Co si pod pojmem histamin představit?

Histamin je chemická látka, která je zapojena v imunitním systému, ale také v centrálním nervovém systému a hraje roli také při trávení.

Tato látka sděluje důležité zprávy z těla do mozku, je součástí žaludeční kyseliny, a napomáhá tak rozkladu potravin. V těle se histamin produkuje díky žirným buňkám. Žirné buňky jsou typy bílých krvinek.

Látka histamin v těle komunikuje s mozkem a napomáhá správnému trávení a rozkladu potravin.

Histamin jako jed v těle

Jak již bylo řečeno, pro mnohé histamin nepředstavuje žádnou hrozbu a je důležitou součástí, pro druhé může být problémem.

Histamin je nebezpečný v případě, že člověk trpí metabolickou poruchou, která zapříčiňuje neschopnost těla metabolizovat histamin tak, jak by mělo.

Mezi nejčastější nemoci, které jsou spojené s neschopností metabolizovat správně histamin, se řadí syndrom propustného střeva, Crohnova choroba a celiakie.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Histamin najdeme také v potravinách.

Nejvíce histaminu je obsaženo v:

• rajčatech

• červeném víně

• uzeninách

• čokoládě

Pokud trpíte histaminovou intolerancí, těchto potravin byste se měli zřeknout.

V případě histaminové intolerance se nejedná o běžnou alergickou reakci. Histamin je důležitou součástí zdravého imunitního systému a není možné se v těle histaminu úplně zbavit.

Intolerance na histamin se může vyvinout, pokud tělo přijímá a vytváří více histaminu, než je schopno zpracovat a metabolizovat.

Co vše může způsobit zvýšený histamin v těle?

Nejen určité potraviny, ale také zde hrají roli určité faktory, které mohou zvyšovat histamin v těle, což následně může vést k neschopnosti těla metabolizovat histamin a objevení problémů.

Faktory, které mohou zvyšovat histamin v těle

• špatné trávení, střeva

• léky a hormony

• špatné životní prostředí

• špatná strava

• stres

• nedostatek živin

Nejčastější příznaky histaminové intolerance

Mezi nejčastější příznaky patří průjem, bolesti hlavy, migrény, ucpaný nos a rýma, kopřivka, zarudlé oči, svědění očí, nosu a uší.

Lidé se mohou potýkat také se závratěmi, bušením srdce, ekzémem nebo lupenkou a také s problémy s tlakem. Dále se u lidí trpící histaminovou intolerancí projevuje nespavost, stres, úzkost a neustálá únava.

Jak postupovat, pokud máte podezření na histaminovou intoleranci?

Pokud si myslíte, že trpíte histaminovou intolerancí, zkuste nejprve omezit faktory, které ovlivňují histamin v těle.

Je důležité mít zdravý jídelníček plný živin, omezit stres, alkohol, léky (pokud je to možné) a začít se více zajímat o své zdraví a zdravý životní styl.

Dále se doporučuje zařadit nízkohistaminová dieta, kde omezíte nebo vyloučíte potraviny bohaté na histamin.

Existují také potraviny, které pomáhají uvolňovat histamin a také tyto potraviny je důležité při nízkohistaminové dietě vyškrtnout ze svých jídelníčků. Jedná se o ananas, citrusové plody, jahody, ořechy, luštěniny, mořské plody.

Zdroj:

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/histaminova-intolerance/?gclid=Cj0KCQjwnP-ZBhDiARIsAH3FSRf2sYGpUnulQ3GrBoFllAb3SArKynVUDN2bf5jKmGovXGx5uXwckh4aAsclEALw_wcB