Sezamová semínka, a to jak ta světlá, tak ta černá, jsou zdrojem betakarotenu, hořčíku, vápníku a zinku. Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B svědčí ženám v menopauze, sportovcům, studentům a všeobecně všem, kteří mají psychicky či fyzicky náročné zaměstnání. Fungují jako prevence osteoporózy a zlepšují i stav vlasů a nehtů. A to už je pěkná sbírka důvodů, proč si ho někam přisypat ještě dnes.

Sezam se pěstuje zejména na výrobu oleje a pasty tahini. Ta je neodmyslitelnou součástí řecké a blízkovýchodní kuchyně. Přidává se do cizrnového humusu, omáček, salátových dresinků, marinád nebo pomazánek. A také se z ní vyrábějí chalva a baklava, tradiční dezerty, které uzavírají každou orientální hostinu.

Vyladěná chuť

Sezamovými semínky můžete posypat domácí sušenky či krekry. Díky své netradiční ořechové chuti ozvláštní salát nebo jeho zálivku. Neobejdete se bez nich, až budete chystat sushi nebo experimentovat s japonskou kuchyní. Sezam také perfektně ladí s rybami. Už jste je zkoušeli servírovat v sezamové krustě? Jestli ne, je nejvyšší čas se do toho pustit!

RECEPTY

Sezamové krekry

  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g másla (pro vegan verzi lze použít Alsan Bio)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 100 ml vody
  • bílá a černá sezamová semínka dle chuti

Smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, olejem, solí, vodou a hrstí sezamových semínek. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout.

Poté si těsto položte na pečicí papír a vyválejte z něj tenký plát. Pokud by se lepilo, použijte ještě jeden kousek pečicího papíru a těsto vyválejte válečkem mezi nimi.

Až bude mít těsto požadovanou výšku (ideálně 1–2 cm), posypejte ho mixem sezamových semínek. Kolečkem na pizzu nebo nožem vykrajujte podélné krekry. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15–20 minut.

Domácí gomasio

Spojíte-li sezamové semínko s nerafinovanou solí, získáte takzvané gomasio, které slouží k dochucování polévek, obilnin nebo třeba salátů. A nejenže tahle směs výborně chutná, ale obsahuje i spoustu cenných minerálů.

Jak na to?

Připravte si 18 lžiček sezamu a lžičku nerafinované soli (pro děti se doporučuje poměr 22 : 1). Obě suroviny střídavě opražte na pánvi a pak je spolu zatepla utřete v hmoždíři nebo rozemelte ve speciálním mlýnku.

Losos v sezamové krustě

  • 2 filety z lososa
  • 20 g sezamu
  • limeta
  • olivový olej
  • sůl

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů. Filety z lososa omyjte, osušte papírovými utěrkami, osolte a pokapejte limetovou šťávou. Pak rybu obalte v sezamu a dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut. Servírujte s plátkem limety a vařenými bramborami.

Sezamová pomazánka

  • 6 polévkových lžic sezamových semínek
  • 3 lžíce sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • voda dle potřeby

Sezam umelte na mlýnku na hladký prášek. Přidejte droždí, olej, prolisovaný česnek, šťávu z citronu a sůl. Promíchejte a přilijte vodu dle potřeby tak, aby vznikla roztíratelná pomazánka. Podávejte na vece nebo toastu s nakrájenou zeleninou.

Zdroje: