Statistiky mluví jasně. Karcinom prostaty je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v České republice, kterým každý rok onemocní přibližně 8 tisíc pacientů. Riziko karcinomu prostaty přitom úměrně stoupá s věkem. Nejčastěji se vyskytuje mezi 65. a 75. rokem života, onemocnění se ale nevyhýbá ani čtyřicátníkům. Ačkoli nádor může být smrtelný, léčba bývá velmi úspěšná. Zásadní je nebát se chodit včas na preventivní prohlídky! V listopadu bychom to tak měli našim partnerům, tatínkům nebo dědečkům či kolegům obzvláště připomínat, souhlasíte?

Odkud se vzal Movember?

Charitativně zaměřený projekt Movember se zrodil v roce 2003 v Austrálii. Dva mladíci si tam nechali narůst knírky a začali prodávat trička s výtěžkem pro charitativní účely. Inspirovali se matkou jednoho z mužů, která vybírala peníze na rakovinu prsu. Peníze ze sbírky pak předali Australské nadaci pro rakovinu prostaty. Svůj název hnutí dostalo z kombinace anglických slov moustache (knírek) a November (listopad). Nápad s „kníratým měsícem“ zanedlouho obletěl celý svět. Česká republika se do kampaně zapojila v roce 2007.

Rakovina je dědičná

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česko v pořadí na šesté příčce, co se počtu nemocných týče. Podle urologů by úmrtnost na tento druh nádoru mohla být nižší, kdyby čeští muži chodili na kontroly k odborníkům včas. Kdo by měl být zvlášť obezřetný?

Především ten, kdo má rakovinu prostaty v rodině. Pravděpodobnost onemocnění je prý pak dvakrát větší. Po padesátce by pak s kontrolou u urologa muži neměli otálet. Přibližně 70 % nádorů tohoto typu roste pomalu, ale pokud už se o slovo hlásí obtíže, může být na kompletní odstranění nádoru už pozdě.

Mezi potíže, signalizující nádor prostaty a varlat patří:

  • obtížné močení
  • krvavé sperma
  • problémy s erekcí
  • tlak nebo bolest v konečníku
  • slabost nebo necitlivost v nohou
  • nevysvětlitelná únava a úbytek na váze
  • poruchy vyprazdňování

Pánové, nestyďte se

Muži často s vyšetřením varlat a prostaty otálejí, protože se jim zkrátka příčí ukazovat svoji chloubu doktorům a sestřičkám. Přitom nejde o nic, kvůli čemu je třeba se stydět. Samotná prohlídka netrvá déle než 30 minut a rozhodně není bolestivá. Důležité je mít na paměti, že zdraví je jen jedno a že čím dříve se nádor odhalí, tím úspěšnější může být léčba.

Jak probíhá preventivní vyšetření prostaty?

Urolog provede vyšetření orgánů prohmatem a přes konečník. Dále odebere malý vzorek krve, který ukáže přítomnost vyšší hladiny krevní bílkoviny PSA v době, kdy nemocný ještě nemá žádné obtíže. Vyšetření signalizuje případné změny v prostatě, hlavně u zhoubného nádoru. Podle výsledků stanoví lékaři diagnózu a volí odpovídající postup léčby.

Prevence na prvním místě

Jako u každé jiné nemoci, i v případě rakoviny prostaty je na místě dbát o prevenci. Důležité je hlavně:

  • omezit kouření, alkohol a maso
  • vyvarovat se stresu a psychické zátěži
  • zařadit do jídelníčku potraviny, bohaté na antioxidanty a omega mastné kyseliny jako ryby (hlavně losos), rajčata, bobule, brokolice a zelený čaj
  • mít pravidelný (ale bezpečný) sex
  • pravidelně se hýbat a zhubnout, pokud pacient trpí nadváhou nebo obezitou

Zdroj:

Nemocnice na Homolce

www.lekarnatypos.cz

www.californiaprotons.com