Příčiny průjmových onemocnění lékaři rozdělují na infekční, nebo neinfekční. Patří sem rotaviry, enteroviry, salmonela, potravinové alergie, poruchy trávení způsobené narušenou funkcí střev a tak dále. Akutnímu průjmu obvykle předcházejí ostré křeče v břiše, celková nevolnost, může se přidat i horečka a zvracení. Pokud nás postihne, téměř se nehneme od toalety a i krátká cesta do práce je pro nás peklem. Jestliže zrovna nemáte po ruce léky na podrážděná střeva nebo do sebe nechcete zbytečně cpát chemii, můžete vsadit na osvědčené rady a ulevit si pomocí ingrediencí, které nejspíš máte doma a které znaly už naše babičky.

Zdroj: Youtube

Hodně pijte

Průjem bývá spojen s dehydratací organismu, který ztrácí nejen vodu, ale i důležité minerály. Proto je v první řadě na místě doplňovat tekutiny. Bylinkářka Jarmila Podhorná například doporučuje prolévat se čajem z heřmánku či z máty, který nejen uklidní rozbouřený trávicí trakt, ale zároveň pomáhá ztišit nervy. Příčinou průjmu totiž může být i stres. Z potravin jsou vhodné například banány, protože jsou bohaté na draslík a další živiny a pomohou udržet rovnováhu ve střevech. „Dalším přírodním prostředkem, který byste měli zahrnout do svého jídelníčku, jsou tinktury z brusinky, grepu či lichořeřišnice. Ty obsahují látky, jež pomáhají v boji proti škodlivým bakteriím a zánětu v trávicím traktu. Pro obnovení správného prostředí ve střevech je vhodné jíst jogurty a další potraviny s probiotiky, které podporují růst prospěšných bakterií,“ doporučuje Podhorná.

Čaje z bylinek uklidní střeva

Až vás chytne průjem, uvařte si heřmánkový čaj a pijte ho po vlažný. Heřmánek má prospěšné účinky na podrážděný žaludek a střeva. Dezinfikuje střevní sliznici a má protizánětlivé účinky. Pití heřmánkového čaje zmírňuje křeče v břiše, bolesti a nadýmání. Dvě lžíce sušených květů zalijte horkou vodou, louhujte 15 minut a poté vypijte.

Výborný je také tymiánový, mátový, zázvorový nebo fenyklový čaj – opět působí mírně antisepticky a zmírňují křeče. „Důležité je také doplnění minerálních látek. Při lehčí ztrátě tekutin jsou vhodné neperlivé minerálky s obsahem sodíku a slazené cukrem. Tekutiny je třeba doplňovat průběžným popíjením po troškách, případně dávkovat lžičkou,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka a spolupracovnice AquaLife Institutu. Možná jste odmala zvyklí ucucávat při střevních potížích colu, to ale není příliš šťastné řešení. Tahle limonáda totiž obsahuje přemíru cukru a bublinky, které naopak citlivý žaludek mohou dráždit. Navíc nemá žádné minerální látky, které se průjmem či zvracením ztrácejí. Místo coly pijte raději slabý černý čaj, který proti průjmu opravdu funguje. Nejlepší je pít ho neslazený průběžně po celý den. Někdo nedá dopustit na domácí lék v podobě osoleného černého čaje – sice se vám nejspíš zkřiví pusa, ale proti průjmu tohle pití zabírá.

Ostružiník a maliník „stavějí“

Jestliže vás přepadne běhavka, rychlou pomoc vám může poskytnout odvar z listů ostružiníku nebo maliníku, které obsahují třísloviny a mají stahující efekt. Odvar z listů také zklidňuje podrážděný žaludek. Jednoduše jej připravíte z jedné lžičky sušených listů, které zalijete horkou vodou. Nechte louhovat 10 minut.

Sušené borůvky a švestky

Tyto bobule dezinfikují střevní sliznici, zastavují průjem a bojují proti plynatosti. Obsahují prokyanidiny, antokyany, různé druhy kyselin a velké množství pektinu. Díky tomuto složení mají antibakteriální účinky a dokážou likvidovat streptokoky a stafylokoky. Používají se dokonce při otravách jídlem, protože působí protizánětlivě na střevní sliznici, zmírňují bolesti břicha a nevolnost. Při průjmech užívejte borůvky ideálně v sušené podobě. Uvařte si z nich odvar, nálev nebo jen tak rozžvýkejte. Také sušené švestky mají „stavící účinek“. Můžete si je přes noc namočit do vody, ráno pak ohřát a konzumovat za tepla.

Zelí

Že vás kysané zelí spíše prožene, než aby průjem zastavilo? Omyl! Také s ním dosahovaly naše babičky skvělých výsledků. Dopřejte si misku kysaného zelí ráno a večer a za pár dnů se problémů zbavíte. Kysané zelí obsahuje velké množství probiotik podporujících prospěšné bakterie ve střevech. Zlepšují imunitní systém, trávení, obnovují střevní mikroflóru a pomáhají syntetizovat vitamíny B. Mohou také mírnit průjem způsobený užíváním antibiotik.

Banány

Tohle ovoce je bohaté na draslík, který může pomoct regulovat rovnováhu tekutin v těle a zastavit průjem. Obsahují také pektin, rozpustnou vlákninu, která zvyšuje objem stolice. Jezte jeden až dva zralé banány denně, nebo banán rozmačkejte a konzumujte po malých dávkách alespoň 5x denně. Stejně jako banán můžete při průjmu jíst i nastrouhané jablko.

Kmínový nápoj

Semínka kmínu mají přirozené protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti a absorbují tekutiny z tlustého střeva. Na suché pánvi opražte lžičku semínek kmínu a rozdrťte je na prášek. Smíchejte prášek s šálkem vody a pijte dvakrát až třikrát denně.

Na co si dát pozor

Při průjmu zbytečně nezatěžujte tělo jídlem, snaží se totiž co nejrychleji infekce zbavit. Dostatečně pijte, vsaďte na výše uvedené potraviny v malém množství a zcela se vyhněte kofeinu a mléčným výrobkům. Nepomáhají ani piškoty, suchary, rohlíky a hořká

čokoláda, jak se někdy traduje. Pšeničná mouka i kakao totiž mohou u citlivých jedinců podle odborníků problémy jen zhoršit. Až se vám uleví, uvařte si kuřecí vývar, který je výborným zdrojem tekutin, bílkovin a minerálů. Zařadit můžete také rýži či brambory s dušenou mrkví nebo těstoviny. Rýži si dávejte klidně každý den, patří mezi nejvhodnější potraviny, které urychlují úpravu stolice a zhojení střevní sliznice. I týden po odeznění potíží se ještě vyvarujte tučných a ostrých pokrmů a také alkoholu.

Zdroje

Mgr. Jarmila Podhorná, bylinkářka

https://www.cpzp.cz/clanek/2670-0-Boruvky-jako-lek.html https://www.denik.cz/zdravi/jak-vyresit-prujem-20200724.html

https://www.denik.cz/zdravi/prujem-rady.html