Polévka Miso pochází původem z Japonska a její hlavní ingrediencí je Miso pasta. Tato exotická pasta je plná Umami chutí a to z ní dělá opravdový gastronomický poklad. Sehnat pastu u nás bývá trošku oříšek, ve specializovaných prodejnách ji ale určitě najdete.

Zdroj: Youtube

Proč je tak zdravá?

Miso je fermentovaná pasta ze sóji a je plná probiotik. Pravidelná konzumace probiotik podporuje zdravé trávení a posiluje střevní mikroflóru. Miso polévka je bohatá na vitaminy skupiny B, E, K a obsahuje minerály jako zinek, mangan nebo měď.

Studie naznačují, že miso může pomáhat snižovat riziko srdečních onemocnění a také cholesterol. Miso polévka je plná antioxidantů a aminokyselin, které nám dodávají dlouhotrvající energii.

Recept: Miso polévka

Ingredience:

  • Tofu
  • Miso pasta
  • Jarní cibulka
  • Řasy wakame /kombu
  • 4 šálky vody

Příprava je opravdu úplně jednoduchá. Rozehřejte vodu nebo vývar v hrnci. Když se voda začne vařit, vmíchejte postupně miso pastu. Přidejte sušené řasy a tofu, 2 minutky povařte a odstavte ze sporáku. Servírujte s čerstvou jarní cibulkou.

Miso polévka je velmi jednoduchá a výživná a pochutnat si na ní můžete k snídani, obědu nebo k večeři. Doplnit ji můžete i o další ingredience dle vlastního výběru. Například další zeleninu, houby nebo nudle. Až polévku ochutnáte, určitě si ji zamilujete. A vaše tělo vám navíc poděkuje.

Zdroje:

https://www.allrecipes.com/recipe/13107/miso-soup/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9731531/

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1488