Pitný režim

První, co nás v horkém letním dni napadne, je sáhnout po ledovém nápoji, který nás osvěží. Bohužel takové ledové osvěžení je pouze chvilkové. Pití ledových nápojů totiž způsobuje rychlé překrvení tkání v jícnu a navozuje nám falešný pocit, že jsme dostatečně hydratováni. To vede k tomu, že nedodržujeme dostatečný pitný režim, což je nežádoucí. Během teplých letních dní bychom totiž měli vypít průměrně dva až tři litry tekutin. Nejvhodnější je konzumovat nápoje o teplotě 16–18 stupňů Celsia. Můžeme si dopřát vodu s citronem a mátou, ale také minerálku. Ta nám skvěle doplní minerály, o něž tělo přichází kvůli nadměrnému pocení. Vedle nesáhneme, když si během dopoledne dopřejeme šálek teplého zeleného čaje. Zcela nevhodná je konzumace alkoholu, včetně piva. Po alkoholu se chodí více močit a ráno po něm máme větší žízeň – proto jednoduše může dojít k dehydrataci organismu.

Výběr potravin

To, co můžeme ihned a jednoduše ovlivnit, je výběr našeho letního jídelníčku. Nejvhodnější je ovoce a zelenina v syrové podobě. Okurky, meloun, ledový salát, ředkvičky, zelené papriky, jahody, maliny, borůvky. Asi vás nepřekvapí, že při troše štěstí všechny tyto potraviny najdete v letním období na své zahrádce, což vám výběr vhodné stravy podstatně usnadní. Příroda je velmi mocná a někdy stačí ji pouze poslouchat a čerpat z ní, co se jen dá. Ze živočišných produktů má na naše tělo chladivý účinek především kozí a ovčí sýr.

Ájurvéda napoví

Velmi důležitá je i úprava jídel. Během horkých letních dní nemáme ani pomyšlení na teplé polévky. Měli bychom vynechat smažená a dlouho pečená jídla. Stačí, když se i v tomto období obrátíme na ájurvédu, která stravování přizpůsobuje právě ročnímu období. K snídani si místo horké ovesné a jáhlové kaše připravte rychlý zeleninový salátek se suchary. Nevyhýbejte se ani masu. V letním období se nejvíc hodí maso skopové, krůtí, divoký králík nebo křepelka.

Koření, které vás ochladí

Obecně známé je koření, jemuž bychom se měli během léta vyhnout. Co takhle nějaký tip na koření nebo bylinku, která vám naopak od návalů horka uleví? Pokud vám nevadí výraznější aroma, sáhněte po římském kmínu nebo koriandru, které jsou nedílnou součástí indické kuchyně. Skvěle působí i kurkuma nebo šalvěj. Může to znít jako paradox, ale k ochlazení je skvělé i chilli: v zimě prohřívá, v létě ochlazuje. Na zahrádce určitě najdete keřík máty peprné, tu můžete začít ihned žvýkat. Máta totiž tělo účinně zchlazuje. Nezapomeňte ani na všelék aloe vera, který působí skvěle jako nápoj i gel.

Na letní období a horké dny se každoročně po dlouhé zimě těšíme. Nenechme si je proto zkazit a použijme jednoduché rady, jak prospět svému tělu k příjemnému prožití léta.

Zdroje:
https://choosegreen.cz/potraviny-ktere-vas-zarucene-ochladi/
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/potraviny-ktere-ochlazuji-a-mohou-tak-zprijemnit-den-i-pri-vysokych-teplotach-40333186
https://jimezdrave.cz/shop/kucharky/jak-jime-zdrave-v-lete-177/?