Jedním z nejnovějších druhů dietních programů je Alkalická dieta, která se stává ve světě a také u nás stále populárnější. Nejde však o klasickou dietu, ale spíše o životní styl, kde se v úvahu bere stravování z pohledu pH a možného překyselení nitra organismu. Ideální hodnota pH naší krve se pohybuje v rozmezí od 7,35 do 7,45. co se týká moči, tak tam jsou hodnoty v rozmezí 5,0–6,5, krajní hodnoty jsou 4,5–8,0. Pokud vás zajímá, jak na to jste, stačí si koupit (lze například online) testovací papírky. Existuje teorie, že překyselený organismus může být náchylnějším k nádorovému bujení, neexistují však žádné studie, které by to potrvdily.

Zdroj: Youtube

Co je překyselení organismu

Překyselení organismu neboli acidóza se vyznačuje přemírou kyselin v lidském těle. Často souvisí se životním stylem, který vedete. Pro celkové zdraví lidského organismu je důležitá acidobazická rovnováha. Udržuje stabilitu vnitřního prostředí - vyvážený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Příčiny

Tělo si acidobazickou rovnováhu umí dobře pohlídat. Má k tomu různé kompenzační mechanismy. Třeba naše ledviny se na udržení vybalancovaného pH organismu zásadně podílejí. Naše návyky a stravování ale mohou mít vliv například na kyselost žaludku. Vznik acidózy souvisí i se stresem a schopností se vypořádat s návyky dnešní hektické doby. Nejčastějšími příčinami překyselení žaludku jsou:

  • stres
  • nevhodné složení stravy nebo přejídání,
  • nadměrné užívání alkoholu,
  • kouření
  • nadváha a obezita

Mezi časté příznaky překyselení žaludku patří:

  • únava,
  • tlak v oblasti žaludku,
  • střevní potíže,
  • zhoršení trávení a zpracování živin,
  • kožní projevy.

Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat i jiné zdravotní problémy. Překyselení organismu vede ke vzniku dalších onemocnění nebo je zhoršuje. Mezi takové nemoci patří například pálení žáhy, žaludeční a dvanácterníkové vředy nebo zánět žaludku. Dlouhodobé zažívací potíže spojené se zhoršeným vstřebáváním živin mohou také vést k jejich nedostatku, chronickým obtížím a únavě.

Jak na překyselení organismu

Jak vysvětluje BezHladovění.cz, k pochopení principu Alkalické (Zásadité) diety je zapotřebí porozumět z čeho dieta vychází. Naše tělo využívá přijímané látky, aby zajistilo stálou obnovu a fungování organismu. Každá z látek hraje jednu nebo několik specifických rolí v těle. Navzdory velké různorodosti látek je možné je rozdělit do dvou větších skupin: zásady (alkalické látky) a kyseliny (kyselotvorné látky).
Tělo se svými vnitřními mechanismy snaží udržet stálou rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, tzv. acidobazickou rovnováhu. Tyto mechanismy pracují samostatně, ale my je můžeme svým životním stylem ve velké míře ovlivnit!

Základem je určitě zařadit do jídelníčku všechny hlavní živiny, jako jsou sacharidy, tuky, bílkoviny a vláknina. Dále je nutné dodržovat zcela jednoduché pravidlo: jednu porci kyselinotvorné potraviny „vynulujete“ jednou porcí zásadotvorné potraviny. Nikdy se nesnažte z jídelníčku zcela vysadit kyselinotvorné potraviny! Sice by vám nehrozila acidóza, ale zato by vás čekal výkyv na zcela opačnou stranu, který může rovněž přinést celou řadu zdravotních komplikací.

Kyselinotvornost a zásadotvornost jsou stavy, které určité potraviny po strávení vyvolají v našem těle. Při určování zásaditých a kyselých potravin se nenechte zmýlit jejich chutí. Například citrón, pro nějž je typická velice kyselá chuť, po strávení působí zásaditě. Mléko naopak kyselinotvorně.

Jaké potraviny patří mezi zásadotvorné?

téměř veškerá zelenina a zralé ovoce,
mořské řasy,
mléčně kvašená zelenina,
lněná, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka,
bylinky,
sójové produkty.

