Dostatečné okysličení organismu a schopnost přestat myslet na problémy jsou základní zbraně proti stresu. Často slýcháme: „Prodýchej to.“ „To musíš rozdýchat.“ „Já to snad nerozdýchám!“ Dech je okamžitou úlevou od akutního stresu a zároveň základem jakéhokoliv pohybu. Jenže kdo z nás v průběhu dne dýchá dostatečně hluboce a uvolněně? „Téměř nikdo. Nedostatečným dechovým stereotypem trpíme všichni, výjimkou jsou herci a zpěváci, kteří jsou vedení k tomu s dechem pracovat v rámci své profese,“ říká lektorka pilates Helena Čechurová.

Následky dlouhodobé stresu

Nepozornost, nesoustředěnost, zapomětlivost nebo kousání nehtů patří k mírnějším následkům stresu, s nimi se často ještě dokážeme smířit. Napětí a stres v průběhu dne ale dokážou narušit kvalitu spánku – buď máme problémy s usínáním, nebo se budíme. Obojí má za následek, že jsme ráno nevyspalí a podráždění. Funguje to i naopak, nedostatek kvalitního spánku je pro tělo stresorem. To je jednou z příčin, proč jsou maminky na mateřské tak přecitlivělé a podrážděné.

Dlouhodobý stres pak vyvolává bolesti hlavy a svalové napětí, které se ukládá do různých částí těla, kde se projevuje chronickou bolestí. Pomoci může vědomý dech. Naopak vyšší konzumace jídla, alkoholu či nikotinu, po kterém lidé ve stresu často sahají, mohou zvyšovat zdravotní rizika stresu.

Co umí vědomý dech?

Jestliže celý den sedíte shrbená za pracovním stolem, váš dech bude mělký a povrchový, navíc vůbec nemáte šanci zapojit břicho. Naopak když začnete dýchat správně, začne se vám měnit držení těla i celá postava. Silueta se zploští a protáhne. Není to tím, že byste skutečně zhubly na kila, ale tím že bránice začala provádět anatomicky správný pohyb nahoru dolů, ne zepředu dozadu. V momentě, kdy správně dýcháte, zlepšuje se cirkulace krve, okysličování, zrychluje se metabolismus a spalování. „Jako nejlepší prevenci proti následkům chronického stresu doporučuji pohyb. Vyplaví se při něm endorfiny, okysličí plíce a vybije se napětí, které se v těle následkem stresu kumuluje,“ říká Helena. Zacvičit si s ní můžete lekci pilates pro začátečníky.

Naučte se vracet k dechu

Dech je tu s námi, dokud nás neopustí. A to si můžeme uvědomit každý den a poděkovat za to. Na zklidnění nervové soustavy má takový zvyk okamžitý efekt. Vracet se k dechu můžete několikrát v průběhu dne, byť je sebehektičtější. „Stačí si položit ruku na hrudník a udělat pár vědomých nádechů a výdechů,“ radí lektorka pilates Helena, jak na to. Pokud chcete pro svoje zdraví udělat ještě víc, zkuste doma nácvik hlubokého bráničního dechu.

Brániční dech vám pomůže odstranit z těla napětí, nervozitu a únavu, působí pozitivně proti stresu, staženému žaludku, vadnému držení těla a podobně. Při hlubokém výdechu se stáhnou břišní svaly a celá břišní dutina, bránice se dostane do správné polohy a břišní svaly se aktivují zevnitř od pánevního dna. Vznikne vnitrobřišní tlak, který je velmi zdravý. Pomáhá zvláště ženám, které mají potíže s vyprazdňováním, najednou začnou pravidelně chodit na velkou.

Brániční dech. Jak na něj?

1. Pohodlně se položte na záda, pokrčte nohy v kolenou a poté kolena otevřete do pozice diamantu do stran a spojte chodidla. Dlaně si položte na podbřišek, budete v lepším kontaktu s dechem.

2. Kontrolovaně se nadechněte. To znamená, že svou mysl naprosto a jasně soustředíte na nádech. Každá žena má tendenci dýchat do hrudní oblasti, proto nyní prodýchejte břicho a hlavně podbřišek, ve kterém ukrýváte vše, co je pro tělo ženy zásadní. Prsty u rukou jemně tlačte do oblasti nad stydkou kostí, bude se vám lépe kontrolovat vedený nádech. Nadechujte se tak dlouho dokud to půjde, můžete u toho počítat třeba do osmi.

3. Až naplníte celé tělo (nejen plíce) vzduchem, pomalu vydechujte. Zaměřte se na to, aby byl výdech dvakrát delší než nádech, tedy vydechujte a počítejte do šestnácti. Až budete mít pocit, že už nemáte co vydechovat, to je přesně ta chvíle, která je pro tělo a mysl důležitá: zbavíte se všeho starého, negativního, zahnívajícího a stresujícího. Při dalším nádechu si vizualizujte, že vaše tělo přijímá s novým vzduchem vše krásné, dobré, láskyplné a pozitivní.

Díky tomu, že zaměstnáte svůj mozek počítáním a soustředěním se na dech, uvolníte mysl a zklidníte všechny vnitřní pochody.