Premium obsah

Sezónní jídelníček: Co si dát v únoru

Sezónní jídelníček: Co si dát v únoru
Únorový jídelníček, stejně tak jako v ostatních zimních měsících, je založen zejména na kořenové zelenině. Únor je měsíc chudší na sezónní potraviny, v tuto dobu nenajdeme žádné čerstvé ovoce, ale čerpat můžeme ze svých uskladněných zásob jablek či hrušek.

Z masa nejčastěji narazíte na čerstvé vepřové, ale také na klobásy či salámy. Co v únoru nenajdete, je zvěřina, protože některé druhy divoké zvěře jsou v tomto období chráněné.

Ze sezónní zeleniny v únoru najdete především:

  •       mrkev
  •       celer
  •       červená řepa
  •       růžičková kapusta
  •       křen
  •       ředkvičky
  •       zázvor
  •       cibule

 

Recepty ze sezónních potravin:

Hovězí vývar

Suroviny

  •       hovězí krk s kostí
  •       mrkev
  •       celer
  •       cibule
  •       pórek
  •       růžičková kapusta
  •       polévkové koření

Vývary vás zahřejí, díky vyvařenému masu s kostí bude vývar silný, plný živin i kolagenu. Nejprve dejte vařit hovězí krk s kostí a vařte alespoň 2 hodiny. K masu přidejte také koření, doporučujeme využít pyramidy, které jsou vhodné do polévek. Po dvou hodinách vyjměte maso, přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu, okrájejte maso a vše vhoďte zpět do vývaru a vařte další hodinu.

Přidat do polévky můžete na závěr také nudle nebo vejce natvrdo. V případě nudlí doporučujeme využít rýžové.

 

Pomazánka z červené řepy

Suroviny

  •       předvařená červená řepa
  •       křen
  •       jogurt
  •       sůl
  •       pepř

Stačí si uvařit červenou řepu, nebo využít již předvařenou. Řepu nastrouhejte najemno, přidejte dvě lžíce nastrouhaného křenu a tři lžíce jogurtu. Vše nezapomeňte osolit a opepřit.

Podávejte s celozrnným pečivem nebo rýžovými chlebíčky.

 

Kuře se zázvorem

Suroviny

  •       kuřecí stehna
  •       zázvor
  •       cibule
  •       růžičková kapusta
  •       sůl, pepř
  •       přepuštěné máslo (ghí)

 

Nejprve si předehřejte troubu, maso omyjte, osolte, opepřete a dejte na plech. Přidejte lžičku přepuštěného másla, podlijte a nechte péct. Pečte 30 až 40 minut a následně k masu přihoďte nakrájený zázvor, cibuli a růžičkovou kapustu.

Podávejte s rýží nebo bramborem.

 

Zdroj:

https://fitmaliny.cz/

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.