Premium obsah

Potřebujete zhubnout? Sáhněte po stravě založené na dostatku bílkovin

Potřebujete zhubnout? Sáhněte po stravě založené na dostatku bílkovin
Ať potřebujete nabrat svalovou hmotu, nebo se zbavit přebytečných kil, sáhněte po sýru. Je totiž nabitý bílkovinami, které svaly i váš metabolismus potřebují a navíc po něm není dlouho hlad. My doporučujeme mozzarellu a fetu.

Svačina pro svaly Muži potřebují svaly proto, aby jako muži vypadali. Ženy proto, aby jejich metabolismus dobře fungoval a nepřibíraly s věkem na váze. Stačí sníst kousek o velikosti krabičky od sirek (40 g) a dostanete do sebe až pětinu doporučené denní dávky bílkovin, bez kterých svaly vypracovat ani udržovat nelze. Sýry navíc mají nízký glykemický index, takže nerozhoupou hladinu krevního cukru a na dlouho vás zasytí. Jediným úskalím je tuk, kterého zvláště krémové sýry obsahují velké množství. Ideální jsou proto čerstvé sýry a sýry s obsahem sušiny do 30 %, z níž tvoří tuk maximálně třetinu. Máte-li velkou fyzickou zátěž, můžete si dopřát i ty tučnější, jen pak zmenšete velikost ‚krabičky od sirek‘, tedy ideální porce, asi o třetinu.

  • Mozzarella, 100 g: 18 g bílkovin 19 g tuku 1043 kJ Mozzarella z buvolího mléka je o něco kaloričtější. Na 100 g připadá 1152 kJ, 17 g bílkovin a 23 g tuku.
  • Feta, 100 g: 19 g bílkovin 20 g tuku 1100 kJ
  • Hermelín, 100 g: 16 g bílkovin 30 g tuku 1387 kJ
  • Pecorino, 100 g: 25 g bílkovin 32 g tuku 1610 kJ
  • Niva, 100 g: 20 g bílkovin 28 g tuku 1410 kJ
  • Grana Padano, 100 g: 33 g bílkovin 28 g tuku 1597 kJ
  • Uzený oštiepok, 100 g: 21 g bílkovin 30 g tuku 1530 kJ

Vyzkoušejte se připravit slané muffiny s mozzarellou

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 55 g hladká špaldová mouka
  • 1 pl kečup bez cukru
  • 100 g sterilovaná kukuřice
  • 1 ks mozzarella
  • sůl, pepř, bylinky, koření

 

POSTUP

Vejce vyšleháme, přidáme mouku, na kousky nakrájenou mozzarellu, kukuřici, koření a nakonec lehce vmícháme kečup, aby se do těsta nezamíchal rovnoměrně.

Těsto rozdělíme do 6 - 8 formiček na muffiny a dáme péct na 200°C / 20 - 30 minut.

Dobrou chuť!

Zdroj:

magazín Kondice 9/2013

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.