Proč máme v období menopauzy sklony přibírat?

Příčina je vždy komplexní. Na prvním místě jsou to hormony. Pro ženu je hormonální nastavení nejoptimálnější v reprodukčním období, kdy má menstruační cyklus. Tím, jak funkce vaječníků postupně vyhasíná, může dojít k nerovnováze s mužskými hormony a tím i k ovlivnění metabolismu. Další nerovnováha vzniká sníženou energetickou potřebou v důsledku stárnutí. Přiznejme si, že ne vždy to jde ruku v ruce i se snížením energetického příjmu. U někoho mohou být navíc hormonální bouře dramatičtější a ty samotné mohou provokovat chutě k jídlu. Takže na jednu stranu se nám snižuje energetická potřeba a na druhou stranu bojujeme s chutěmi, které nám hormonální nerovnováha přináší.

Je řešením snížení příjmu, nebo spíš zvýšení fyzické aktivity?

Já bych vše dělala podle potřeby. Ženy, které celý život sportovaly a udrží si pohybové návyky i v menopauze, mají ohromnou výhodu. Daří se jim mít energetickou bilanci pod kontrolou. A i kdyby to náhodou nemělo vliv na hmotnost, má to určitě výrazný vliv na udržení svalové hmoty. Navícpohyb, který automaticky zatěžuje kosti, je prevencí osteoporózy, což je další problém menopauzy. Na druhou stranu mohu přibírat, i když jsem zvyklá se celý život hýbat… Ano, a přesto je důležité hýbat se dál. To už se dostáváme k pojmům fat but fit. Zdravotně jsou na tom lidé, kteří se udržují ve fyzické kondici i s nějakou tou nadváhou (fat), lépe než ti, kteří si za každou cenu přísnými dietami drží štíhlou linii, ale pokud se nehýbou, jsou takzvaně ‚unfit‘. Zdravotně totiž na tom nemusí být tak dobře jako první skupina. Je to další apel na to, trochu se oprostit jen od úzkostlivého hlídání hmotnosti. Kila navíc nám nevadí, pokud nepředstavují zdravotní riziko. Ve starším věku je to dokonce tak, že v případě závažnější nemoci je nadváha spojena s lepší prognózou – díky energetické rezervě.

Mám dojem, že ženy obecně bez ohledu na věk spíš řeší to, jak vypadají, než jaká pro ně plynou z nadváhy nebo podváhy zdravotní rizika.

Ano, je to dáno společenským tlakem – kultem štíhlosti například. Je dobré si uvědomit, že pokud je žena v dobré fyzické kondici, kila navíc na ní vypadají jinak než na ženě, která žádnou nemá. Ukládají se totiž na ta lepší, méně riziková místa. Celkově bude pevnější a tím i po estetické stránce hezčí. Je sice plnoštíhlá, ale také plnokrásná. Myslím si, že je dobré pracovat se svojí psychikou a od společenského tlaku se snažit oprostit tak, aby nás těch pár kilo navíc, která jsou v menopauze přirozená, neštvalo. Důležité je, aby nám tato kila nepřinášela zdravotní rizika. To je hlavní měřítko… Prodloužit si roky ve zdraví a dokázat je využít tak, aby to nebyly roky v nemoci. A na tom se vyplatí pracovat.

MUDr. Hana Krejčí

Pracuje jako internistka a diabetoložka na 3. interní klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice a v porodnici U Apolináře v Praze. Věnuje se výuce studentů medicíny, nutriční terapii i laické osvětě o problematice diabetu. Založila webové stránky www.tehotenskacukrovka.cz a pravidelně přispívá na www.cukrpodkontrolou.cz, www.cojist.cz a www.jidelniplan.cz.

Zdroj:

magazín Kondice