Protože existuje velké množství textů o histaminové intoleranci, ráda bych vám tohle téma přednesla spíš formou vlastní zkušenosti. Protože ve výsledku, existují nějaká obecná doporučení, ale stejně na každého platí něco jiného.
Co je to histaminová intolerance
Nejdřív, co je histaminová intolerance a jak zjistíte, že ji máte. Mně bylo po řadě jídel dost blbě, nejen od žaludku, ale cítila jsem se malátná, měla jsem bolesti ve svalech, jako kdyby mi najednou přestal fungovat mozek a já se potácela v mentální mlze. Takže to asi znáte, sjíždíte internet a hledáte, o co jde. Když si diagnostikujete všechno včetně rakoviny, čímž si ještě navrch vytvoříte úzkost, nejspíš dojdete k závěru, že je dobré si zajít za lékařem.
Záleží, jestli je váš obvoďák ochotný nebo ne, já měla v té době doktora v Mojí ambulanci (opravdu nedoporučuji), takže mě v podstatě vykopli ven jako hypochondra a ze svého jsem investovala do vyšetření v soukromém sektoru. Kde se z krve zjistilo, že tělo nestíhá histamin odbourávat, tudíž histaminová intolerance.
Trochu teď zabrousím do odbornějších sfér, co je to ten histamin a jak v našem těle funguje. Je to hormon, který produkují naše buňky a máme ho ve vysokém množství především v kůži, plicích a střevech, ale také v mozku a míše a dalších tkáních. Když je ho tak akorát, je to dobré, když je ho moc, překyseluje se žaludek. Proto jsem také dostala léky (které se daji koupit i bez předpisu na překyselení žaludku), konkrétně Helicid. Protože překyselený žaludek může časem vést k žaludečním vředům. A nadměrné množství histaminu vede k alergickým reakcím, někdo má sennou rýmu, jiný kopřivku, a protože také způsobuje otoky, tak já jsem zrovna chytla bolesti v měkkých tkání, které otečou a iritují nervy.
Většina lidí, co trpí histaminovou intoleranci, má málo enzymu DAO, který ho histamin odbourává. Ten ( enzym DAO) se dá také koupit v lékárně a tím tělu pomoci, aby se histamin v těle snížil. Mě osobně podle krve tenhle enzym ale funguje dobře, takže trochu záhada. Nicméně, ve výsledku vám zůstane stejně jedna a nejdůležitější věc, jak svůj zdravotní stav zlepšit, a to jídlo.
Tak co mám teda jíst?
Když jsem hledala nízko histaminovavou dietu, měla jsem pocit, že vlastně nemohu nic. Asi týden jsem přísně všechno dodržovala, ale tím, že si můžete maximálně dát tak jablko a mrkev, o moc lépe pak člověku není, protože je pořád unavený a ještě hladový. A ještě ke všemu se odborníci nemohou dohodnout, co se vlastně má nebo nemá jíst. Zdroje na internetu tabulku , co se má jist a co ne. S rizikem, že dieta je ve výsledku tak přísná, že člověku pak mohou chybět důležité živiny. Pokud se na tabulku chcete podívat, klikněte sem.
Hledala jsem tedy v zahraničních zdrojích, protože mám pocit, že tam jsou trochu dál a narazila jsem na Kuchařku protizánětlivého a antihistaminového stravování od Yasminy Ykelenstam (je jenom v angličtině). A lékaři i imunologové ji v USA za tento počin tleskali.
Sama má histaminovou intoleranci a po tři roky ze sebe dělala pokusného králíka zkoušela různé potraviny. Z počátku se totiž také držela jen zmíněných tabulek pro nízko histaminovou dietu a lépe jí nebylo. Naopak, byla stále nemocná. Zásadní totiž bylo, že v tomhle typu stravování chyběla jídla, která mají dost vitamínů a minerálů. Takže ve spolupráci s lékaři vypracovala jiný systém, který bych vám ráda alespoň ve zkratce předala.
Ovoce
Nejlepší ze všeho jsou jablka. V sezóně broskve. Citron nebo limetku můžete používat i v nejpřísnější fázi diety. Pozor na to velmi zralé nebo zkažené. Citrusy jsou s otazníkem, nejlépe vyzkoušet, co vám sedí a co ne.
Mouka a přílohy
Ať už jsou mouky bezlepkové, nebo ne, většinou působí zánětlivě.
Některé z pseudoobilovin, mají protihistaminové a protizánětlivé účinky, ale jsou však rozhodně v menšině. Můžete vyzkoušet pohanku, čirok, kudzu nebo tapioku. Pokud si dáte rýži, jezte ji hned po uvaření, rozhodně by na vás neměla čekat v lednici do druhého dne. Z brambor jsou lepší ty sladké.
Zelenina
Brokolice: působí antikarcinogenně, zabraňuje poškození žaludeční sliznice. Máslová dýně: potlačuje tvorbu IgE protilátek. Dále jsou vhodné okurky, květák, kapusta, cibule, česnek, papriky, mrkev nebo cuketa. Pozor na rajčata a nebojte se avokáda.
Maso a ryby
Nejlepší volbou je čerstvé maso.
Mléka
Mléko je velmi zánětlivé a mnozí z nás nemají dostatek enzymů na jeho trávení. Není těžké pochopit proč: cukr, laktóza, karagenan.
Zkuste mandlové, pistáciové, pekanové, lískooříškové, rýžové, semínkové, ovesné a jiné.
Nepoužívejte sójové mléčné výrobky ani žádná mléka, která mohou obsahovat sóju, která je na většině seznamů považována za mléka s vysokým obsahem histaminu.
Ořechy
Ořechy jsou skvělým zdrojem mnoha minerálů a vitamínů. Obecně se ořechy nedoporučují, nicméně autorka knihy se jim úplně nevyhýbá. Vyšší množství histaminu mají kešu nebo buráky. Lepší variantou jsou madle, lískové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a makadamové ořechy.
Nevyhýbejte se vločkám, které mají hodně vlákniny a olivovému oleji, který působí protizánětlivě.
Doplňky
Chlorella: brání žírným buňkám v uvolňování histaminu.
Spirulina: inhibuje uvolňování histaminu ze žírných buněk, působí protizánětlivě.
Jenom čerstvé jídlo
V čem je shoda, že se máte vyhnout všem fermentovaným potravinám, takže kysané zelí, cokoliv nakládaného, já jsem se vzdala kimchi a faktem je, že se mi pak ulevilo. Akorát do sebe už díky kvašeným potravinám nedostávám probiotika, tak jsem je kupuji ve formě doplňku stravy. Prášky na stole se mi tak začaly kupit, myslela jsem, že to začne o pár dekád později, ale nedá se nic dělat. Druhou věcí, na které panuje obecná shoda je, že byste se měli zdát všeho konzervovaného a jídel, co vám leží v lednici déle jak 24 hodin. Takže moje finta, kdy jsem si navařila jídlo na tři dopředu padá a vařím teď každý den, což je trochu pruda. Ale čím méně čerstvé jídlo, tím více histaminu. Altrnativou je případně jídlo po uvaření zamrazit.
Ve výsledku ze sebe stejně budete muset udělat pokusného králíka, a zkoušet, po čem vám je dobře a po čem ne a na základě toho postupně některé potraviny eliminujete. Sami sobě buďte lékařem. Já jsem někde na půli cesty a cítím se přesně podle toho, co jím.
autorský text
Zdroj: studie, mastzellaktiverung, Wikipedia