Jaké potraviny patří mezi kyselinotvorné?

mléko a mléčné výrobky,
maso a uzeniny,
jednoduché cukry,
obiloviny (naklíčené ale mají menší kyselinotvorný dopad),
luštěniny (naklíčené mají menší kyselinotvorný dopad),
rajčata,
špenát,
jahody,
rebarbora,
veškeré sladkosti,
ořechy (s výjimkou mandlí),
mák,
tuky a oleje,
alkohol.

Babské rady na odkyselení organismu

Kromě dostatku pohybu v přírodě a vyvarování se stresu, popíjejte bylinkové čaje a odvary. Mezi babskými radami na odkyselení žaludku najdete nejen užití bylinek, ale i očistné koupele - solné nebo rašelinové.

Zásadité koupele: Napusťte si vanu teplou vodou, vhoďte do ní jádrové mýdlo nebo jiné neutrální mýdlo a nechte ho rozpouštět tak dlouho, dokud nebude voda zkalená. Pak ho vyndejte. Když se utvoří mýdlový okraj, naprosto to stačí. S vanou dosáhnete zásaditého prostředí a můžete se do ní namočit, klidně na dvě hodiny. Nemělo by to být kratší dobu, tělo potřebuje čas na to, aby se povzbudil lymfodrenážní systém. Při koupeli si tělo vydrhněte každých pět až deset minut hrubou žínkou nebo kartáčem (směrem k srdci), tím rozproudíte lymfu, a lépe se tak odvádějí toxiny z těla.

Odstranění strusek z kloubů: Zdvojnásobte konzumaci ovoce a zeleniny a pijte bylinkový čaj, který rozpustí z kloubů usazené strusky. Tyto strusky (krystaly) dřou při pohybu uvnitř kloubů a způsobují bolest. Takto rozpuštěné strusky se musejí svázat opět s minerály a vitaminem C a pak vyloučit z těla pomocí zásaditých ponožek nebo koupelí. Bylinkový čaj na odkyselení koupíte v lékárně nebo prodejnách zdravé výživy.

Web Prostřeno uvádí seznam bylin, které by mohli vašemu zdraví prospět. Mimo to můžete zkusit zelený ječmen nebo chlorelu.

Andělika lékařská

Čaj z anděliky čistí krev a má močopudný účinek. Pomáhá proti nadýmání, mírní žaludeční a střevní potíže. Čajová lžička drobně nakrájeného kořene z anděliky se nechá přes noc louhovat v šálku studené vody, potom se krátce povaří. Denně byste měli vypít šálek.

Bříza

Čaj z listů břízy je vhodné pít při kožních vyrážkách, které se objevují v důsledku překyselení organismu nebo zanesení jedy. Považuje se za jeden z nejlepších odstruskovacích prostředků. Lžička březových listů se zalije šálkem vroucí vody a nechá se 3 minuty louhovat.

Černý bez

Látky obsažené v tomto čaji úspěšně vyplavují jedy a strusky z organismu. Dvě čajové lžičky mladých sušených listů se spaří šálkem vroucí vody, čaj se nechá 5 minut louhovat,

Kopřiva

Pro jednoho plevel, pro druhého vzácný parťák v boji proti kyselosti. Akorát pozor. Kopřivová kúra by neměla trvat déle než 4 týdny. A postup? Čerstvá kopřiva by se měla řádně umýt, pak nasekat na malé kousky. Polévková lžíce bylinky se přelije vroucí vodou a nechá se louhovat po dobu 2 minut. Denně vypít 4 šálky.

Pampeliška

Ano, i pampelišku někteří nazývají plevelem, nicméně právě ona má taktéž silné odstruskovací a detoxikační účinky. Navíc povzbuzuje činnost jater a dodává organismu vitamin C a vzácné třísloviny. Lžička sušených pampeliškových listů a lžička sušeného kořene se spaří šálkem vroucí vody a nechá se 5-8 minut louhovat. Denně se pijí 3 šálky. Tak na zdraví!

Zdroj: Studie, Prostreno, Marianne, Zdravi-euro, Bezhladoveni