tím nezkazíte. Listy špenátu si rozmixujte do ranního smoothie s banánem a řapíkatým celerem. K obědu připravte italské rizoto s mangoldem a krémovou špenátovou polévku a k večeři si dopřejte už jen lehký salát s polníčkem a rukolou. Vše lehké a svěží znamená léto. Zelená strava nikdy nebyla tak chutná a prospěšná jako právě v těchto měsících. I ranní vajíčka posypaná právě seříznutou pažitkou patří k létu. Zelená by měla být všude – nejenom v salátech, ale i v polévkách, pomazánkách nebo prostě jako ozdoba talíře.
První letní jablka
Ačkoli máme jablka spojená spíše s podzimním obdobím, už nyní začínají dozrávat první letní odrůdy jablek. A právě jejich lehce kyselá chuť dokáže v teplých dnech skvěle osvěžit. Znáte nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem? Vyzkoušejte si připravit jej pro návštěvu a uvidíte, že nešlápnete vedle. Na štrúdl je času dost, ale lahodný nepečený dezert jako chutná přesnídávka či svačinka pro děti k létu také patří.
Letní měsíce utíkají dost rychle, proto je využijte co nejlépe. Zapomeňte na supermarkety a zamiřte na zahrádky, samosběry, farmářské trhy nebo do lesa. Tam najdete ty pravé poklady léta.
Zdroje:
https://www.jimejinak.cz/sezonni-jidelnicek-co-jist-v-cervenci/
https://www.databazeknih.cz/knihy/jime-zdrave-jak-jime-zdrave-v-lete-445416