Řeklo by se, že je to jen obyčejná sůl. Přesto budí v posledních letech nemalý respekt. Kdo si zakládá na super figuře a vyrýsovaných svalech, ví moc dobře, že zvýšený příjem soli vede k retenci, tzn. zadržování vody, a svaly tím pádem nejsou tak ostře viditelné. Ale tady nejde jen o riziko ohrožující sportovce. Co tedy znamená sůl pro běžného smrtelníka? A jak může solení ohrozit váš boj s nadbytečnými kilogramy?

SODÍK A NAŠE ZDRAVÍ
Ze všeho nejdřív je nutné si ujasnit základní pojmy. Sodík je složka kuchyňské soli, konkrétně prvek, který ve vazbě na chlorid tvoří sůl. Ta je zhruba ze 40 % tvořena sodíkem. Když ovšem mluvíme o soli a retenci (zadržování) vody, mluvíme vlastně o sodíku.

Je dobré vědět, že tělo pro zachování správných funkcí sodík potřebuje. Tento prvek hraje klíčovou roli v regulaci hladiny tekutin, v přenosu elektrických impulsů (což jsou ty, které mozek vysílá dál do těla) a v kontrakci svalů.

Z hlediska historie lidstva byla sůl vždy ceněná. A i nyní má v naší kuchyni své nezastupitelné místo.

Reálným problémem je, že většina lidí konzumuje soli příliš mnoho. Jednak nadměrně solí a v neposlední řadě se nevyhýbá pokrmům obsahujícím hodně sodíku (smažené hranolky, uzeniny apod.). Sůl je navíc skvělý konzervant, což je důvodem, proč ji najdete v tolika potravinách – prodlužuje totiž jejich trvanlivost.

Proč se problematice příjmu soli věnuje tolik pozornosti? Důvod je jasný, sodík je jednou z hlavních příčin hypertenze neboli vysokého krevního tlaku. Ten patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Statistiky uvádějí, že v civilizovaných zemích trpí hypertenzí 20–30 % dospělé populace.

Omezení konzumace soli má tedy příznivý vliv na krevní tlak. Doporučená denní dávka sodíku pro dospělého člověka ve věku mezi 19 a 50 lety činí maximálně 2 300 miligramů, což odpovídá zhruba jedné lžičce soli.

Samozřejmě ne každý je na zvýšenou hladinu sodíku stejně citlivý. I míra rizika vzniku srdečních onemocnění je u různých lidí odlišná. Navíc je třeba dodat, že taková doporučení nemůžeme aplikovat na sportovce, kteří pravidelně cvičí a značné množství sodíku tedy ztrácí během tréninku.

Všichni víme, že pot je slaný. Sportovci tedy jednoznačně potřebují sodíku víc, doporučená dávka je ale velmi individuální a záleží na tom, jak moc se potíte, tzn. na vnějších podmínkách, jako je teplota a vlhkost prostředí.

POZITIVNÍ ÚČINKY SODÍKU
Je současně dobré si uvědomit, že i strava s příliš nízkým obsahem sodíku může mít nepříznivý vliv na naše zdraví. Tělo tuhle látku pro svoje správné fungování opravdu potřebuje. A lidé, jejichž strava obsahuje málo sodíku, riskují vážné zdravotní problémy. Odborné studie jasně ukazují, že jak velmi nízký příjem (méně než 2000 mg), tak velmi vysoký příjem (více než 4000 mg) sodíku denně je spojený s vyšším rizikem mnoha onemocnění především kardiovaskulárního systému.

Už byla řeč o tom, že sůl způsobuje zadržování tekutin, a tak kvůli ní vypadáte tlustší, má ale také řadu pozitivních účinků. Je nezbytná pro využití kreatinu ve svalových buňkách. Výrazný pokles v hladině sodíku může snížit účinnost kreatinu skoro o 80 %. Tím pádem by vaše investice do oblíbeného suplementu byla v podstatě zbytečná.

VŠEHO MOC ŠKODÍ
Nejlepší je zlatá střední cesta. Tohle rčení platí o soli dvojnásob. Sportujícím lidem se doporučuje udržovat příjem sodíku na 2300–4000 mg denně. Závisí na tom, jak moc se při cvičení potí. Určitě uděláte dobře, když z jídelníčku vyřadíte uzeniny, vyhnete se pokrmům z fast foodů a budete si sami doma připravovat zdravá jídla, v rámci jejichž úpravy máte možnost množství soli dobře kontrolovat.