Švestky jsou peckovice, které mají obvykle modrou až fialovou barvu. Jejich dužnina je šťavnatá a má sladkou nebo kyselou chuť. Švestky jsou obvykle oválné nebo kulaté, s průměrem mezi 2 až 5 cm. Slupka je tenká, dužnina žlutá, oranžová nebo červená a pecka oválná a tvrdá.

Švestky lze konzumovat čerstvé, sušené nebo konzervované. Čerstvé švestky jsou nejlepším zdrojem živin. Sušené švestky jsou skvělou alternativou pro zimní období.

Že toto všechno víte a znáte? Ale věděli jste také, že švestky jsou plody bohaté na vlákninu, které pomáhají při trávení, jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém, a mimoto obsahují draslík, který napomáhá regulovat krevní tlak? Pokud jste tak ještě neudělali, měli byste švestky pro jejich nespočet benefitů zcela jistě zařadit do svého jídelníčku.

Mnoho živin

Švestky mají relativně nízký obsah kalorií, za to obsahují velké množství významných živin. Kromě vlákniny, která hraje klíčovou roli v jejich pozitivním efektu na tělo, mají také hodně antioxidantů a více než patnáct různých vitaminů a minerálů. Mezi ty patří například vitaminy A, B, C a K a minerály jako draslík, měď anebo mangan.

Bohaté na antioxidanty

Švestky jsou plné sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. To v důsledku znamená, že pomáhají zabránit reakci kyslíku s jinými chemickými látkami, což by vedlo k poškození buněk a tkání. Pomáhají především snižovat záněty v těle, které by jinak vedly k dalším onemocněním.

Obzvláště mají vysoký obsah polyfenolových antioxidantů, které pozitivně ovlivňují zdraví kostí a mohou přispívat také ke snížení rizika srdečních onemocnění a cukrovky.

Některé studie dokonce poukazují na fakt, že švestky obsahují dvojnásobné množství polyfenolových antioxidantů než jiné ovoce, jako například nektarinky nebo broskve.

Antokyany, což je specifický typ polyfenolu, který mimo jiné způsobuje tmavou barvu slupky švestky, jsou zřejmě nejaktivnějšími antioxidanty, které lze ve švestkách najít. Konkrétně ty snižují rizika srdečních onemocnění, ale i rakoviny.

Regulace glukózy

Ovoce obecně je především zdrojem sacharidů, a tak i rychlé energie. Ani švestky nejsou výjimkou, ale přestože obsahují poměrně hodně sacharidů, nedochází po jejich konzumaci k výraznému zvýšení hladiny cukru v krvi. Ba naopak, švestky jsou pokládány za ovoce, které pomáhá snižovat, popř. regulovat krevní cukr neboli glukózu.

Mají totiž potenciál zvyšovat hladinu adiponektinu, tedy hormonu, který v regulaci hladiny krevního cukru hraje svou roli. Zároveň za to může být zodpovědný také poměrně vysoký obsah vlákniny ve švestkách. Ta zpomaluje rychlost, jakou tělo po jídle sacharidy vstřebává, a způsobuje, že hladina glukózy stoupá v krvi postupně.

Konzumace švestek a jejich zařazení do jídelníčku v jakékoli podobě je tak spojeno s obecně nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu.

Pozor ale na velikost porce, například sušené švestky obsahují vysoký počet kalorií. Jejich přiměřená denní porce proto je 40–85 gramů.

Zdravé srdce

Pravidelná konzumace může pozitivně ovlivňovat také zdraví srdce. Vědci v rámci několika studií zkoumali vliv švestek, respektive jejich potenciál na snižování vysokého krevního tlaku a hladinu cholesterolu v krvi, tedy dva hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění.

Ve studii z roku 2010 respondenty rozdělili do dvou skupin. Přičemž jedna po dobu osmi týdnů pila švestkový džus v kombinaci se třemi nebo šesti sušenými švestkami každé ráno, zatímco druhá pila pouze sklenici vody na lačný žaludek. Osoby, které konzumovaly švestky a pily švestkovou šťávu, měly výrazně nižší hodnoty krevního tlaku, celkového cholesterolu, stejně jako toho „škodlivého“ LDL cholesterolu než skupina, která pila vodu.

Další studie se věnovala mužským respondentům, kteří byli diagnostikování s vysokou hladinou cholesterolu. Ti po osmitýdenní konzumaci dvanácti sušených švestek denně měli nižší hodnotu LDL cholesterolu.

Švestky na rizikové faktory přispívající ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění působí hlavně díky vysokému obsahu vlákniny, draslíku a antioxidantů.

Řešení zácpy

Možná nejznámějším účinkem švestek je jejich přínos v rámci zmírňování zácpy. Na tyto obtíže pomáhají nejčastěji sušené švestky nebo švestkové šťávy.

Částečně je to způsobeno vysokým obsahem vlákniny, přičemž jedna švestka obsahuje 1 gram vlákniny. Ta je v sušených švestkách navíc většinou nerozpustná, takže se nespojuje s vodou. Hlavní roli hraje v prevenci zácpy. Dodává totiž stolici objem a pomůže urychlit postup pohybu odpadu trávicím traktem.

Sušené švestky a švestkový džus navíc obsahují sorbitol, tedy cukerný alkohol, který má přirozeně projímavé účinky.

Dokazují to i studie, které říkají, že konzumace sušených švestek nebo švestkové šťávy je účinnější než mnoho jiných druhů projímadel.

Pozor ale na opačný účinek. Mějte na paměti, že množství je vždycky klíčové. Příliš mnoho sušených švestek nebo džusu může vést až k průjmu.

Zdroj:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26992121/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12166993/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18209270/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582525/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058731/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
  • https://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21409897/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1850578/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21323688/
  • https://www.healthline.com/