Pole po celé republice se během léta rozjasní zářivě žlutou barvou rostliny, která je u nás sice velice rozšířená, zato často podceňovaná. Řepka olejná je velmi populární pro produkt, který se z ní vyrábí. Řepkový olej.
Kvalitní olivový olej bývá označován za tekuté zlato a cení ho snad všechny kultury a kuchyně. Oceňován je nejen za svou chuť, ale i za pozitivní účinky na lidské zdraví. Vedle něj je pak slunečnicový olej, který je snad ještě populárnější a pravidelně ho využívá mnoho kuchařů. Vedle těchto olejů ale stojí olej řepkový. Ten v sobě skrývá mnohem cennějších látek, než bychom možná čekali.
Zdravé tuky
Tuky by obecně měli tvořit asi 20-35% tuků, nejdůležitější jsou právě ty zdravé. Z běžných olejů má ten řepkový nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Obzvláště omega-3 mastné kyseliny jsou pro nás velmi důležité a nezískáme je jinak, než ze stravy. Existují i oleje, které mají obsah omega-3 mastných kyselin mnohem vyšší, než řepkový olej - například lněný olej, sezamový olej nebo olej z ořechů - ty jsou ale v mnohem vyšší cenové kategorii, než řepkový olej, který u nás seženete v podstatě za pár korun.
Řepkový olej nepřepálíte
Řepkový olej je ideální i na tepelné zpracování, jelikož se přepaluje až v nějakých 210 stupních Celsia. Využít ho tedy můžete na smažení, fritování, restování i pečení a nemusíte se bát, že byste ho spálili a výsledné jídlo by mělo přepálenou chuť i vůni.
Nutriční dokonalost!
Kromě vysokého obsahu nenasycených tuků obsahuje řepkový olej také vitamin E a K. Vitamin E je silným antioxidantem a podporuje zdraví našich očí. Konzumace řepkového oleje je dobrá pro podporu zdraví našeho srdce a některé studie zjistily, že řepkový olej dovede snížit hladinu špatného LDL cholesterolu.
Jsou i špatné oleje?
Vždy záleží na tom, jak byl olej vyroben. Samozřejmě jsou potom i "nezdravé" tuky. To hlavně ty, které mají vyšší poměr omega-6 mastných kyselin a tuky s převahou nasycených mastných kyselin. Ty pochází většinou ze živočišných zdrojů a jedná se například o máslo, tučné maso, sádlo nebo tučné mléčné výrobky. Jsou pro nás méně vhodné a je lepší je konzumovat s rozvahou.
Zdroje: