Za nafouklé bříško často mohou některé potraviny jako třeba fazole, cizrna, brokolice, zelí, květák, mléko, pizza, ale také sycené nápoje, kynuté potraviny, slané polotovary a přemíra sladkostí. Vyplatí se znát proto dobře své tělo a pozorovat, po jakém jídle je vám těžko a které způsobuje nepříjemnou plynatost.

Problém může nastat i v případě, kdy konzumujeme hodně soli, ale málo draslíku. Pokud navíc jíme spoustu balených potravin, hotových jídel nebo rychlého občerstvení, je velká šance, že do těla dostáváme příliš mnoho sodíku, který zadržuje nadbytečnou vodu v těle, a my se pak cítíme nafouklí.

Abyste se zbavili břicha jako balón, jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a myslete na dostatečný pitný režim. Dobrou zprávou je, že se můžete rychle a snadno vrátit na správnou cestu tím, že si budete vybírat potraviny, které snižují nadýmání. Důležité je také udělat si na jídlo čas, pomalu ho žvýkat a nehltat, protože množství vzduchu, jež spolknete, ovlivňuje hromadění plynů ve střevech. A teď už pojďme na potraviny, které pomáhají s nadýmáním.

Avokádo

Tento druh ovoce obsahuje spoustu živin a dostatečné množství kyseliny listové a vitamínů C a K.

Je také bohaté na draslík – základní minerál, který reguluje hladinu sodíku, a tím zabraňuje zadržování vody. Co víc, avokádo má vysoký obsah vlákniny, která se pomalu pohybuje naším trávicím traktem, podporuje pravidelnost stolice a pomáhá předcházet zácpě a nadýmání.


Jogurt

Poctivý bílý jogurt je nabitý probiotiky – prospěšným typem bakterií, které hrají klíčovou roli ve zdraví našich střev. Probiotika podporují práci střev a zajistí pravidelné vyprazdňování. Kromě toho bylo prokázáno, že snižují nadýmání nebo syndrom dráždivého tračníku, což je porucha, která postihuje tlusté střevo. Volte jogurty s obsahem alespoň 20 gramů bílkovin a menším množstvím sacharidů. Ideální je, pokud si ho dopřejete po ránu k snídani, ještě s plátky ananasu, manga nebo s borůvkami.

Zelený čaj

Popíjení kvalitního zeleného čaje je skvělá volba, která vám pomůže udržet si hydrataci a zabránit zadržování tekutin v těle. Překypuje antioxidanty, jako je epigalokatechin galát, který dokáže neutralizovat škodlivé volné radikály a snížit zánět v těle. Zelený čaj také obsahuje kofein – sloučeninu, která stimuluje pohyb trávicího traktu a působí jako přírodní projímadlo. Právě zácpa bývá jedním z častých příčin nafouklého břicha.


Zázvor

Tahle bylinka je po tisíciletí známá svou schopností tišit zažívací potíže. Některé výzkumy, jak uvedl v roce 2018 například odborný časopis Food Science and Nutrition, ukazují, že zázvor může urychlit vyprazdňování žaludku, což zamezuje nadýmání a pocitům plnosti .


Obsahuje také enzym zvaný zingibain, jenž pomáhá efektivněji rozkládat bílkoviny a podporuje zdravé trávení. Zázvor má protizánětlivé vlastnosti, jež působí proti nadýmání a plynatosti a funguje jako příjemný relaxační účinek na vaše střeva. Vychutnejte si jej v teplém šálku domácího čaje, který můžete popíjet před jídlem, během jídla nebo po něm.


Ananas

Tohle sladké ovoce je bohaté na vodu a obsahuje trávicí enzym zvaný bromelain, u kterého se uvádí, že pomáhá při trávení tím, že rozkládá bílkoviny v žaludku, jež mohou jinak způsobit nadýmání. Přihoďte si ananas do ranního smoothie nebo si vychutnejte pár plátků k odpolední svačině.


Banány

Ovoce, které můžete nosit pohodlně s sebou do práce i na cesty, je vynikajícím zdrojem vlákniny.Draslík je pak hlavním důvodem, proč banány pomáhají při nadýmání. Potraviny bohaté na draslík pomáhají vyplavit nežádoucí sodík a přebytek vody, což potvrdil například i výzkum z roku 2018, uveřejněný v magazínu World Journal of Nephrology. Místo housky se sýrem si proto k snídani nebo svačině oloupejte jeden banán a uvidíte, že nafouklé břicho bude minulostí.

Fenykl

Fenykl je přírodní diuretikum, které pomáhá vypudit střevní plyny. Sloučeniny anetol, fenchon a estragol v semenech fenyklu mají protikřečové a protizánětlivé vlastnosti, které uvolňují střevní svaly a umožňují rozptýlení zachyceného plynu. Můžete buď popíjet fenyklový čaj, anebo si dopřát tuhle zeleninu s mírně nasládlou, lékořicovou chutí v syrovém stavu a přidat ji do salátů nebo k pečené zelenině. Nejenže vaše střeva budou vrnět blahem, ale ještě si pochutnáte!

Více zde:

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5760509/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549


https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-with-bloating

https://www.womenshealthmag.com/food/a19997333/foods-to-help-de-bloat/