To, co sníte, ovlivňuje nejenom vaše zdraví či tělesnou hmotnost. I na psychiku do značné míry působí složení jídelníčku. Rozhodně tedy existují potraviny, které vám zlepší náladu. Jen je třeba rozlišovat mezi těmi, po kterých sáhnete často ze zoufalství, co budou mít krátkodobý efekt a vzápětí se dočkáte obří vlny výčitek svědomí. Dobrým příkladem je situace, kdy vám problémy v partnerském životě přihrají do ruky celé balení zmrzliny. Už ve chvíli, kdy vyhazujete do koše prázdnou pikslu, vám začíná být jasné, že pocity slasti, provázející prvních několik lžiček, jsou minulostí a o své místo na slunci začíná bojovat pocit viny.

Naším cílem tedy není se dlouze rozepisovat o pokrmech, které lákají na krátkodobý pocit štěstí, aby vás vzápětí zavalily negativními emocemi. Vybrali jsme sedm druhů potravin, jejichž pozitivní vliv na náladu je podložený dokonce i renomovanými vědeckými studiemi.

Na úvod bychom si ale měli ujasnit, že celkové naladění člověka je určeno nejenom tím, co měl nedávno na talíři. Svou roli sehraje i vliv vnějšího prostředí, stres, zdravotní stav, nedostatek spánku, a dokonce genetika. Není tedy zárukou, že vás po nepříjemné interakci se šéfem obratem pozitivně naladí porce grilovaného lososa. Určitě ale existují pokrmy a ingredience, které se vyplatí ve vhodném množství do jídelníčku zařadit, protože i ten minimální pozitivní vliv na dobrou náladu má prostě smysl.

UDĚLEJTE SI RADOST JÍDLEM

1. KVALITNÍ ČOKOLÁDA

Najdete v ní neuvěřitelné množství látek navozujících až euforické pocity. Ať už půjde o kofein, theobromin, či N-acylethanolamine (látka chemicky podobná kanabinoidům), tyto substance mají prokazatelně schopnost posunout level nálady o slušný kousek výš.

Čokoláda dokonce zlepšuje prokrvení mozku a tlumí zánětlivé procesy. Samozřejmě ale musí splňovat určité podmínky – řeč je o čokoládě hořké, s minimálně 70% obsahem kakaa, které byste si měli dopřát jeden až dva čtverečky. Sníst na posezení tabulku mléčné čokolády znamená ohrozit svoji váhu, zatížit tělo obrovskou dávkou cukrů a tuků a vykoledovat si výčitky svědomí.

Takže čokoláda pomáhá, ale musíte vědět, jakou zvolit a jak ji dávkovat.

2. BANÁNY

Díky obsahu vitaminu B6 napomáhají produkci neurotransmiterů navozujících dobrou náladu (dopamin, serotonin). Vyšší podíl vlákniny (3–4 gramy v jednom větším banánu) zajistí, že se obsažené cukry vstřebávají pomaleji, hladina cukru v krvi je tedy stabilní a spolu s ní i vaše nálada. Obecně platí, že výrazný pokles hladiny cukru v krvi je spojován s nervozitou a s výkyvy nálady.

3. TUČNÉ RYBY

Pravidelná konzumace ryb, jako je tuňák či losos, zajistí tělu dostatek omega-3 mastných kyselin DHA a EPA, které příznivě ovlivňují depresivní stavy. V tomto směru máme k dispozici dokonce i klinickou studii. Odborníci se shodují, že účinky jsou znatelné už při denních dávkách 250–500 mg EPA+DHA ve vhodném poměru. Jen pro vaši představu, 100 gramů lososa obsahuje cca 2 200 mg EPA a DHA. Takže když si tučné ryby dopřejete párkrát do týdne, dávku těchto tuků máte zajištěnou.

4. KÁVA

Káva jako zdroj štěstí ani nikoho moc nepřekvapí. Kromě příznivého chemického složení – obsahuje adenosin, který potlačuje únavu a zlepšuje koncentraci – je tu ještě případný společenský přesah. Posezení v kavárně s kamarádkou už vyřešilo nejeden problém a s náladou často dokáže udělat hotové divy. Ale zpět ke kávě jako takové. Její konzumace prokazatelně zvyšuje hladinu neurotransmiterů dopaminu a norepinephrinu. A pro konzumenty kávy bezkofeinové tu máme dobrou zprávu. Tajemství lepší nálady po konzumaci kávy se neskrývá výhradně v kofeinu. Díky provedené studii víme, že za tímto účinkem stojí jiné složky, takže i konzumenti kávy bez kofeinu z její konzumace mohou těžit.

5. OŘECHY

Kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, dostatek vlákniny – už samotný výživový profil jasně ukazuje, že jde o potraviny, které mají v jídelníčku svoje místo. Ořechy jsou z hlediska vlivu na psychiku ceněny především jako zdroj aminokyseliny tryptofanu, která podporuje produkci serotoninu. Její obsah je nejvyšší v mandlích, kešu, burácích a vlašských ořeších. Ceněný je v těchto druzích potravin také obsah zinku, jehož nedostatek bývá spojován se zvýšeným rizikem depresí.

6. LESNÍ OVOCE

Bezpochyby si zde mohou nejvíce zásluh připsat antioxidanty, díky nimž se tělo lépe vyrovnává s oxidativním stresem a je v lepší kondici fyzické i psychické. O anthocyaninech (jim vděčí například borůvky za svou charakteristickou barvu) navíc víme, že mohou až o 40 % utlumit příznaky depresí. A dobrou zprávou je, že si vysokou hladinu těchto cenných látek lesní plody uchovají i po zamražení, můžete si je tedy dopřát po celý rok.

7. OVESNÉ VLOČKY

Do naší úspěšné sedmičky je protlačil vysoký obsah vlákniny, tedy schopnost stabilizovat hladinu krevního cukru. Už tady byla řeč o tom, jak hladina cukru, resp. její výkyvy, úzce souvisí s poruchami nálad a zvýšenou nervozitou. Hrnek ovesných vloček obsahuje zhruba 8 gramů vlákniny a podle odborníků vás už cca 6 gramů vlákniny konzumovaných v rámci snídaně vybaví lepší náladou do nového dne. Ovesné vločky jsou navíc zdrojem železa, jehož nedostatek se projevuje zvýšenou únavou a poruchami nálady.

Pokud vám tedy má jídlo sloužit jako dlouhodobý základ dobrého psychického stavu, vyhýbejte se krátkodobým únikům ke sladkostem či fast foodu. Zkuste svůj jídelníček sestavit z ingrediencí, které prospějí vašemu zdraví a vykouzlí vám úsměv na rtech.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27131503/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24117885/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16763894/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27472373/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17176639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26560523/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29695122/