Když je košťálová zelenina v sezoně, potkáte ji v kdejakém marketu. A to mnohdy i v její barevné podobě. Největší jistotu ovšem představují farmářské trhy. V chuti se barevné koštály od těch běžných výrazně neliší, ale na talíři na sebe strhnou pozornost. Ideální kamufláž pro děti, pro které je zelená na talíři příliš podezřelá.
Speciálně vyšlechtěné druhy brokolice a květáku můžou být nejen jinak zabarvené (oranžové, fialové, domodra), ale i tvarované. Třeba taková výhonková brokolice je skvělá na grilu, jen krátce zapečená, politá olejem s trochou česneku nebo namáčená do dipu. Speciální postavení si našlo romanesco, kříženec květáku s brokolicí. Jeho jedinečnost můžete vypíchnout kombinací s luxusními surovinami – pošírovanou rybou, krevetami, chobotnicí, baby brambůrkami. Zajímavý chuťový experiment můžete udělat, když všechny druhy barevných košťálovin povaříte na skus a přidáte k nim omáčky na jednoduchém základu. S kari, uzenou paprikou, římským kmínem…
Romanesco steak
Romanesco rozřežte na velké kusy, případně tak, aby z prostřední části vznikl jeden velký plátek-steak. Lehce osolte a naložte do rozmarýnu a olivového oleje s pepřem. Nechte asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Pak opečte (olej už není třeba přidávat). Podávejte s rajčatovou salsou – nakrájená rajčata, šalotka, bylinky (třeba šalvěj s bazalkou), štědrou dávkou olivového oleje a černými sezamovými semínky.
Zdroje:
- Kondice 7/2022
- https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9017484/