Pomazánka z kořenové zeleniny s macou

Maca je exotická kořenová zelenina s vysokým obsahem živin, která se mele na jemný prášek. Ten je vhodné přidávat do jídel, které chceme nutričně obohatit. Maca prášek má příjemnou chuť, proto se skvěle hodí do pomazánek. Základem této pomazánky je mrkev a celer, které jí dodají zeleninovou svěžest a strukturu. Pro zvýraznění sáhněte po koření s obsahem kurkumy. Tyto jednohubky budou na stole zářit nejen svými nutričními hodnotami, ale i barvou.

Potřebujete:

1 najemno nastrouhanou střední mrkev

silnější plátek celeru

100 g žervé

2 lžičky bio maca prášku Iswari

1 zarovnanou lžičku žluté kořenící směsi (indické koření, nepálivé kari koření)

1 lžičku přepuštěného másla

na špičku lžičky kurkumy

citronovou šťávu na zakápnutí

sůl

Mrkev i celer nastrouhejte najemno a krátce orestujte na pánvi na přepuštěném másle. Nechte vychladnout. Smíchejte v misce se žervé. Přidejte 2 lžičky maca prášku a ochuťte kořením a solí. Pro výraznější barvu dolaďte malým množstvím kurkumy, pro chuťový kontrast zase citronovou šťávou. Mažte na jednohubky a ozdobte lístkem petrželky či koriandru.

Tip navíc: Pomazánku můžete servírovat i jinak. Přendejte ji do menší ozdobné misky a na talíři podávejte spolu se slanými krekry nebo domácími tyčinkami z listového těsta.

Avokádová se spirulinou

Máte rádi avokádo? Jistě vám hned hlavou proběhnou jídla, kam se dá použít. Smoothie, guacamole, saláty, ale i pomazánky. Jeho zelená barva vybízí k tomu, abychom k němu přidali prášek ze spiruliny, která je považována za superpotravinu a má výraznou modrozelenou barvu. Díky jemné chuti do pomazánky snadno zapadne. Postará se o extra zajímavý vzhled jednohubek, zvýší výživovou hodnotu a rozzáří každý párty stůl s jídlem. Avokádové chlebíčky vypadají a chutnají skvěle s uzeným lososem nebo vajíčkem.

Potřebujete:

2 zralá avokáda

1 lžíci krémového smetanového sýra bez příchuti

2 vrchovaté lžíce strouhaného vyzrálého tvrdého sýra (grana padano, old gouda)

1 lžičku bio spiruliny Iswari

1 lžíci olivového oleje

citronovou šťávu na dochucení

bylinkové koření

sůl

Z avokád vyndejte pecky, vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji vidličkou. Přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí, záleží na slanosti použitého sýra. Mažte na jednohubky.

Dietní vajíčková

Na nejlepší vajíčkovou pomazánku nepotřebujete tuny majonézy, a přesto si na ní zaručeně pochutnáte. Díky absenci majonézy, které je jinak o Vánocích víc než dost, můžeme tuto pomazánku považovat za zdravější a méně tučnou. Základem je mít doma čerstvý a křupavý chleba, na který ji namažeme.

Potřebujete:

7 vajec natvrdo

1 šalotku nebo jarní cibulku i s natí

300 g pomazánkového másla

1 lžíci plnotučné hořčice

čerstvou pažitku

sůl, pepř

hrst černého seznamu

V hrnci s vroucí vodou uvařte 7 vajec natvrdo. Vejce dejte do vody až před samotným vařením, a jakmile přijde voda k varu, plotýnku vypněte a po 7–8 minutách vejce slijte a zalijte studenou vodou. Studená uvařená vejce si oloupejte a nakrájejte nahrubo. Šalotku nakrájejte najemno a pažitku nasekejte na menší kousky. Vejce, cibuli a pažitku smíchejte s ostatními ingrediencemi, dobře promíchejte a následně dochuťte solí s pepřem. Pomazánku nechte alespoň hodinku uležet v lednici. Vychlazenou pomazánku podávejte k pečivu nebo použijte na chlebíčky a bohatě posypte černým sezamem – ten vytvoří se světlou pomazánkou pěkný kontrastní efekt.

Brokolicovo-sýrová pomazánka

Máte v lednici brokolici, která už prosí o zpracování? Udělejte si z ní skvělou a hlavně zdravou brokolicovou pomazánku. Spařením si brokolice ponechá všechny vitamíny a pak už stačí jen zamíchat s lučinou nebo tvarohem. Tahle rychlovka vás zachrání v případě nečekané návštěvy.

Potřebujete:

400 g růžiček brokolice 100 g balkánského sýra

100 gramů lučiny 3 lžičky lahůdkového droždí sůl pepř

1 lžíci olivového oleje

Růžičky brokolice tepelně upravte nad párou tak, aby byly měkké, ale stále svěže zelené. Přidejte lžíci olivového oleje a rozmixujte. Propojte se sýrem, přidejte lučinu a rozmixujte dohladka. Nakonec vše dochuťte solí, pepřem a sušeným lahůdkovým droždím. Pomazánku skladujte maximálně 2–3 dny v lednici. Podávejte ji na chlebu a ozdobte růžičkami brokolice a slunečnicovými semínky.

Zdroje:

https://www.allrecipes.com/recipes/1268/holidays-and-events/christmas/appetizers/dips-and-spreads/

https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/snidane-a-svaciny/rychla-brokolicova-pomazanka-880/