Podle Světové zdravotnické organizace je doporučené množství cukru na den maximálně 10 % příjmu, což odpovídá 50 gramům cukru při celkovém příjmu 2000 kcal za den. Zároveň ale doporučuje snížit příjem cukru na pouhých 5 %, což je 25 gramů cukru denně. Jenže kolik je 50 gramů cukru v reálném životě? Tak třeba stogramová mléčná čokoláda toto množství splňuje, nikdo z nás se ale zřejmě necpe tabulkou čokolády každý den. Jedním z hlavních důvodů, proč přesahujeme doporučené limity denního příjmu cukru, jsou potraviny s takzvaným skrytým cukrem. O jaké se jedná?

Lehké jogurty a ochucené mléčné výrobky

V obchodech se na nás tváří super zdravě a dietně. Faktem ovšem je, že potraviny s líbivými názvy jako „light“ nebo „low fat“ často obsahují kvůli sníženému množství tuku naopak více cukru než jejich normální verze. Vy si tak nevědomky můžete ztížit cestu za lepším zdravím a štíhlejším tělem. Tyhle výrobky se mohou chlubit až 16 gramy cukru na 100 gramů. Podle nutričních odborníků je proto vždycky lepší sáhnout po klasickém bílém plnotučném jogurtu než jeho „light“ ošizeném sousedovi v regálu.

Snídaňové cereálie

Výrobci granol, zapékaných müsli, lupínků a dalších oblíbených snídaňových cereálií se nás snaží přesvědčit, že začít den s jejich produkty je ten nejzdravější start do nového dne. Ha ha. Ve skutečnosti jsou tyto směsi plné cukru a kalorií. Kromě prospěšných vloček v nich běžně najdete zbytečnou nálož cukru, medu a dalších sladidel, což zvyšuje celkové množství cukru i kalorií. A určitě je nedávejte dětem k snídani každý den. Oblíbené klasiky, jako jsou skořicové polštářky nebo kakaové kuličky, obsahují kolem 25 g cukru ve 100 gramech. Pozor si dejte také na instantní ovesné kaše.

Müsli a proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky jsou rychlou svačinou v případě nouze nebo když nás honí mlsná. Díky obsaženým bílkovinám zasytí na delší dobu. Ale! Stogramová tyčinka obsahuje až 30 gramů přidaného cukru. To je dost, nemyslíte? Podobně jsou na tom i různé müsli a cereální tyčinky. Jsou sladkou bombou, obsahují málo bílkovin a vlákniny. Samozřejmě jsou na trhu i kvalitní verze těchto pochoutek, bývají ale dražší. Když už si je kupujete, pečlivě vybírejte a čtěte etikety.

Kečup a přílohové omáčky

Dresingy, hořčice, balzamiko, sójové omáčky, hotové salátové zálivky, kečup – jestli si tato dochucovadla naservírujete k jídlu na talíř jen výjimečně, je to v pořádku. I tak byste ale měli počítat s jejich zvýšeným obsahem cukru a započítat si ho do denního příjmu. Jedna lžíce kečupu (cca 15 g) obvykle obsahuje lžičku cukru (5 g). Proto s množstvím šetřete. Řešením je vyrobit si domácí kečup z pomixovaných rajčat nebo si pořídit například kečup slazený stévií. A platí to také o oblíbených rajčatových omáčkách ve skle – kromě cukru z rajčat často obsahují i cukr přidaný. Vždy je lepší připravit si ji doma.

Džusy a smoothie

To, že sladké limonády jsou doslova časovanou kalorickou bombou plnou cukru, víme asi všichni. Jen málokterý rodič by dítěti do dlaní nasypal hrst kostek cukru a řekl, ať si jde pěkně pochutnat. Jenže ten samý rodič někdy z nevědomosti dává dítěti k svačině jablečný, hruškový nebo pomerančový džus s přesvědčením, že jde o zdravou variantu nápojů. Jenže tak to není. Džusy v sobě skrývají velké množství cukru, proto je pijte jen příležitostně, rozhodně se nehodí do denního pitného režimu. A pozor i na ovocné freshe a zdánlivě zdravá „smoothíčka“! Proč? Barevné fresh džusy se mohou jevit jako superzdravá volba, jenže odšťavněním z ovoce odstraníme prospěšnou vlákninu, proto džus nezasytí.

Na výrobu malé lahvičky padne i několik kusů ovoce, výsledkem je tedy solidní nálož cukru. Například čerstvá šťáva ve variantě banán, jablko, jahoda má ve 100 ml 14 g cukru, navíc se jedná o „pitíčko“, které do nás zahučí raz dva. Kdybychom stejné množství ovoce měli sníst, dá nám to pořádně zabrat.

Uzeniny

Skryté cukry jsou jednoduché sacharidy, které nejsou přirozenou součástí potravin. To znamená, že se do potravin přidávají v průběhu jejich zpracování. Ukázkovým příkladem je například šunka, salámy i párky, do kterých se často cukr přidává pro zvýraznění chuti, zároveň je ale důležitý i při nakládání. Dohromady se tak v šunce a uzeninách sejde okolo 5 gramů cukru na 100 g šunky. Myslete proto na zkonzumované množství.

Sterilovaná zelenina

Klepete si na čelo, jak je možné, aby zelenina obsahovala cukr? Jestliže si do salátů nebo k masu často dáváte hrášek, kukuřici nebo mrkev z plechovky, pak počítejte s tím, že ze zdravého jídla je rázem nezdravé. Konzervovaná zelenina, byť s nápisem ve slaném nálevu, cukr opravdu obsahuje. A ve velkém množství je také v ovocných kompotech.

Barvené pečivo

Oči na stopkách mějte i v případě cereálního pečiva, různých fitness chlebíků a podobně. Kdo by čekal cukr ve slaném pečivu? Jenže se to děje a často jde o marketingový trik výrobců. Cukr se přidává hlavně do toustových chlebů. Zatímco celozrnné pečivo má nízký glykemický index a obsahuje komplexní sacharidy, cereální může být úplně obyčejný bílý rohlík obarvený nahnědo melasou. Hned ve spotřebitelích vzbudí dojem zdravého pečiva a ti si ho vloží do nákupního košíku.

Fastfood

Dáváte si občas hamburger, čínské nudle nebo třeba pizzu s pocitem, že to sice není ideální, ale na druhou stranu alespoň nejíte cukr? Jenže tahle domněnka je mylná. Pokud si objednáte běžný hamburger v housce, přijmete s ním neočekávaných 10 g cukru, tedy více než 2 kostky. Přidáte-li k němu navíc slazený nápoj, rázem jste překročili svůj denní limit cukru! Hlavním problémem většiny jídel rychlého občerstvení je kromě procesu smažení a vysokého obsahu soli právě i velký podíl cukrů, a to hlavně kvůli pečivu a dochucovacím omáčkám.

Na závěr je třeba zmínit a doporučit, že vyhnout se skrytým cukrům můžeme nejlépe tím, že budeme upřednostňovat potraviny celistvé a vybírat jejich kvalitnější varianty. Ve zkratce to znamená: minimum polotovarů a maximum čerstvé zeleniny, ovoce, luštěnin a masa.

Zdroje:

www.instagram.com/stronglife.cz

https://aktin.cz/10-potravin-plnych-cukru-kvuli-kterym-nehubnes

https://www.stobklub.cz/clanek/kde-vsude-na-nas-ciha-cukr/