Premium obsah

Zastavuje průjem, vředy a pomáhá při nemocech jater. Právě teď ho najdete všude

Zastavuje průjem, vředy a pomáhá při nemocech jater. Právě teď ho najdete všude
Jestli vás trápí žaludeční potíže nebo špatné trávení, vydejte se na sběr puškvorce. V jeho kořenu se před zimou nachází nejvyšší koncentrace účinných látek. A také je teď snazší se k němu dostat – vypouštějí se rybníky, kolem kterých rád roste.

PUŠKVOREC

je mokřadní rostlina, a proto nejčastěji roste na březích stojatých a pomalu tekoucích vod, kolem bahnitých rybníků a líně se táhnoucích řek. Oblíbený je i jako okrasná rostlina vysazovaná kolem domácích jezírek. Dorůstá až 150 centimetrů a má tmavě zelené mečovité listy.

Zdroj: Youtube

Sbírá se silně aromatický kořen – oddenek, který může mít až půl metru. K jeho vyrýpnutí budete potřebovat zahradní lopatku. Až si svůj ‚úlovek‘ přinesete domů, pečlivě ho omyjte od hlíny, rozkrájejte na zhruba třiceticentimetrové kousky a ty ještě podélně rozkrojte. Sušte je při teplotě kolem 40 stupňů, až se oddenky budou lámat a praskat. Dělejte to odděleně od jiných bylinek, aby vám nenačichly. Puškvorec má totiž typickou výraznou vůni a hořkou chuť, proto se používá jako koření i jako přísada do likérů, zubních past či žvýkaček.

Puškvorec pomáhá především při nejrůznějších žaludečních potížích. Podporuje tvorbu trávicích šťáv, takže zvyšuje apetit při nechutenství a neutralizuje překyselený žaludek. Také uvolňuje křeče při nadýmání a průjmech, zklidňuje katary střev, podporuje látkovou výměnu a působí močopudně i dezinfekčně.

Při nadýmání a křečích se žvýkají dva tři kousky oddenku obalené v cukru. V tomto množství lehce povzbuzuje, ve větším ale může vyvolat až euforické stavy někdy doprovázené i zrakovými halucinacemi. Proto pozor, abyste se nepředávkovali. Sušený kořen se podává v kouscích ke žvýkání kuřákům při odvykacích kúrách. Čerstvý oddenek lze najemno nakrouhat do salátů, ale opatrně, ať se vám neutrhne ruka, pokrm by zhořkl. Chuť k jídlu při nechutenství zvýší puškvorcový čaj, který zmírňuje i pocity těžkosti po jídle.

Puškvorec se používá i zevně ve formě koupelí, a to proti revmatismu, na ekzémy nebo na omývání špatně se hojících ran. Stačí přes noc nechat vylouhovat 200 g nastrouhaného oddenku v pěti litrech studené vody. Druhý den výluh zahřejte k bodu varu, nechte pět minut louhovat a vlijte do připravené lázně.

ŽALUDEČNÍ PUŠKVORCOVÉ KAPKY

Směs ze 60 g pelyňku pravého, 20 g pomerančové kůry, 20 g kořene puškvorce a 5 g skořicové kůry nechte nejméně měsíc macerovat v jednom litru 40% alkoholu ve skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, kterou postavte na chladné a tmavé místo. Po měsíci extrakt slijte a přes plátno přefiltrujte. Při žaludečních obtížích užívejte 3× denně 20 kapek půl hodiny před jídlem. Kapky je možné nakapat i na kostku cukru.

Lék na dnu právě dozrává všude. Natrhejte jej zdarma, než zmizí
Lék na dnu právě dozrává všude. Natrhejte jej zdarma, než zmizí

Co víc je pro podzimní krajinu typické než rudé bobule šípků, které teď dozrávají podél polí, na krajích lesa i v městských parcích? Určitě už jste slyšeli, že je naši předci sbírali a sušili proti podzimnímu nachlazení. Šípek toho ale umí mnohem víc, třeba pomáhat s léčbou zákeřné nemoci.

Zdroje:

Kondice 11/2019

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200701538724

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230970/

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.