Věděli jste, že existuje šest orgánů, které podporují přirozený proces detoxikace těla? Jsou to játra, ledviny, plíce, lymfatický systém, tlusté střevo a kůže. Všechny pro vás ve vzájemné spolupráci denně odvádějí neúnavnou službu při odstraňování toxinů z těla. Ty jsou jednak produktem našeho vlastního metabolického procesu a jednak se do těla dostávají zvenčí. To druhé se bohužel děje ve stále větší míře. Nejúčinnějším způsobem, jak tomu čelit, je cíleně se vyhýbat zbytečné chemii a posilovat zmíněné detoxikační orgány. Svůj vděk za práci, kterou pro vás odvádějí, jim vyjádříte tím, že ve svém jídelníčku zvýšíte podíl ovoce a zeleniny. Navíc tak výrazně podpoříte i svoji imunitu, která se vám bude hodit nejen v době chřipek a viróz.

VYVAŽUJTE TALÍŘ

Začněme otázkou: Kolik porcí mléka, sýru, hranolků a tučných potravin sníte? Kompenzujte jejich množství čerstvou zeleninou a ovocem. Do ranní granoly přidejte čerstvé ovoce. Vyměňte čokoládové dorty a limonády za čerstvé ovoce. Místo koblihy, listového košíčku s jahodami nebo borůvkového koláče si dejte čerstvé jahody a borůvky. Ke grilovanému masu nebo smaženému sýru přidejte jednou tolik zeleniny a listové zeleniny. Zkontrolujte, jak barevný je váš talíř – polovinu z něj by měla zaujímat zelenina. Pozvěte různé druhy zeleniny do kuchyně a experimentujte s nimi. Salát Caesar je určitě lepší volba než stehýnka z fastfoodu, kromě ledového salátu ale existují i jiné druhy listové zeleniny – špenát, rukola, polníček, dubáček, mangold… Pusťte se do objevování!

Zdroj: Youtube

LÉČIVÁ SÍLA OVOCE A ZELENINY

Ovoce a zelenina jsou prokazatelně potraviny, které usnadňují detoxikačním orgánům práci – jejich přínos pro naše tělo je pozitivní v mnoha ohledech. Tělo nejen zavodňují a hydratují vysoce biologicky využitelnou živou vodou, ale také obsahují vlákninu, která prospívá našim střevům a trávení celkově. V ovoci a v zelenině najdeme hlavně rozpustnou vlákninu – v případě ovoce jde o pektiny, u zeleniny o rostlinné gumy. Rozpustná vláknina snižuje hromadění cholesterolu a působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.

Jsou také plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, které nás ochraňují před zvýšenou psychickou i fyzickou zátěží a znečištěným životním prostředím. Mezi látky antioxidační povahy patří polyfenoly (flavonoidy, anthokyany, kumariny), karotenoidy a tokoferoly (vitamin E). Silnou antioxidační aktivitu vykazují také vitaminy E, C a selen. Antioxidanty mají za úkol chránit rostliny před vrtochy klimatických vlivů, hmyzem a parazity. Právě proto jich v divoce rostoucích plodinách a bio plodinách najdeme o něco více.

I konvenčně pěstovaná zelenina a ovoce ale převáží svými benefity škodlivý účinek herbicidů a pesticidů, které mohou někteří zemědělci používat při jejich pěstování. Takže se konvenčně pěstovaných plodin nebojte, jen je před konzumací důkladně omyjte nebo plody zbavte slupky. Ideální volbou jsou plodiny z bio produkce nebo vlastní zahrádky. Pokud ale nemáte možnost kupovat bio kvalitu, rozhodně to není důvod zeleninu a ovoce zatratit. Naopak!

Zelenina by měla celoročně tvořit polovinu vašeho denního talíře – tedy objemu jídla, které denně zkonzumujete. Denně byste jí měli sníst asi 450 g. V létě můžete bez obav zařadit klidně pár pročišťujících dnů výhradně na zelenině doplněné ovocem. Pijte při tom dost čisté vody. Tělu tím jen prospějete.

OVOCE MÍSTO DEZERTU

Ovoce zklidňuje nadledviny (vyburcované k aktivitě následkem stresu a nadměrného fyzického či psychického výkonu), posiluje endokrinní systém, obnovuje cévní systém, regeneruje játra a revitalizuje mozek. Proto by ve vašem jídelníčku nemělo chybět.

Jezte ho ale s rozmyslem, obsahuje totiž hodně cukru. Sníst jablko je sice něco docela jiného než sníst čokoládu, i tak vám ale nestřídmá konzumace ovoce může pořádně rozkolísat hladinu cukru v krvi. Tím spíš, pokud sáhnete po hodně sladkých plodech. I po ovoci navíc můžete přibírat. Optimální tedy je dát si ovoce raději v průběhu dopoledne. Doprovodíte-li ho bílkovinou, třeba jogurtem nebo ořechy, nezvedne vám glykémii příliš a nebudete po něm mít hlad. Anebo si ovoce dejte jako dezert po vyváženém obědě. Sladké ovoce si můžete dopřát i jako energetický doping po tréninku – skvěle v tom hle ohledu funguje banán. A kolik ovoce sníst? Odborníci na výživu doporučují okolo 150 g denně.

POMOCNÍCI VAŠEHO DETOXU

Veškerá zelenina a ovoce mají prospěšné účinky pro zdraví. Při jejich výběru se nechte vést chutí, nebojte se ale také experimentovat a ochutnávat nové druhy. Níže uvádíme ty, které nesmíte minout.

Kadeřávek

Patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Je bohatý na vápník. Při osteoporóze se jeho konzumace doporučuje 2x týdně. Má vysokou koncentraci vitaminu A, čímž posiluje veškeré sliznice v těle. Kadeřávek zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí, posiluje srdce a ledviny. Nehodí se ke konzumaci za syrova. Nejčastěji se vaří (40 min.). Podává se jako příloha k masu, přidáváme ho do polévek nebo do dušené zeleniny či karbanátků. Lze z něj připravit i zeleninové závitky.

Lesní borůvky

Jsou malé, ale zázračné, obsahují totiž nejvíce antioxidantů ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny. Nepleťte si je ale se zahradními (kanadskými) borůvkami, pěstovanými na vysokých keřících. Díky svým silným antioxidačním schopnostem zajišťují prevenci i léčbu nemocí. Přidávejte je do ranních smoothie nebo jezte jen tak.

Bobuloviny

Nemáte-li borůvky, sáhněte po angreštu, rybízu, malinách nebo brusinkách. Bobuloviny obecně mají velkou antioxidační sílu. Jsou skutečným elixírem mládí. Ochraňují játra před působením jaterních potížistů, jako jsou viry, bakterie, plísně, toxiny a těžké kovy.

Řapíkatý celer

Pár řapíků je skvělé schroustat jen tak na svačinu s jablkem nebo hruškou. Léčivá je pak čerstvě vylisovaná šťáva z řapíkatého celeru. Odstraňuje zkrystalizované toxické soli, které jsou roky usazené na orgánech, a tím čistí celý organismus. Odstraňuje hlen z jater a střevního traktu a rozptyluje tukové buňky v játrech (ztučnělá játra).

Zdroje:

  • Kondice - speciál 2021
  • https://www.healthline.com/
  • https://www.eatingwell.com/