Premium obsah

6 potravin, díky kterým jste starší víc, než musíte

6 potravin, díky kterým jste starší víc, než musíte
Možná si ještě pamatujete dobu, kdy jste mohli sníst cokoli a na váze to nebylo vidět. Jako děti jsme dávaly chleba se sádlem, v pubertě jsme si potají sypali hrsti bonbonů do pusy a studentská léta se nesla ve znamení kopců těstovin, protože byly nejlevnější. A k tomu rybízové víno za pár korun. Ve středním věku se ale začíná všechno měnit a jsou potraviny, které byste už jíst neměli.

Nejen, že by dnes asi náš trávicí systém udělal několik kotrmelců, aby nezdravé a tučnévěci vůbec strávil, ale se zpomalujícím se metabolismem může mít člověk pocit, že se nadechne a má kilo navíc. Já si pamatuji na časy, kdy si k večeři dala pizzu a ráno snídani nebyl problém sníst tlačenku s cibulí. Dnes, když se najím jen trochu víc před spaním, tak si pak připadám jak vlk z pohádku o Karkulce. Celou noc se převaluji s těžkým břichem a ráno mám pocit, jako bych celou noc rubala uhlí. Tělo se snaží trávit a vůbec si neodpočine. O tom, že se to hned projeví na váze ani nemluvě.

Zdroj: Youtube

Potraviny, které je třeba omezit

Nebudeme lhát. Zdravé stravování po padesátce vyžaduje úsilí na dvou frontách: zvýšit příjem prospěšných potravin, jako jsou bobule, zelená zelenina, celozrnné výrobky a libové bílkoviny, a zároveň vyřadit potraviny, které ucpávají tepny a tak snadno rozšiřují váš pas.

Po dosažení středního věku bychom se určitě měli vyhnout jistým potravinám. Nejen, že po nich budeme tloustnout, ale zaděláváme si i na zdravotní problémy a urychlujeme proces stárnutí.

"Nekvalitní potraviny, například transmastné kyseliny, způsobují záněty – a stárnutí je v podstatě chronický zánětlivý stav," říká doktor Timothy Harlan pro web MD. Můžete vypadat starší, protože jíte špatně? Určitě," dodává.

 Například konzumace příliš velkého množství cukru a zpracovaných sacharidů (jako jsou těstoviny, chléb a pečivo) může vést k poškození kolagenu v kůži, který udržuje pružnost pokožky. Tyto potraviny navíc ohrožují vaše celkové zdraví. Jsou spojeny s nemocemi, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

Vše, co je smažené v oleji, může přispívat k zánětům v celém těle. Vyhýbejte se zejména transmastným tukům. Mohou zvyšovat hladinu "špatného" cholesterolu LDL a snižovat hladinu "dobrého" cholesterolu HDL, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Mějte na paměti, že vše, co je plné cukru, může podle studie souviset se vznikem vrásek.

Pokud vám už tedy není 20 ani 30, vyhněte se následujícím položkám:

1. Smažená jídla, která obsahují trojnásobek kalorií

Pokud vám to pomůže, představte si, v jakém oleji byl ponořen košík hranolek nebo cibulových kroužků, a zamyslete se nad tím, že nasycené tuky "mohou mít negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Místo hranolek si dejte přílohu v podobě salátu. A až se budete dívat na etikety, vezměte v úvahu, že "200kalorická porce jídla by neměla obsahovat více než 2 gramy nasycených tuků.

2. Sladké nápoje, včetně většiny balených čajů

Nealkoholické nápoje nejsou vaším jediným nepřítelem. Balené čaje, luxusní kávové nápoje a "čerstvé" limonády mohou být plné sladkých látek. Například šestnáctistupňové chai latte ve Starbucksu, jeden z nejoblíbenějších nápojů, obsahuje 42 gramů cukru.

Studie z roku 2022, kterou vedla Jihokarolínská univerzita na více než 90 000 ženách, zjistila, že ty, které pily alespoň jeden sladký nápoj denně, měly o 78 % vyšší riziko vzniku rakoviny jater než ty, které konzumovaly méně než tři porce měsíčně.

