Z masa nejčastěji narazíte na čerstvé vepřové, ale také na klobásy či salámy. Co v únoru nenajdete, je zvěřina, protože některé druhy divoké zvěře jsou v tomto období chráněné.
Ze sezónní zeleniny v únoru najdete především:
- mrkev
- celer
- červená řepa
- růžičková kapusta
- křen
- ředkvičky
- zázvor
- cibule
Recepty ze sezónních potravin:
Hovězí vývar
Suroviny
- hovězí krk s kostí
- mrkev
- celer
- cibule
- pórek
- růžičková kapusta
- polévkové koření
Vývary vás zahřejí, díky vyvařenému masu s kostí bude vývar silný, plný živin i kolagenu. Nejprve dejte vařit hovězí krk s kostí a vařte alespoň 2 hodiny. K masu přidejte také koření, doporučujeme využít pyramidy, které jsou vhodné do polévek. Po dvou hodinách vyjměte maso, přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu, okrájejte maso a vše vhoďte zpět do vývaru a vařte další hodinu.
Přidat do polévky můžete na závěr také nudle nebo vejce natvrdo. V případě nudlí doporučujeme využít rýžové.
Pomazánka z červené řepy
Suroviny
- předvařená červená řepa
- křen
- jogurt
- sůl
- pepř
Stačí si uvařit červenou řepu, nebo využít již předvařenou. Řepu nastrouhejte najemno, přidejte dvě lžíce nastrouhaného křenu a tři lžíce jogurtu. Vše nezapomeňte osolit a opepřit.
Podávejte s celozrnným pečivem nebo rýžovými chlebíčky.
Kuře se zázvorem
Suroviny
- kuřecí stehna
- zázvor
- cibule
- růžičková kapusta
- sůl, pepř
- přepuštěné máslo (ghí)
Nejprve si předehřejte troubu, maso omyjte, osolte, opepřete a dejte na plech. Přidejte lžičku přepuštěného másla, podlijte a nechte péct. Pečte 30 až 40 minut a následně k masu přihoďte nakrájený zázvor, cibuli a růžičkovou kapustu.
Podávejte s rýží nebo bramborem.
Zdroj:
https://fitmaliny.cz/