Polévka Miso pochází původem z Japonska a její hlavní ingrediencí je Miso pasta. Tato exotická pasta je plná Umami chutí a to z ní dělá opravdový gastronomický poklad. Sehnat pastu u nás bývá trošku oříšek, ve specializovaných prodejnách ji ale určitě najdete.
Proč je tak zdravá?
Miso je fermentovaná pasta ze sóji a je plná probiotik. Pravidelná konzumace probiotik podporuje zdravé trávení a posiluje střevní mikroflóru. Miso polévka je bohatá na vitaminy skupiny B, E, K a obsahuje minerály jako zinek, mangan nebo měď.
Studie naznačují, že miso může pomáhat snižovat riziko srdečních onemocnění a také cholesterol. Miso polévka je plná antioxidantů a aminokyselin, které nám dodávají dlouhotrvající energii.
Recept: Miso polévka
Ingredience:
- Tofu
- Miso pasta
- Jarní cibulka
- Řasy wakame /kombu
- 4 šálky vody
Příprava je opravdu úplně jednoduchá. Rozehřejte vodu nebo vývar v hrnci. Když se voda začne vařit, vmíchejte postupně miso pastu. Přidejte sušené řasy a tofu, 2 minutky povařte a odstavte ze sporáku. Servírujte s čerstvou jarní cibulkou.
Miso polévka je velmi jednoduchá a výživná a pochutnat si na ní můžete k snídani, obědu nebo k večeři. Doplnit ji můžete i o další ingredience dle vlastního výběru. Například další zeleninu, houby nebo nudle. Až polévku ochutnáte, určitě si ji zamilujete. A vaše tělo vám navíc poděkuje.
Zdroje:
https://www.allrecipes.com/recipe/13107/miso-soup/