Je stále jasnější, že chronický zánět je hlavní příčinou mnoha závažných onemocnění – včetně srdečních chorob, mnoha druhů rakoviny a Alzheimerovy choroby. Všichni známe zánět na povrchu těla jako místní zarudnutí, teplo, otok a bolest. Je základním kamenem hojivé reakce organismu, která přináší do místa poranění nebo infekce více výživy a větší aktivitu imunitního systému. Pokud však zánět přetrvává nebo neslouží svému účelu, poškozuje tělo a způsobuje onemocnění.

Zdroj: Youtube

Stres, nedostatek pohybu, genetické predispozice a vystavení toxinům mohou přispívat k takovému chronickému zánětu, ale velkou roli hraje také výběr stravy. Vědomosti o vlivu konkrétních potravin na zánětlivý proces je nejlepší strategií, jak ho omezit a snížit dlouhodobá rizika onemocnění. Slyšeli jste někdy o „protizánětlivé dietě doktora Weila“?

Co můžete jíst a co ne

Sacharidy tvoří 40 až 50 % denních kalorií v tomto plánu. Měly by pocházet z celozrnných obilovin (např. hnědá rýže, ovesné vločky, celozrnné těstoviny a celozrnný chléb), fazolí, ovoce a zeleniny (např. zimní dýně a sladké brambory).

Dalších 30 % denních kalorií tvoří kvalitní tuky. Zásobte svou ledničku a spíž potravinami bohatými na omega-3 mastné kyseliny, jako je avokádo, ořechy a ořechová másla, obohacená vejce, lněná semínka, konopná semínka a ryby, jako je losos, sardinky, treska černá a sleď. Oleje jako jsou ty slunečnicové, kukuřičné, a další směsi jsou zakázány. Nejvhodnější je extra panenský olivový olej.

Bílkoviny tvoří 20 až 30 % denních kalorií. Živočišné bílkoviny jsou omezené, s výjimkou ryb, některých sýrů a jogurtů. Místo toho doplňte zeleninu bohatou na bílkoviny, jako jsou fazole, sója a sójové výrobky Libové maso, včetně kuřecího bez kůže, a mléčné výrobky jsou omezeny na dvakrát týdně, zdůrazňuje web MD.

Zpracované potraviny, jako jsou chipsy a sušenky, výrobky z kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy a všechny potraviny vyrobené z částečně hydrogenovaného oleje jsou zakázané.

Doktor Hadis Ghoghaie k tomu dodává: "Je to skvělé, protože to není dieta. Neříká, že musíte jíst to nebo ono. Jsou to opravdu jen různé potraviny, které můžete přidat do svého jídelníčku pro větší pestrost. Je v ní opravdu velké množství zeleniny a já lidem říkám: 'Poslouchejte, pokud můžete přidat třeba jen dvě nebo tři zeleniny denně, je to skvělé. Pyramida neomezuje váš jídelníček, ale navrhuje potraviny, které byste měli přidat kvůli jejich protizánětlivým účinkům.

Seznam protizánětlivých potravin

1. zelenina a ovoce

Dr. Weil doporučuje sáhnout po ovoci a zelenině, které jsou v duhové variantě. Kromě jiných vitaminů a minerálů uvádí, že ovoce je bohaté na flavonoidy a karotenoidy, které mají protizánětlivé účinky.

2. Fazole a luštěniny, celozrnné výrobky a těstoviny

Dr. Weil doporučuje 2 až 3 porce fazolí denně, a to odrůdy Anasazi, adzuki a černé. "Fazole jsou bohaté na kyselinu listovou, hořčík, draslík a rozpustnou vlákninu," píše. "Jsou to potraviny s nízkou glykemickou zátěží. Jezte je dobře uvařené buď vcelku, nebo rozmixované na pyré, například hummus."

3. Zdravé tuky

Pět až sedm porcí zdravých tuků denně se hodí do zdravého jídelníčku, říká Dr. Weil. Vlašské ořechy, extra panenský olivový olej a avokádo jsou jen některé klíčové zdroje.

4. Ryby a měkkýši

Dr. Weil doporučuje, že mořské plody, jako je divoký aljašský losos, sleď, sardinky a černá treska, obsahují protizánětlivé omega-3.

5. Celozrnné sójové potraviny

"Sójové potraviny obsahují izoflavony, které mají antioxidační účinky a chrání před rakovinou. Vybírejte si raději potraviny z celé sóji než potraviny frakcionované, jako jsou izolované sójové bílkoviny v prášku a imitace masa vyrobené ze sójového izolátu," doporučuje Dr. Weil. Zkuste jednu až dvě porce denně tofu, tempehu, edamame, sójových ořechů, sójového mléka.

6. Další zdroje živočišných bílkovin (vejce, jogurt, libové maso atd.).

Dr. Weil omezuje konzumaci těchto potravin na jeden až dvakrát týdně. Pokud jíte kuřecí maso, vybírejte si bio kuřecí maso bez klecových chovů a odstraňte kůži a související tuk. S mírou používejte organické, vysoce kvalitní mléčné výrobky, především jogurty a přírodní sýry.

7. Bylinky a koření

Česnek! Zázvor! Kurkuma! Skořice! Dr. Weil je všechny miluje.

8. Obyčejná hořká čokoláda

"Hořká čokoláda poskytuje polyfenoly s antioxidační aktivitou. Vybírejte si hořkou čokoládu s nejméně 70 % čistého kakaa. Stejně tak sušené ovoce, konzumované střídmě, může být také protizánětlivým dezertem.

Zdroj:Výzkum, Studie, Wellangood, MD, Drweil