3. Balené potraviny se záludnými cukry

Skryté cukry se nacházejí v omáčkách na těstoviny, jogurtech, müsli tyčinkách, instantních ovesných kaších a snídaňových cereáliích. Proč je to pro starší lidi tak škodlivé? "Nadbytek cukru může zatěžovat orgány, jako je slinivka břišní a játra," říká výživová specialistka Nancy Farrell Allen, "což může zvýšit hladinu cukru a triglyceridů v krvi a zvýšit riziko ztukovatění jater."

 Cukry zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, jejichž výskyt a prevalence se s věkem zvyšuje. A v době, kdy by každá kalorie měla být plná živin, přidaný cukr skutečně přispívá ke kaloriím, které nepotřebujeme. Sečteno a podtrženo: Zkontrolujte etikety, zda na nich nejsou přidané cukry - ale netrapte se přirozenými cukry v ovoci nebo mléce.

4. Instantní jídla s vysokým obsahem sodíku (např. mražené pizzy)

Pokud si myslíte, že se stravujete s nízkým obsahem soli, protože nesolíte grilovanou kukuřici nebo polévku, zvažte, zda si právě neohříváte mraženou pizzu nebo polévku z konzervy. Tyto výrobky jsou nabité skrytou solí. Jen zbytečně zatěžujete tělo a přijímáte minimum živin.

5. Ultra zpracované svačiny

Pokud nesbíráte jablka ze stromu nebo nedostáváte mléko přímo od krávy, je většina potravin, které jíte, zpracovaná - právě ultrazpracované potraviny se dostaly na seznam těch, které je třeba vyškrtnout z jídelníčku. Pokud nemáte přístup k čerstvým potravinám, mražená zelenina i ovoce jsou v pořádku. "Minimálně zpracované potraviny, jako je zelenina v sáčcích, zelenina nakrájená na kostičky a ořechy, nabízejí pohodlí," říká Allen. "A konzervovaná rajčata a mražené ovoce a zelenina jsou vynikajícím způsobem, jak si vychutnat produkty zpracované ve špičkové kvalitě a čerstvosti."

6. Alkohol a tučné maso

Tučná masa. I ty mají vysoký obsah nasycených tuků. U masa je klíčové, aby bylo libové. Kousky svíčkové bývají libovější. Hledejte mleté hovězí maso, které je alespoň z 95 % libové. Mletá krůtí prsa a kuřecí prsa jsou dalšími libovými variantami.

Alkohol. Mírné pití alkoholu může být pro vaše srdce prospěšné, ale nadměrné pití může urychlit proces stárnutí. "Umírněné" pití je jeden nápoj denně u žen (např. 5 sklenic vína nebo 12 sklenic piva) a dva nápoje u mužů.

Potraviny, které je třeba upřednostňovat

Zaměřte na středomořský styl stravování. Zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a libové bílkoviny mohou pomoci v boji proti zánětu a udržet si co nejlepší vzhled. Jezte celé potraviny, které jsou co nejblíže svému přirozenému stavu. Tedy neprošly procesem zpracování.

Zkuste jíst více těchto potravin:

Římský salát. Má vysoký obsah vitaminů A a C, které omezují záněty. Zkuste také brokolici, špenát, rukolu, řeřichu.

Rajčata. Jsou bohatá na živinu zvanou lykopen. Stejně tak meloun, grapefruit, guava, chřest a červené zelí.

Losos. Má vysoký obsah omega-3 tuků, které působí proti zánětům. Další dobrou volbou je tuňák.

Čočka a fazole. Ty jsou dobrým zdrojem bílkovin a jsou plné vlákniny a živin. Vyzkoušejte černé fazole nebo hrách.

Ovesné vločky. Celozrnné obiloviny, jako jsou ovesné vločky, celozrnný chléb a těstoviny, hnědá rýže a quinoa, pomáhají omezovat záněty.

Vaše pokožka je v podstatě tvořena bílkovinami, takže pokud nemáte ve stravě dostatek zdravých bílkovin, na vaší pokožce se to projeví. Spolu s rybami jsou fazole skvělým způsobem, jak je získat.

Zdroj:Redakce, Studie, aarg, Studie, MD

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.