Švestky na dnu

Pokud máte ve svém okolí někoho, koho trápí dna, dopřejte mu pravidelný přísun švestek. Díky nim se bude moci začít docela dobře bránit tomuto onemocnění. Látky ve švestkách obsažené totiž odbourávají a vyplavují močovinu, která tyto problémy způsobuje. Můžete si každý den dopřát čerstvé švestky nebo vypít skleničku švestkové šťávy.

Chrání naše střeva

Švestky a především šťáva z nich jsou známé tím, že nás dokážou pěkně pročistit. Pokud tedy plánujete projít detoxikací, můžete zkusit právě tu se švestkami. Pokud budete jeden den jíst jen je a vypijete k tomu 2,5 litru vody, zaručeně se skvěle pročistíte. Švestky střeva nejen pročistí, ale zároveň je chrání. Fungují totiž velmi dobře jako prevence před rakovinou střeva. Zaměřte se na denní konzumaci švestek především tehdy, pokud se ve vaší rodině již někdy rakovina střev objevila.

Jako pleťová maska

Problematická pleť rozhodně není výsadou teenagerů. Naopak. Někdy jí dáváme dost zabrat. Na stav naší pleti působí nedostatek spánku, pití alkoholu, kávy i nadměrná konzumace lepku. Tohle všechno je výsada dospělých. Proto určitě přivítáme každou radu, jak pleť podpořit a spíše jí ulevit. Můžete si dopřát švestkovou masku. Švestky vaši pleť krásně napnou a zanechají ji krásně vláčnou a hydratovanou. Zkuste švestku rozmačkat, smíchat ji s medem, žloutkem a citronovou šťávou – masku máte hotovou. Namažte si ji na obličej a nechte přibližně 20 minut působit.

Podpora při odvodnění

Švestky mají také neskutečně skvělou vlastnost – odvádějí přebytečně zadržovanou vodu z těla. Zadržování vody v těle má za důsledek nejen nepříjemné přibírání na váze, ale také způsobuje zpomalování funkce vnitřních orgánů a změnu funkce hormonů. Obsahují vysoký obsah pektinu, který zpomaluje vstřebávání cukru. Švestky tedy dokáží chránit před obávaným diabetem. Pár švestek si můžete dopřát i před cvičením, protože dodávají energii a povzbuzují při sportovním výkonu.

Polštářek jako bonus

Švestky si můžete dopřát čerstvé, sušené nebo na koláči. Nevyhazujte ale pecky. Ty očistěte a nechte pořádně vysušit. Můžete je zašít a udělat si z nich domácí hřejivý polštářek, který se přes dlouhou zimu bude určitě hodit. Často se využívají pecky z třešní, ale málokdo ví, že švestkové pecky jsou do takových polštářků také vhodné, protože dlouho drží teplo, a dokonce příjemně masírují.

Švestky jsou plné vitaminů a přinášejí mnoho benefitů pro naše tělo. Pravdou je, že většina švestek stejně končí ve slivovici. Ať už jsme její příznivci, nebo ne, i ta má svoje kouzlo, které dokáže pomoci při různých neduzích, především při vnějším použití – ani na ni nezanevírejte.