Infarkt myokardu je podle odborné definice ložisková nekróza (smrt buněk) srdečního svalu, která vznikne kvůli náhlému uzávěru nebo extrémnímu zúžení věnčitých tepen. Nejčastěji se projevuje tlakovou, tupou, svíravou nebo pálivou bolestí na přední ploše hrudníku nebo za hrudní kostí, která trvá alespoň 10 minut. V některých případech se může bolest objevit i mezi lopatkami, v zádech, v krku, dolní čelisti či horních končetinách.

Zdroj: Youtube

Muže postihuje infarkt častěji

Infarkt se vyskytuje více u mužů než u žen. Nejvíce jsou ohroženi muži nad 40 let a ženy nad 50 let. U žen pravděpodobnost, že dojde k rozvoji infarktu, výrazně stoupá v období po menopauze, kdy klesá hladina estrogenu, roste hladina cholesterolu a celkově se zvyšuje riziko výskytu srdečních onemocnění. Toto onemocnění se však nevyhýbá ani mladším lidem, kteří mají špatnou životosprávu, nadměrnou srážlivost krve či genetické predispozice. „Nejrizikovější je pro srdce pak chladné počasí. Nejvíc infarktů se vyskytuje v zimě, když mrzne. V chladu se cévy zužují, v horku naopak roztahují. Když má někdo například zúženou věnčitou tepnu, dojde vlivem zimy ke křeči, což může vyústit v infarkt,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Proto bychom v těchto dnech, kdy mrzne jako když praští, měli o své cévy více pečovat a dopřávat jim kvalitní potraviny, které udržují cévní stěny pružné, pevné a dokážou účinnými látkami ředit krev, která pak může tepnami bez problémů proudit. Mnoho infarktů myokardu vzniká kvůli miniaturním krevním sraženinám, které cévu ucpou. A špatná strava je často viníkem. „Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Potraviny, které posilují cévy a ředí krev

Česnek

Podle výzkumů tohle přírodní antibiotikum redukuje nánosy v arteriích, prokazatelně snižuje krevní tlak, zlepšuje hladinu krevních lipidů, rozšiřuje cévy a jako silný antioxidant působí proti cévním zánětům.

Červené víno

Vědci přišli na to, že polyfenoly – což jsou látky, které se nacházejí ve slupce hroznů i v červeném víně – snižují tvorbu bílkoviny, která způsobuje zúžení krevních cév a omezení zásobení srdce kyslíkem. Při výrobě bílého vína se nepoužívá slupka z hroznů, při výrobě červeného vína fermentací hroznové šťávy však ano. A právě slupka hroznů obsahuje nejvíce polyfenolů. Samozřejmě ale stačí konzumovat hrozny, není třeba pít alkohol, jehož pravidelná konzumace s sebou přináší řadu zdravotních rizik.

Sezamové semínko

Řadí se mezi superpotraviny. Bylo prokázáno, že je stejně účinné na potlačení artritické bolesti jako lék tylenol. Semínko má skvělé kardioprotektivní vlastnosti a může výrazně napomáhat zastavení procesu aterosklerózy. Jedna ze studií například potvrdila redukci známek kardiovaskulární nemoci v krevním vzorku při konzumaci sezamové pasty.

Rajčata

Obsahují dostatek vitamínu C a lykopenu, který posiluje oběhový systém a také v nich najdete dostatečné množství vitamínu E, který může zabraňovat srážení krve a tím předcházet vzniku sraženin. V zimě, kdy není sezona rajčat, můžete klidně použít místo čerstvé zeleniny rajčata v plechovce, naložená v oleji nebo sušená na slunci. Vařte z nich často rajskou omáčku nebo rajčatovou polévku.

Zdravé tuky

Pro zdravý kardiovaskulární systém je důležité přijímat i dostatek kvalitních tuků, především z tučných ryb, libového masa, ořechů nebo olivového oleje. Mořské ryby jako tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová) jsou zase obsaženy v rostlinných olejích.

Indické koření

Svoje cévy a srdce můžete posilovat i tím, že si jídlo okořeníte kurkumou, kajenským pepřem, kari, zázvorem nebo skořicí. Tyto druhy koření, které se hojně používají hlavně v asijské kuchyni, hrají klíčovou roli ve snižování cholesterolu a ochraně cévních stěn před tvorbou usazenin. Pokud máte rádi pikantní jídla, pak s kajenským pepřem neboli chilli nešetřete – obsahuje salicyláty, které přímo pomáhají naředit krev.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/ https://www.ceskaordinace.cz/redeni-krve-ckr-955-8120.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7584802/