Chůzí zhubnete i posílíte kardiovaskulární systém

Chůze je pohyb, který je velmi zdravý. Současně je tělu i přirozený. Pravidelně chodit může prakticky každý, koho nelimitují vážné pohybové problémy.

Každodenní procházka představuje velmi dobrou prevenci pro udržení našeho zdraví. Chůze vede k posílení kardiovaskulárního systému i oběhové soustavy. Chozením si zajistíte zlepšení mechanických vlastnosti cév, které přímo ovlivňují krevní tlak.

Tato pohybová aktivita představuje rovněž vynikající prevenci mnoha vážných onemocnění. Jak vyplývá z výzkumů, například u diabetu II. typu dokáže pravidelná chůze snížit riziko jeho rozvoje až o 60 %. Pokud se vám podaří denně nachodit alespoň 6 km, výrazně také snížíte šanci na to, že se u vás projeví demence.

Samostatnou kapitolou a vyhledávaným benefitem chůze je hubnutí. Nemáte čas pravidelně chodit do posilovny nebo si nepřipadáte dostatečně zruční na to, abyste se mohli pravidelně věnovat konkrétnímu sportu? Začněte chodit.

Výhodou je i to, že nepotřebujete permanentku do posilovny a nákladné sportovní vybavení. Chodit lze prakticky kdykoli a kdekoli, podmínkou jsou dobré boty a vhodné oblečení. Pokud by vám vadilo horší počasí, samozřejmě se chůzi můžete věnovat i doma na pásu.

Vyplavte si endorfiny, ale s mírou

Jestliže to ale jen trochu lze, určitě vyrazte ven. Díky tomu pro vás chůze nikdy nebude stereotypní. Ostatně vzít si s sebou můžete třeba i kamarádku.

Psychologický efekt chůze rozhodně není zanedbatelný. Nejenže si vyplavíte endorfiny, což vám zlepší náladu, ale také chůze dobře okysličuje mozek. Ti, kteří tomuto pohybu propadli, tak přísahají, že při žádném jiném sportu se jim tak dobře nepřemýšlí. To ostatně podporují i odborníci, kteří ujišťují, že chůze snižuje míru působení stresu na organismus.

Chůze je také aktivita, která má solidní potenciál na to, abyste u ní zůstali. To je výhodné zejména pro výše vzpomenuté hubnoucí jedince. Jedna ze studií dokonce zmapovala, že zatímco u běhu po roce vydrží pouze 4 % lidí, u chůze je to dokonce 60 %.

Nenechte se tedy příliš zmámit atraktivními fotografiemi na Instagramu. Pokud víte, že běh je poněkud nad vaše síly, nepřepínejte se a „pouze“ choďte. Ortopedové varují, že nadměrné sportovní vypětí nám určitě neprospívá. Někteří lidé mají přitom pocit, že pokud se náležitě „nezničili“, vlastně se jejich sportovní aktivita ani nepočítá. To je samozřejmě mylné přesvědčení vedoucí nanejvýš k přetížení kloubů. Chůze představuje zcela optimální zátěž.

Kolik toho denně nachodit?

Obligátní doporučení říkají, že to má být nejméně 10 000 kroků. Údaj se objevil v marketingové kampani před olympijskými hrami pořádanými v japonském Tokiu roku 1964.

Souhlasí s tím i současní odborníci, kteří tuto hranici považují za nikterak náročný start aktivnějšího životního stylu. Čistě pro představu to odpovídá hranici asi 7,5 km, která by vám měla zabrat při svižném tempu každý den asi 1,5 hodiny, což není přemrštěně mnoho. Co se týče přesné rychlosti, měli byste se dokázat dostat na cca 4,8 km/h. Pomalejší chůze nemá na zdraví tak přínosný vliv.

Někteří lékaři jsou však v tomto směru o něco smířlivější a doporučují svým pacientům pro začátek alespoň 6 000 kroků denně. Upozorňují totiž, že ačkoli se v mnoha motivačních článcích dočtete, že stačí chůzi začlenit do každodenního rozvrhu přirozeně, není to tak zcela pravda. Vystoupit z tramvaje o zastávku dříve vám onu „zázračnou“ hranici překlenout úplně nepomůže a na svižnou procházku si jednoduše budete muset najít prostor.

Jestliže navíc míníte chůzí zhubnout, oněch 10 000 kroků nemusí stačit. A nezapomeňte samozřejmě ani na to, že pokud je vaším prioritním cílem skutečně ztráta nadbytečných kilogramů, ruku v ruce by s pohybem měla jít stejně tak i změna životosprávy.