PUŠKVOREC
je mokřadní rostlina, a proto nejčastěji roste na březích stojatých a pomalu tekoucích vod, kolem bahnitých rybníků a líně se táhnoucích řek. Oblíbený je i jako okrasná rostlina vysazovaná kolem domácích jezírek. Dorůstá až 150 centimetrů a má tmavě zelené mečovité listy.
Sbírá se silně aromatický kořen – oddenek, který může mít až půl metru. K jeho vyrýpnutí budete potřebovat zahradní lopatku. Až si svůj ‚úlovek‘ přinesete domů, pečlivě ho omyjte od hlíny, rozkrájejte na zhruba třiceticentimetrové kousky a ty ještě podélně rozkrojte. Sušte je při teplotě kolem 40 stupňů, až se oddenky budou lámat a praskat. Dělejte to odděleně od jiných bylinek, aby vám nenačichly. Puškvorec má totiž typickou výraznou vůni a hořkou chuť, proto se používá jako koření i jako přísada do likérů, zubních past či žvýkaček.
Puškvorec pomáhá především při nejrůznějších žaludečních potížích. Podporuje tvorbu trávicích šťáv, takže zvyšuje apetit při nechutenství a neutralizuje překyselený žaludek. Také uvolňuje křeče při nadýmání a průjmech, zklidňuje katary střev, podporuje látkovou výměnu a působí močopudně i dezinfekčně.
Při nadýmání a křečích se žvýkají dva tři kousky oddenku obalené v cukru. V tomto množství lehce povzbuzuje, ve větším ale může vyvolat až euforické stavy někdy doprovázené i zrakovými halucinacemi. Proto pozor, abyste se nepředávkovali. Sušený kořen se podává v kouscích ke žvýkání kuřákům při odvykacích kúrách. Čerstvý oddenek lze najemno nakrouhat do salátů, ale opatrně, ať se vám neutrhne ruka, pokrm by zhořkl. Chuť k jídlu při nechutenství zvýší puškvorcový čaj, který zmírňuje i pocity těžkosti po jídle.
Puškvorec se používá i zevně ve formě koupelí, a to proti revmatismu, na ekzémy nebo na omývání špatně se hojících ran. Stačí přes noc nechat vylouhovat 200 g nastrouhaného oddenku v pěti litrech studené vody. Druhý den výluh zahřejte k bodu varu, nechte pět minut louhovat a vlijte do připravené lázně.
ŽALUDEČNÍ PUŠKVORCOVÉ KAPKY
Směs ze 60 g pelyňku pravého, 20 g pomerančové kůry, 20 g kořene puškvorce a 5 g skořicové kůry nechte nejméně měsíc macerovat v jednom litru 40% alkoholu ve skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, kterou postavte na chladné a tmavé místo. Po měsíci extrakt slijte a přes plátno přefiltrujte. Při žaludečních obtížích užívejte 3× denně 20 kapek půl hodiny před jídlem. Kapky je možné nakapat i na kostku cukru.
Zdroje:
Kondice 11/2019
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200701538724