Topinambury se nejlépe hodí do polévky. Kousky orestované spolu s cibulkou na oleji, povařené ve vývaru a následně doladěné smetanou chutnají dobře samostatně nebo i v kombinaci s bramborami. Obě suroviny jsou zemité, a tak jim to spolu ladí. Fungovat to bude i s batátem nebo pastinákem. Topinambury si můžete vychutnat také v podobě chipsů, osmažených v oleji. Úspěch budou mít i pečené v troubě – zapečte je stejně jako brambory. Dá se z nich udělat také krém, který se hodí k rybě, hovězímu masu, ke kachně nebo jako náplň do domácích raviol, a to i nasladko s ricottou a rozinkami. Když topinambury nastrouháte nahrubo, snadno z nich připravíte placky. Vyzkoušet můžete i pomazánku s krémovým sýrem a česnekem. Také je můžete ogrilovat nebo zapéct v ohni v alobalu a nechat hosty, ať si je vydlabou.
Gratinované topinambury
Půl kila topinamburů a dvě brambory nakrájejte na jemné plátky. Vyskládejte do misky. Zalijete je 500 ml smetany ke šlehání, do níž přidejte lžičku sušeného česneku a špetku muškátového oříšku a soli. Nahoru dejte plátky másla a zasypte strouhaným sýrem. Pečete na 180 stupňů asi 35 minut.
Zdroje: