KOŘENOVÁ ZELENINA

Celer, petržel, řepa, mrkev a tuřín – kořenová zelenina je bohatá na beta-karoteny a vitamíny C a A, které vašemu imunitnímu systému dodají potřebnou podporu v boji s nachlazením a chřipkou. Na plech k ní můžete přidat i batáty a brambory a s olivovým olejem a balkánským sýrem v troubě upéct dozlatova. Máte dokonalou a snadnou večeři! Tohle teplé jídlo vás zahřeje a zároveň do sebe dostanete spoustu zeleniny. Kdo by měl teď chuť na studený salát? Kořenovku pečte ideálně i s cibulí a česnekem, které přirozeně posilují imunitu a zelenině dodají i výbornou, štiplavou chuť. Stejně jako zázvor, který patří mezi osvědčené prohřívací koření.

Zdroj: Youtube

POTRAVINY BOHATÉ NA VITAMÍN D

V zimě máme nedostatek slunečního záření, ze kterého náš organismus přijímá potřebný vitamín D, který si neumí sám vyrobit. Potraviny bohaté na vitamín D jsou proto nezbytné během chladných zimních měsíců. Jeho skvělým zdrojem je třeba losos a jiné tučné ryby, vaječné žloutky, obohacené cereálie, mléko, tvrdé sýry, játra a červené maso a houby šitake.

FAZOLE

Fazole, stejně jako třeba cizrna jsou plné bílkovin a obsahují téměř všechny esenciální aminokyseliny. Přidejte proto suché nebo konzervované fazole do polévek, omáček a salátů nebo je smíchejte s extra panenským olivovým olejem, citronovou šťávou, tahini a solí a připravte si tak vlastní hummus. Z masitých červených fazolí je vynikající třeba omáčka chilli con carne, do níž můžete přidat kukuřici, mleté maso a velkou dávku chilli koření, které jednak nastartuje zpomalený metabolismus, jednak nás prohřeje.

MASO

To, že v zimě nabereme nějaké to kilo, není žádná tragédie. Instinktivně saháme po vydatném, teplém a tučnějším jídle a víte, co? Je to tak úplně v pořádku. Naši předci to tak měli přirozeně. Aby krutou zimu přežili, potřebovali si tělo obalit trochou tukové vrstvy a zimní zabíjačkové hody k tomu byly ideální příležitostí. Dopřejte si tu a tam živočišné tuky v podobě pečeného masa, prejtu nebo bůčku, nejspíš vám udělá dobře nejen po těle, ale i na duši. Myslete ale na to, že převažovat ve zdravém jídelníčku by měly po celý rok spíše tuky rostlinné.

POLÉVKY

Jedná se o jedno z nejlepších jídel, které vám pomůže pohodlně přežít zimu. Měli byste se však vyhnout velkému množství soli a smetaně, abyste z polévky získali co nejvíce. Do polévky můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu, v zimě je ideální květák, brambory a brokolice, ale i růžičková kapusta. Jako základ použijte kuřecí nebo hovězí vývar. V poctivém domácím vývaru najdete kolagen, aminokyseliny a spoustu nutričně prospěšných látek.

KAŠE

Tajemství, jak se hned po ránu zahřát a udržet si energii až do oběda, je dát si zdravou snídani s pomalým uvolňováním, třeba ovesnou kaši. Přidejte si k ní sezonní ovoce jako datle, fíky, mandarinky nebo jablka. A nešetřete ani zimním kořením – skořicí, kardamomem a muškátovým oříškem. Ovesné vločky mají vysoký obsah zinku, který je důležitý pro správnou imunitní funkci a také rozpustné vlákniny, která podporuje trávení. Kaši můžete obměnit i sladkými nákypy z pohanky, jáhel nebo rýže, kam přidáte třeba švestkový či třešňový kompot a med.

OŘECHY

Vlašské, lískové, mandle, kešu, para a pistácie mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínů skupiny B, minerálních látek (železo, zinek, hořčík, vápník), kvalitních bílkovin a zdravých nenasycených tuků. Když si dáte denně hrst oříšků, posílíte tím nervovou soustavu a nebudete tak trpět výkyvy nálad. Navíc svačinka s oříšky spolehlivě zažene hlad.

Zdroje:

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Tuky-do-jidelnicku-zejmena-v-zime-patri__s10010x10212.html

https://www.stamfordhealth.org/healthflash-blog/nutrition/healthy-winter-foods/