Počkejte si na květy divizny

Květy divizny se někdy zdají poněkud nepolapitelné, ale stojí za to si na ně počkat. Jejich síla si totiž umí poradit se zahleněním a podporují normální funkci dýchacího systému. Jakmile tedy během chladných podzimních dnů podlehnete nachlazení, právě vývar z usušených květů divizny vám pomůže v odkašlávání hlenu. Vše, čeho se organismus potřebuje v tu chvíli zbavit, se zbaví. Divizna má ale široké pole působnosti. Pomáhá i při prochladnutí, přispívá totiž k normální funkci močového měchýře i ledvin. Pokud nejste zrovna příznivci bylinných čajů, připravit si můžete i sirup nebo tinkturu.

Zdroj: Youtube

Šípkové plody plné vitaminů

Šípek si možná vybavujete už z dětství, kdy jste ho chodili sbírat ve velkém s babičkou. V tu chvíli jste možná ani netušili, jaký poklad vkládáte do košíčku. My tyto vitaminem C nabušené plody velmi dobře známe. Stejně známé jsou ale i v některých severských zemích nebo ve Velké Británii, kde se z nich ve velkém vyrábějí sladké marmelády a omáčky. Pokud chcete červené šípky sbírat pro čaj, můžete na ně vyrazit už koncem září nebo začátkem října. Obecně se ale jejich sběr doporučuje až po prvních mrazících. Jakmile plody přejdou prvním mrazem, jejich chuť je mnohem sladší, a tedy vhodnější právě k výrobě marmelády. Šípky obsahují vysoký podíl vitaminu C, který potřebují bílé krvinky k tomu, aby náš imunitní systém pracoval na plné obrátky. Šípky jsou ale také bohaté na antioxidanty. Rozhodně by tedy na podzim neměly chybět v žádné spíži. (HRONCOVÁ, Michala; WEITER, Martin. Zadání bakalářské práce. 2008.)

Rakytník pro imunitu i zdravou pokožku

Vedle šípku nás během podzimu mohou zachránit i oranžové plody rakytníku. Rakytník totiž obsahuje až 15krát vyšší podíl vitaminu C než citrusové plody. Plody rakytníku jsou výživné, jejich chuť ale může být pro někoho kyselá až svíravá. Jejich samotná konzumace tedy nemusí být pro všechny úplně příjemná. Právě kvůli tomu se doporučují mixovat s jablečnou nebo hroznovou šťávou. Málokdo ví, že zázračná je celá rostlina. Listy, květy, plody i kůra. Rakytník se ve velkém užívá i v kosmetice. Dokáže bojovat proti dermatitidě, akné i šupinaté kůži. Z plodů rakytníku se dá získat nejen šťáva a sirup, ale i rakytníkový olej, který díky obsahu tuku omega-7 podporuje funkci trávicího systému.

Česnek jako přírodní antibiotikum

Česnek určitě neodmyslitelně celoročně patří snad do každé domácnosti. Během podzimních měsíců na něj určitě nezapomínejme. Dokáže dělat kouzla nejen v kuchyni, ale snadno nahradí i část naší lékárničky. Česnek totiž pomáhá zvyšovat naši obranyschopnost a dokáže ochránit před většinou virových onemocnění. Česnek opravdu působí jako přírodní antibiotikum a přitom neničí střevní mikroflóru, jako tomu je u syntetických léčiv. Sníst čerstvý stroužek česneku určitě ale není pro každého. Doporučuje se jej utřít s medem. Pokud ale i to je pro vás silný oříšek, snažte se česnek hojně využívat do podzimních salátů a hutných zeleninových polévek. I tak česnek pomáhá. (LEFNEROVÁ, RNDr. Danuše; CABÁLKOVÁ, Iva. ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY OVOCE A ZELENINY.)

Zdroje:

  • https://superfoody.cz/suroviny/sipek/
  • https://www.mastichashop.cz/rakytnik-a-jeho-priznive-ucinky-na-organismus/
  • https://cesnek.eu/lecive-ucinky-cesneku/
  • LEFNEROVÁ, RNDr. Danuše; CABÁLKOVÁ, Iva. ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY OVOCE A ZELENINY.
  • HRONCOVÁ, Michala; WEITER, Martin. Zadání bakalářské práce. 2008.