Premium obsah

Neustále se na něj hází špína. Přitom je zdravý víc, než si dokážete představit

Neustále se na něj hází špína. Přitom je zdravý víc, než si dokážete představit
Když se řekne řepka olejná, většina z nás si vybaví obličej jednoho nejmenovaného politika. Možná pro vás ovšem bude překvapením, co vše nám řepkový olej může nabídnout. Ve skutečnosti je to totiž skvost, který by neměl chybět v žádné kuchyni.

Pole po celé republice se během léta rozjasní zářivě žlutou barvou rostliny, která je u nás sice velice rozšířená, zato často podceňovaná. Řepka olejná je velmi populární pro produkt, který se z ní vyrábí. Řepkový olej.

Zdroj: Youtube

Kvalitní olivový olej bývá označován za tekuté zlato a cení ho snad všechny kultury a kuchyně. Oceňován je nejen za svou chuť, ale i za pozitivní účinky na lidské zdraví. Vedle něj je pak slunečnicový olej, který je snad ještě populárnější a pravidelně ho využívá mnoho kuchařů. Vedle těchto olejů ale stojí olej řepkový. Ten v sobě skrývá mnohem cennějších látek, než bychom možná čekali.

Zdravé tuky

Tuky by obecně měli tvořit asi 20-35% tuků, nejdůležitější jsou právě ty zdravé. Z běžných olejů má ten řepkový nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Obzvláště omega-3 mastné kyseliny jsou pro nás velmi důležité a nezískáme je jinak, než ze stravy. Existují i oleje, které mají obsah omega-3 mastných kyselin mnohem vyšší, než řepkový olej - například lněný olej, sezamový olej nebo olej z ořechů - ty jsou ale v mnohem vyšší cenové kategorii, než řepkový olej, který u nás seženete v podstatě za pár korun.

Řepkový olej nepřepálíte

Řepkový olej je ideální i na tepelné zpracování, jelikož se přepaluje až v nějakých 210 stupních Celsia. Využít ho tedy můžete na smažení, fritování, restování i pečení a nemusíte se bát, že byste ho spálili a výsledné jídlo by mělo přepálenou chuť i vůni.

Nutriční dokonalost!

Kromě vysokého obsahu nenasycených tuků obsahuje řepkový olej také vitamin E a K. Vitamin E je silným antioxidantem a podporuje zdraví našich očí. Konzumace řepkového oleje je dobrá pro podporu zdraví našeho srdce a některé studie zjistily, že řepkový olej dovede snížit hladinu špatného LDL cholesterolu.

Jsou i špatné oleje?

Vždy záleží na tom, jak byl olej vyroben. Samozřejmě jsou potom i "nezdravé" tuky. To hlavně ty, které mají vyšší poměr omega-6 mastných kyselin a tuky s převahou nasycených mastných kyselin. Ty pochází většinou ze živočišných zdrojů a jedná se například o máslo, tučné maso, sádlo nebo tučné mléčné výrobky. Jsou pro nás méně vhodné a je lepší je konzumovat s rozvahou. 

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.