Pokud bychom sestavili žebříček nejzdravějšího ovoce a zeleniny, obsadila by tato malá, nenápadná rostlina první příčky. Dokonce by přeskočila i tolik populární citrusové plody! Pouhých sto gramů řeřichy denně vám totiž zajistí přísun hned sedmnácti velmi důležitých vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Zdroj: Youtube

Štiplavý společník

Řeřichu si můžete koupit už naklíčenou, mnohem lepší je ale vypěstovat si vlastní. Výborně chutná nasypaná jen tak na čerstvém kváskovém chlebu s máslem, můžete ji ale dát všude tam, kam byste jinak dali pažitku. Mírně nahořklá, štiplavá chuť z řeřichy dělá skvělou součást zeleninových salátů a pomazánek. Pojďte s námi ochutnat!

Proč ji zařadit do jídelníčku

Tato skoro zázračná bylinka výrazné chuti obsahuje hodně vitamínu C, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Najdeme v ní i železo, hořčík, vápník, draslík, vitamín B1 a betakaroten, a ve výčtu bychom mohli pokračovat. Řeřichu byste si měli pravidelně dopřávat, pokud v zimě trpíte infekcemi močových cest. Doporučuje se i na kašel a při potížích s ledvinami nebo trávením.

Řeřichové pesto

  • 40g dýňových semínek
  • naklíčená řeřicha (cca 2 hrsti)
  • 40g sýra pecorino
  • 100ml extra panenského olivového oleje

Dýňová semínka rozmixujte v malém mixéru nebo je rozmělněte v hmoždíři. Přidejte naklíčenou řeřichu a nastrouhaný nebo jemně nadrobený sýr. Nakonec pomalu a postupně přilévejte extra panenský olivový olej. Nemusíte přidat celých 100 mililitrů, stačí se řídit pocitem a také tím, aby vám vyhovovala konzistence pesta. Pesto z řeřichy spotřebujte co nejrychleji (v chladničce vydrží jen pár dní), ideálně ihned – skvělé je například do těstovin!

Jarní pomazánka s řeřichou

  • 250g měkkého tvarohu
  • 175ml zakysané smetany
  • 60ml extra panenského olivového oleje
  • 1 hrst vyklíčené řeřichy, nakrájené
  • sůl podlé chuti
  • šťáva z poloviny bio citronu
  • ředkvičky na ozdobení

Tvaroh v míse vyšlehejte se zakysanou smetanou, olejem a šťávou z půlky biocitronu. Opatrně vmíchejte nadrobno pokrájenou řeřichu a ochuťte solí. Nechte půl hodiny uležet a poté servírujte třeba na veku v podobě chlebíčků.

Zdroje: