Oves je jednou z nejstarších plodin, kterou lidé pěstují, dokonce se objevil o několik tisíc let dříve než pšenice nebo ječmen. Jedná se o významnou obilninu, která je důležitým zdrojem nejen sacharidů, ale také vlákniny, bílkovin, tuků, fenolových sloučenin, vitamínů a minerálních látek.

Zdroj: Youtube

Oves byste rozhodně měli zařadit v jakékoli formě do svého jídelníčku a pravidelně ho konzumovat. Bude vám to jedině ku prospěchu a do budoucna se tak s největší pravděpodobností vyhnete onemocněním spojeným se srdcem. Pojďte se na to blíže podívat.

1. Oves redukuje cholesterol

Oves je významným zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Rozpustná vláknina, konkrétně beta-glukany, je obsažena především ve vločkách. A právě beta-glukany mají tu schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Výzkumný tým shromáždil údaje z 8 výzkumných studií, které se zúčastnilo skoro 500 000 respondentů. Ti, kteří uvedli, že jedli oves v jakékoli formě, měli o 14 % nižší pravděpodobnost diabetu 2. typu a o 27 % nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění v porovnání s těmi, kteří po celou dobu nekonzumovali žádný oves.

Při porovnání těch, kteří uvedli nejvyšší a nejnižší příjem ovsa, bylo riziko cukrovky 2. typu o 20 % nižší.

V souvislosti s cholesterolem existuje hned několik experimentů. Takové, které zkoumají ty, kteří konzumovali oves v porovnání s těmi, kteří ve stravě neměli žádný. Pak takové, ve kterých jsou respondenti opět rozděleni na totožné dvě skupiny, ale zároveň jsou i v kalorickém deficitu. A na závěr výzkumy, kde porovnávali oves s rýží nebo pšenicí. Ve všech případech se ukázalo, že oves dokáže snížit celkový, ale i LDL neboli ten „špatný“ cholesterol.

K hypocholesterolemickému účinku ovesné vlákniny přispívá efekt konkrétně 4 procesů.

  • Vláknina obsažená v ovsu může významně snížit vylučování žluče stolicí a změnit metabolismus žlučových kyselin.
  • Ovesné vločky mohou mít vliv na metabolismus lipoproteinů, a to pravděpodobně zvýšením jaterních LDL receptorů, přičemž oves má tendenci selektivně snižovat LDL cholesterol ve větší míře než HDL cholesterol.
  • Ovesné vločky se v tlustém střevě fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako jsou acetát, propionát, butyrát a po absorpci do portální žíly může zmíněný propionát zpomalovat syntézu cholesterolu v játrech.
  • S vlákninou obsaženou v ovsu je také spojována snížená sekrece inzulinu, což může následně vést i ke snížení syntézy cholesterolu.

Zkrátka konzumace ovsa a ovesných výrobků je mimořádně důležitá pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

2. Oves snižuje krevní tlak

S kardiovaskulárním onemocněním je úzce spojený také krevní tlak. Zdroje vlákniny, jako je oves, mohou přispět ke snížení krevního tlaku anebo úplně zabránit vzniku hypertenze.

V rámci jednoho systematického průzkumu, kterého se zúčastnilo téměř 5 000 lidí (výzkumy trvaly od 2 do 26 týdnů), se 56 studií soustředilo na lidi s metabolickou poruchou (vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu) a 18 studií se dělalo na zdravých lidech. Využívaly se hlavně ovesné vločky a ovesné kaše a oba pokrmy přispěly ke snížení BMI, tělesné hmotnosti, zmenšení obvodu pasu, celkového cholesterolu, ale i LDL a hladiny cukru v krvi nalačno.

Když budeme jíst pravidelně ovesné vločky a dodržíme kalorický deficit, pomůže to snížit BMI, celkový cholesterol, LDL, HDL, ale i diastolický krevní tlak.

2. Účinek ovsa na tělesnou hmotnost

Viskózní vláknina, která je obsažena v ovesných vločkách prodlužuje vyprazdňování žaludku, průchod tenkým střevem, trávení i vstřebávání sacharidů a tuků. Ukázalo se, že právě tyto účinky, které mění glykemickou odezvu u člověka zvyšují pocit sytosti a pomáhají kontrolovat příjem energie.

3. Oves zlepšuje reakce na glukózu a inzulin v krvi

Oves konzumovaný v podobě ovesných vloček nebo izolovaný snižuje hladinu glukózy a inzulinu v krvi nalačno i po jídle. Ovesné beta-glukany se použily ve více studiích ke snížení glukózy v krvi a výsledky jsou celkem konzistentní a jasné.

4. Oves má potenciál snížení rizika rakoviny

Oves je významný i díky obsahu antioxidantů, jako je vitamin E a mnoho fenolových sloučenin, u kterých byla prokázána vysoká antioxidační aktivita.

Před několika lety bylo dokonce zjištěno, že perorální užívání beta-glukanu významně zvyšuje proliferaci a aktivaci monocytů v periferní krvi pacientek s pokročilou rakovinou prsu.

5. Oves je zásobárna antioxidantů

Oves je skvělý zdroj antioxidantů. Poskytuje totiž jedinečný mix antioxidantů, mezi které patří mimo jiné avenantramidy, tedy významné fenolové sloučeniny, u nichž se zjistila 10–30x vyšší antioxidační aktivita než u jiných typických složek ovsa.

6. Oves pomáhá se zdravým vyprazdňováním a v boji proti zácpě

Ovesné vločky jsou skvělým pomocníkem pro střeva a zdravou mikroflóru, a to díky obsahu vlákniny. Ten je často užitečný při prevenci a léčby zácpy. Oves obsahuje cca 55 % beta-glukanu, tedy ve vodě rozpustné vlákniny, a 45 % ve vodě nerozpustné vlákniny. Ve vodě rozpustná vláknina má schopnost ve vodě nabobtnat a navázat vodu, působí jako substrát fermentace tlustého střeva. Naproti tomu nerozpustná vláknina zlepšuje objem stolice, vyprazdňování a zmírňuje zácpu.

7. Ovesné vločky jsou bezlepkový produkt

Ovesné vločky jsou bezlepkové. Ano, opravdu, dle nařízení Evropské komise 41/2009 je oves oficiálně považovaný za bezlepkový produkt. A tak jsou vhodné i pro lidi s celiakií. Bezpečnost konzumace ovsa lidmi s celiakií se také zkoumala. A klinické důkazy potvrzují, že je bezpečná konzumace ovesných vloček do 50–70 g na den u dospělých a 20–25 g u dětí.

8. Ovesné vločky jsou zkrátka vynikající

Možná ještě stále nejste přesvědčeni, že ovesné vločky jsou výborné. V případě, že jste doposud měli pouze negativní zkušenost, dejte přece jenom šanci například jinému druhu vloček nebo i jiné přípravě.

Nejenže se dá například excelentní ovesná kaše připravit i v mikrovlnce nebo v ledničce přes noc, ale vyšperkujete-li si ji navíc vašimi nejoblíbenějšími pochutinami, už není co zkazit.

Existuje celá řada důkazů o tom, jak je oves pro tělo prospěšný. A to v jakékoli variantě, vločky můžete pojídat ve formě smoothie nebo třeba granoly. Díky takto výborným pochoutkám se pak můžete vyhnout nejen diabetu 2. typu, hypertenzi, vysokému cholesterolu, ale především vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Jejich pravidelnou konzumací zlepšíte také své trávení nebo můžete snížít riziko rakoviny. Dejte vločkám šanci.

Zdroj: