Když je košťálová zelenina v sezoně, potkáte ji v kdejakém marketu. A to mnohdy i v její barevné podobě. Největší jistotu ovšem představují farmářské trhy. V chuti se barevné koštály od těch běžných výrazně neliší, ale na talíři na sebe strhnou pozornost. Ideální kamufláž pro děti, pro které je zelená na talíři příliš podezřelá.

Zdroj: Youtube

Speciálně vyšlechtěné druhy brokolice a květáku můžou být nejen jinak zabarvené (oranžové, fialové, domodra), ale i tvarované. Třeba taková výhonková brokolice je skvělá na grilu, jen krátce zapečená, politá olejem s trochou česneku nebo namáčená do dipu. Speciální postavení si našlo romanesco, kříženec květáku s brokolicí. Jeho jedinečnost můžete vypíchnout kombinací s luxusními surovinami – pošírovanou rybou, krevetami, chobotnicí, baby brambůrkami. Zajímavý chuťový experiment můžete udělat, když všechny druhy barevných košťálovin povaříte na skus a přidáte k nim omáčky na jednoduchém základu. S kari, uzenou paprikou, římským kmínem…

Romanesco steak

Romanesco rozřežte na velké kusy, případně tak, aby z prostřední části vznikl jeden velký plátek-steak. Lehce osolte a naložte do rozmarýnu a olivového oleje s pepřem. Nechte asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Pak opečte (olej už není třeba přidávat). Podávejte s rajčatovou salsou – nakrájená rajčata, šalotka, bylinky (třeba šalvěj s bazalkou), štědrou dávkou olivového oleje a černými sezamovými semínky.

Zdroje: