Test jako ze školy. Jakou známku by vám dala p. učitelka z přírodopisu?

Uhádněte podle obrázku odpovídající bylinu.

KDY:

Květy sedmikrásek z trávy vykukují po valnou část roku, od konce února po začátek listopadu. Sbírat je můžete kdykoli, nejvíce účinných látek ale bylinka mívá na jaře. Sedmikráska se podobně jako slunečnice otáčí za sluncem a po západu květ stáčí hlavu k zemi, ‚uvadá‘. Ke sběru tedy zvolte příhodnější denní dobu, kdy je květ plně rozvinutý, nejlépe poledne.

ÚČINNÉ LÁTKY:

Patří mezi ně hořčiny, třísloviny, sliz, silice a minerály. Účinky sedmikrásky jsou jemné, droga je proto vhodná i pro malé děti. Pro dospělé se používá ve směsích s bylinami, které mají podobný účinek – jitrocel, mateřídouška, lipový květ či černý bez.

LÉČIVÉ ÚČINKY:

V léčitelství se sedmikráska cení především při léčbě onemocnění dýchacích cest, protože podporuje tvorbu hlenu a jeho vykašlávání. Ideální je ve formě odvaru, tinktury nebo sirupu. Také urychluje hojení ran, bodnutí a modřin, má protizánětlivé účinky a zklidňuje ekzematickou pleť. Její svíravá chuť podporuje tvorbu žluči a trávení, a díky obsahu sacharidu inulinu je tato bylinka vhodná pro diabetiky.

Zdroj: Youtube

VYUŽITÍ:

Sedmikráskový sirup: Zhruba 700 g čerstvě natrhaných kvítků sedmikrásky po umytí zalijte litrem horké vody. Přidejte jeden dva omyté pokrájené citrony (ideálně v biokvalitě, bez chemického ošetření) včetně kůry. Nechte louhovat do druhého dne, poté sceďte přes plátno či jemné sítko a květy vymačkejte. Přidejte kilo cukru a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Sirup užívejte v případě onemocnění dýchacích cest (nachlazení, kašel, zánět průdušek) po lžičkách nebo jím oslaďte čaj či ranní misku müsli.

VĚDĚLI JSTE, ŽE:

Lidový název pro sedmikrásku je chudobka. Stará pranostika totiž praví, že o co je jaro bohatší na sedmikrásky, o to chudší bude podzim na úrodu.

BYLINNÁ MAST NA MODŘINY

Arnika je výbornou bylinkou pro vstřebávání hematomů a sedmikráska zmírňuje bolest a otoky. Společně tak znásobí síly a působí docela rychle. Vitamin E slouží jako antioxidant a prodlužuje životnost masti.

  • 90g bambuckého másla
  • 5g sušené arniky
  • 5g sedmikrásek
  • 3 kapky vitaminu E

Bylinky pomelte v mlýnku – čím menší částečky, tím lépe. Do misky odvažte bambucké máslo, přidejte bylinky a směs vložte do vodní lázně. Nechte macerovat za tepla (voda nesmí vřít) 4–5 hodin. Občas promíchejte a nezapomeňte kontrolovat a doplňovat vodu ve vodní lázni, aby se neodpařila. Následně macerát přefiltrujte přes plátno, přidejte vitamin E a přelijte do dóz. Pokud nemáte po ruce bambucké máslo, lze použít i olej lisovaný za studena (slunečnice, oliva) a macerát zahustit včelím voskem či cetearyl alkoholem. Klasici použijí sádlo.

Zdroje: