Obsahuje spoustu antioxidantů, vitaminů (A, C, B) a minerálních látek. A v kuchyni udělá spoustu parády. Nať má výraznější chuť než listy, proto použijte na vaření hlavně tu. Důležité ovšem je přidat koriandr až těsně před dokončením pokrmu, jen tak si zachová maximum chuti. Kde rozehraje svoji chuť naplno? S mořskými plody i s luštěninami, se zeleninou, rýžovými nudlemi, kokosovým mlékem i v masové variaci, s citronovou trávou, zázvorem nebo chilli. Slušet mu to bude v guacamole a salátům dodá exotickou notu. Protože nať nevydrží v lednici dlouho (skladujte ji ve vlhké utěrce), zamrazte ji s trochou vody.
Rychlá polévka tom yum
Do hrnce vlijte 2 lžíce oleje, orestujte na něm krevety (pro dvě osoby 8 velkých krevet), vyjměte je a přidejte hrst nakrájené cibule a hrst pokrájených žampionů. Orestujte a pak promíchejte s velkou lžící pasty Tom Yum. Zalijte vývarem (asi 500 ml), dochuťte rybí omáčkou a šťávou z limety. Až vývar začne vařit, přidejte rozpůlená cherry rajčata. Vařte asi 3 minuty. Na talíř dejte krevety, zalijte je vroucí polévkou a dozdobte čerstvým koriandrem. Budete ho potřebovat půl svazku.
Zdroje:
Kondice 6/2023