Ačkoli zní jeho název poměrně netradičně, dračí ovoce neboli pitaya se dá koupit v celé řadě obchodů i u nás a jeho popularita raketově roste.

Jedná se o plod kaktusu Hylocereus cactus, kterému se přezdívá „Královna Honolulu“ a jehož květy se otevírají výhradně v noci. Pitaya má buď bílou, nebo jasně růžovou dužinu.

Jak ho upravit a v čem nám pomůže?

Dračí ovoce má mírně nasládlou chuť, připomínající kiwi nebo hrušku. Můžete ho přidávat do smoothie nápojů, salátů či ovocných sorbetů. Hodí se ale i do slaných pokrmů, kterým dodá exotický nádech. A tak se s ním setkáte třeba v receptech na salsu nebo jako s přísadou do vegetariánských či masových směsí.

Co se týče výživových hodnot, ve 100 gramech dužiny se skrývá 60 kcal, 1,2 gramu bílkovin, 13 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny a žádné tuky. Je to tedy poměrně nízkokalorické ovoce, které obsahuje méně cukrů, než bychom od plodu tohoto typu čekali. Z mikroživin stojí za zmínku především:

HOŘČÍK

Jako bohatý zdroj hořčíku je dračí ovoce vyhledáváno mezi sportovci. Tento minerál totiž významně ovlivňuje metabolismus bílkovin, kontrakci svalů, produkci energie i regulaci hladiny krevního cukru.

VITAMINY SKUPINY B

Tyto živiny mají vliv na hospodaření s energií, zlepšují koncentraci a zvyšují (hlavně vitamin B12) produkci červených krvinek.

VITAMIN C A FOSFOR

Tyhle dvě látky můžeme bez váhání pasovat na rytíře v boji proti stárnutí. Fosfor chrání a regeneruje buňky. Spolu s vitaminem C udržuje pevnou pleť a brání předčasnému stárnutí.

ANTIOXIDANTY

V dračím ovoci jich najdete hned několik typů, zejména pak betalainy a flavonoidy, které jednak bojují proti škodlivým volným radikálům, ale současně snižují riziko celé řady nebezpečných onemocnění (choroby srdce, některé druhy rakoviny atd.).

ŽELEZO

Jako jeden z mála druhů ovoce obsahuje tento exotický plod překvapivě velké množství železa, které hraje klíčovou roli v transportu kyslíku i v produkci energie.

V neposlední řadě musíme zmínit také obsah prebiotik v dužině dračího ovoce. Jedná se o specifický druh vlákniny, sloužící jako potrava užitečným bakteriím ve střevě. Pokud je osídlení střeva těmito bakteriemi dostatečné, výrazně klesá riziko infekcí zažívacího traktu a podle některých studií může přísun prebiotik zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění střev.