Dýně jsou zdravé! Najdete v nich vitaminy C a A, betakaroten, lutein, sodík, draslík, železo nebo třeba hořčík. A ani tepelná úprava je o živiny nepřipraví.

Mezi nejuniverzálnější druhy z řad tykví patří hokkaidó. Oranžová baculka se nemusí loupat, stačí ji omýt a pustit se do experimentování. Skvěle chutná jen tak pečená s provensálskými bylinkami. V takové podobě ji můžete nejen servírovat jako přílohu k masu nebo rafinovanou součást salátu, ale třeba i jako večerní chuťovku. Pečená dýně vám může posloužit také jako základ pro pyré – stačí ji rozmixovat se smetanou a máslem.

Zdroj: Youtube

I dýňová polévka (kostky dýně opečte na másle a cibulce, zalijte vývarem, přidejte koření jako do vývaru a pak rozmixujte) může mít spoustu podob: jednou s obyčejnou smetanou, podruhé s kokosovou, potřetí se zázvorem. A už jste zkusili variantu s kari, praženými semínky či kokosem?

Máslová dýně (béžovo- -smetanová) patří do skupiny muškátových a připomíná velkou hrušku. Potřebuje oloupat, ale odvděčí se vám jemnou chutí, která přesvědčí i toho, kdo dýním příliš nefandí. Hodí se pro první příkrmy pro miminko. Zkuste ji dát do quiche nebo s ní naplnit ravioly.

Špagetová dýně se po rozvaření rozpadá na provázky připomínající špagety. Používejte ji do masovo-zeleninových směsí nebo do koláče.

Ke konzumaci není naopak vhodná dýně obří. Tu si vydlabejte jako strašáka. A na ozdobu si nechte i malé okrasné tykvičky.

Jak poznat zralou dýni

Pohledem i poklepem. Vybírejte těžké kousky, které zní dutě. Stopka by měla být zdřevnatělá, tvrdá, nikoli zelená a měkká. Dýni snadno seženete na farmářských trzích i v zimě, a to z lokální produkce. Když nebudou poškozené (škrábnuté, nahnilé, promáčklé), vydrží vám klidně i čtvrt roku. Skladujte je na chladném místě – ve spíži či lednici.

Recepty z dýně

PLNĚNÉ DÝNĚ

Čtyři malé dýně hokkaidó (ale můžete použít i jiné) vydlabejte a naplňte masovou směsí. Můžete použít tu, ze které děláte karbanátky nebo boloňskou omáčku, případně vyzkoušejte naši odlehčenou verzi.

Na lžíci oleje a na jedné najemno pokrájené cibulce zlehka opečte mrkev, malý lilek a žlutou papriku nakrájenou na kousky, přidejte jemně mleté krůtí maso (asi 400 g) a zalijte 150 ml ovesné smetany. Nechte ji lehce odvařit.

Směs osolte, opepřete, okořeňte tymiánem, přidejte misku uvařeného bulguru a 100 g sýra (třeba čedaru či parmazánu). Naplňte směsí dýně a nechte je péct cca 30 minut na 200 stupňů.

SLADKÉ RETRO

Dříve to bylo z nedostatku exotického ovoce, dnes se dýně zavařená à la ananas vrací na výsluní. Nakrájenou na kostky ji nechte den ve vodě, pak ji uvařte s cukrem (v poměru 2 : 1). Hřejivou chuť s nádechem Vánoc dodá kompotu hřebíček, pomerančová kůra, skořice a badyán.

Pokud by se vám dýni při výrobě kompotu podařilo rozvařit, nezoufejte: dýňová marmeláda dochutí jogurt, ozdobí chia pudink, promaže perník nebo se dá servírovat se zmrzlinou či s dortem Pavlova.

Zdroje:

Kondice 11/2019

https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/