Sedmikráska je jednoznačně jednou z nejznámější jedlých květin. U nás rostou sedmikrásky chudobky, maličké květinky s bílými květy a žlutým lůžkem. Najdeme je na polích a velkých, travnatých plochách, kde mají dostatek slunce, ale i podél cest.

Pro obsah specifických tříslovin, flavonoidů a cukrů, se chudobky používaly zejména ve středověku, kdy měla tato rostlina v košících bylinkářů velký význam. Pití odvaru ze sedmikrásek se připisovaly rozličné účinky, od zbavení dny či horečky až po léčbu zvětšené štítné žlázy. Dnes jsou ověřeny pozitivní účinky při léčbě zánětlivých onemocnění, při onemocnění jater a ledvin a při průjmech. Též usnadňuje vykašlávání. Pokud tedy trpíme těmito obtížemi, šálek čaje z čajové lžičky sušených květů bychom si měli připravit dvakrát denně. Při vnějším použití se hodí k obkladům špatně se hojících ran, akné a vyrážek. Vhodná je i ke kloktání a při rekonvalescenci po zápalu plic.

Čaj pro očistu
Ze sedmikrásek si můžete velice jednoduše udělat čaj, který je vhodný při jarní očistné kúře, když chcete podpořit hubnoucí proces nebo při nachlazení.

Stačí zalít 3 lžičky květů 250 ml horké vody a nechat 15-20 minut louhovat.

Zdroj: Youtube

Sedmikráska v kuchyni

Nejen v přírodě, ale i v kuchyni se tahle divoká rostlinka bude chovat příznačně ke svému názvu, tedy jako nefalšovaná kráska. Dodá vašim výtvorům noblesu, svěžest a neodolatelnost.

  • Pokud ji nezbaštíte hned po utrhnutí, zkuste s ní kouzlit třeba podle následujících bodů.
  • Vzhledem ke svěžesti, která z květů sedmikrásky přímo vyzařuje, se nabízí použití v jarních zeleninových salátech. Užijeme jak listy, tak květy. Tím ale určitě nekončíme…
  • Květy využijte třeba na zkrášlení hotových polévek. Doplnit mohou třeba tuto polévku s tempehem. Podívejte se, jak nádherně vypadá ozdobená krémová polévka (nebo si ji rovnou uvařte a zdobení vyzkoušejte podobně nebo podle vlastní fantazie). I na hlavních jídlech najde sedmikráska uplatnění, třeba tady na znojemské omáčce vypadají květy přímo famózně.
  • A co sladké pokrmy? Jasně, i dezert mohou tyto něžné kvítky povznést o úroveň výš.
  • Květy můžete také zamrazit do ledových kostek nebo je prostě čerstvé přidávat jako dekoraci do nápojů. Z obyčejné vody udělají vodu květovou, z domácí limonády pak limonádu kvetoucí.
  • Zkusili jste už květy sedmikrásek nakládat? Získáte jednoduše a rychle netradiční slané dochucovadlo!
  • Ze sedmikrásek můžete vytvořit také obdobu oblíbených kapary: z 1/2 lžičky soli, 150 ml jablečného octa a 150 ml vody uvařte nálev. Do skleničky vložte několik kuliček nového koření, pepře a hořčice a přidejte uzavřená poupátka sedmikrásek. Zalijte nálevem a zašroubujte. Pak dejte sklenice do hrnce víčkem dolů, přilijte vodu do poloviny výšky sklenic a zavařujte 12 minut. Dnem vzhůru pak nechte vychladnout na utěrce.

V kuchyni se sedmikrásky nejčastěji používají do salátů nebo na chlebíčky, ale krásně vypadají i ve vývarech. Je však nutné, abyste je tam vhodili těsně před podáváním, aby kvítky neztratily svůj tvar, barvu a chuť.

Další recepty, kde se dají využít sedmikrásky, najdete zde.

Zdroj: Jimejinak, Apetit online, studie