Z masa nejčastěji narazíte na čerstvé vepřové, ale také na klobásy či salámy. Co v únoru nenajdete, je zvěřina, protože některé druhy divoké zvěře jsou v tomto období chráněné.

Ze sezónní zeleniny v únoru najdete především:

  • mrkev
  • celer
  • červená řepa
  • růžičková kapusta
  • křen
  • ředkvičky
  • zázvor
  • cibule

Recepty ze sezónních potravin:

Hovězí vývar

Suroviny

  • hovězí krk s kostí
  • mrkev
  • celer
  • cibule
  • pórek
  • růžičková kapusta
  • polévkové koření

Vývary vás zahřejí, díky vyvařenému masu s kostí bude vývar silný, plný živin i kolagenu. Nejprve dejte vařit hovězí krk s kostí a vařte alespoň 2 hodiny. K masu přidejte také koření, doporučujeme využít pyramidy, které jsou vhodné do polévek. Po dvou hodinách vyjměte maso, přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu, okrájejte maso a vše vhoďte zpět do vývaru a vařte další hodinu.

Přidat do polévky můžete na závěr také nudle nebo vejce natvrdo. V případě nudlí doporučujeme využít rýžové.

Pomazánka z červené řepy

Suroviny

  • předvařená červená řepa
  • křen
  • jogurt
  • sůl
  • pepř

Stačí si uvařit červenou řepu, nebo využít již předvařenou. Řepu nastrouhejte najemno, přidejte dvě lžíce nastrouhaného křenu a tři lžíce jogurtu. Vše nezapomeňte osolit a opepřit.

Podávejte s celozrnným pečivem nebo rýžovými chlebíčky.

Kuře se zázvorem

Suroviny

  • kuřecí stehna
  • zázvor
  • cibule
  • růžičková kapusta
  • sůl, pepř
  • přepuštěné máslo (ghí)

Nejprve si předehřejte troubu, maso omyjte, osolte, opepřete a dejte na plech. Přidejte lžičku přepuštěného másla, podlijte a nechte péct. Pečte 30 až 40 minut a následně k masu přihoďte nakrájený zázvor, cibuli a růžičkovou kapustu.

Podávejte s rýží nebo bramborem.

Zdroj:

https://fitmaliny.cz/