Co na podzim uskladníš, na jaře jako když najdeš
Díky podnebí v naší oblasti většinou žádné ovoce ani zelenina během zimy a brzkého jara nerostou. Je pro nás tedy víc než kdy jindy mnohem těžší stravovat se lokálně, ale přitom vyváženě a pestře. A právě proto je potřeba využívat veškeré možnosti, jak využít plody z podzimu. Bohatou letní a podzimní úrodu je potřeba maximálně zužitkovat. Jahody, borůvky a rybíz zamrazte a do pár skleniček zavařte marmeládu. Stejně tak můžete využít dýni nebo cuketu – zavařené zeleninové lečo nebo dýňové pyré vám v březnu přijde určitě k chuti. Na jaře se taky neobejdete bez fermentované zeleniny, která vám dodá potřebné vitaminy k tomu, abyste ustáli poslední chladné týdny ve zdraví. Myslete proto na dlouhé zimní měsíce i v době bohaté úrody.
Náš tip: Zkuste si udržet čerstvou zeleninu ze zahrádky co nejdéle. Cukety a dýně nejlépe uskladníte ve studeném sklepě, pokud je dáte do bedýnky s pískem. Díky této vychytávce si můžete užít čerstvou zeleninu i během zimního období.
Využijte růžičkovou kapustu
Kapusta je vlastně jediná zelenina, která je odolná vůči mrazu, můžeme ji tedy dostat čerstvou i v těchto měsících, i když se nejedná zrovna o nejoblíbenější zeleninu. Obsahuje ale vysoký podíl vitamínů a minerálů. Navíc podporuje imunitu a působí detoxikačně, což po dlouhé zimě ocení snad každý. Nejvíce vitamínů si zachová pouze krátce povařená nebo podušená v páře. Navíc tak nevznikne ten známý zápach typický pro kapustu, který většinu odrazuje od její konzumace.
Zaměřte se na zelí
Zelí je určitě ta pravá volba, jak na konci zimy posílit váš organismus. Zelí totiž obsahuje stejné množství vitaminu C jako mandarinky. Obsah vitaminu C je dokonce ještě vyšší u červeného zelí. (GOULD, Stella, et al. Vitamin-C content of vegetables. 5. Cabbage. Food Research, 1936, 1: 427-434.) Kromě toho obsahuje vysoký podíl vlákniny, stimuluje pohyb střev a podporuje metabolismus. Můžete si vybrat čerstvé zelí, ale sáhnout můžete i po oblíbené kysané variantě. Ta sice nemá tak vysoký podíl vitamínu C, ale pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Je tedy vhodná pro diabetiky. Po zelí sáhněte i v případě, že se cítíte psychicky unavení a vyčerpaní. Díky přítomnosti vitamínů B9 a B12 napomáhá správnému fungování nervového systému, je tedy účinné proti depresím.
Nás tip: Vsaďte na asijskou kuchyni – právě v té najdete zastoupené zelí ve vysoké míře.
Jablka a hrušky prostě nezklamou
Jablka u nás konzumuje snad každý. Kdo by neměl jablko pravidelně ke svačině a jablečný štrúdl k nedělní kávě, jako by ani nebyl. Dobře uskladněná jablka vydrží až do brzkého jara. S jejich konzumací ale neotálejte. Právě teď je ten čas, kdy nám jablka přijdou vhod. I když nám přijdou tak všední, obsahují vitamíny A, B, C a E a minerály, vlákninu i antioxidanty. Posilují imunitu, kosti, srdce i cévy. Připravte si například ovocný salát s pomeranči, jablky, hruškami, zakysanou smetanou a vlašskými ořechy. Pokud vás po večerech honí mlsná, během chviličky si můžete připravit lahodný kompot – povařená jablka se špetkou skořice. Nejenže si skvěle pochutnáte, můžete tak navíc jít spát zcela bez výčitek.
Je čas připravit zahrádku
I když nám naše zahrádky během března zatím žádné poklady nevydají, už nyní je čas začít je připravovat a opečovávat proto, aby nám během teplých měsíců poskytly bohatou úrodu. Zkontrolujte ovocné keře, jako je angrešt a rybíz. Během března nastává čas pro první výsev. Zaměřte se hlavně na bylinky, jako je pažitka, bazalka a tymián. Vysadit ale můžete i salát, rukolu i cibuli.
Jíst lokálně během března není úplně jednoduché. Nejlepší způsob, jak jíst sezónně i během tohoto období, je najít si v okolí farmáře, od kterého můžete odebírat lokální suroviny. I ty dobře uskladněné. Držte se jednoduchých a všedních surovin, které vám a vašemu tělu nejvíc prospějí.
Zdroje:
- https://www.bezhladoveni.cz/nejlepsi-potraviny-v-breznu-prehled-sezonniho-ovoce-zeleniny-i-bylinek/
- https://zuzanadouchova.cz/proc-jist-ruzickovou-kapustu/
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Silu-hledejte-v-zeli__s10010x9616.html
- https://www.akademiekvality.cz/clanek/jablka-a-jejich-prinos-pro-nas-organismus
- https://www.nature.com/articles/35016151
- GOULD, Stella, et al. Vitamin-C content of vegetables. 5. Cabbage. Food Research, 1936, 1: 427-434.