Nízkokalorické potraviny mají řadu výhod. Většina z nich totiž obsahuje velké množství vlákniny, zdravých tuků a bílkovin, které jsou pro organismus velmi prospěšné. V některých se vyskytuje také hodně vody, jež přispívá k pocitu sytosti. Nahraďte proto nezdravé potraviny potravinami nízkokalorickými, díky kterým se budete cítit opět skvěle. A ještě díky nim budete i hubnout!

Zdroj: Youtube

Pozor na potraviny s nálepkou „nízkokalorické“

Spousta lidí se domnívá, že jakmile je potravina označená jako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru nebo se sníženým obsahem tuku, znamená to, že je dietní a zdraví prospěšná. „Skutečnost je však taková, že těmi nejzdravějšími potravinami jsou ty úplně základní. Pokud je výše uvedenými nálepkami označený vysoce průmyslově zpracovaný produkt, obvykle obsahuje hromadu aditiv, fosforečnanů a dalších,“ říká Marin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Vývar i jogurty

Malým velkým zázrakem jsou vývary, poukazuje iReceptář. Na mysli máme hlavně ty domácí s trochou zeleniny. Teplého vývaru můžete zkonzumovat kolik chcete, krásně prohřeje vaše tělo a dodá potřebnou energii. Navíc je to skvělý pomocník v době, kdy se necítíte zcela fit. Dobrý slepičí nebo kuřecí vývar umí zázraky. Výbornou málo kalorickou svačinkou je i řecký jogurt. Je téměř bez kalorií, obsahuje bílkoviny, které zasytí a je vhodným zdrojem vápníku.

Nízkokalorické ovoce

Skvělou svačinou, která dokáže nasytit, je ovoce. Především jablka, bobuloviny a jahody. Jablka obsahují látku pektin, která navozuje pocit sytosti. Borůvky mají navíc velké množství antioxidantů, pro náš organismus velmi prospěšných. Při cvičení dokážou tělo mnohem lépe zregenerovat. Jablka mají na 100 g pouze 57 kalorií, borůvky 43 kalorií a jahody 35 kalorií.

Maximum zeleniny, minimum kalorií

Mimo ovoce je užitečné konzumovat také zeleninu. Nasytí vás s minimem kalorií, ale také pomůže při různých nemocích - a to i prevenčně. Zkuste okurku, zelí, celer a další. Například šálek kapusty má pouze 9 kalorií, brokolice na 100 g má 34 kcal, zelí 31 kcal, rajčata 21 kcal a okurka 14 kcal. Tyto druhy zeleniny jsou při hubnutí ideální. Nebojte se je zařadit do svého jídelníčku!

Kuřecí prsa bez kůže

Milovníky masa potěší, že si mohou bez výčitek dopřát kvalitní kuřecí prsa. „Kvalitní kuřecí prsa jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou svalové hmoty a pro svou sytící schopnost jsou nenahraditelné při hubnutí. Budete-li je navíc připravovat bez kůže, budou téměř bez tuku,“ radí Věra Burešová, výživová poradkyně z Naturhouse.

Zdroj:Studie, iReceptar, Zena In