Tělesná energie, tedy metabolismus, je po poledním jídle nasměrována v podobě toku krve a okysličení na trávení. Výsledkem je, že jsme unaveni. Většina z nás v době přirozeného metabolického poklesu navýší spotřebu kofeinu a cukru a překoná tak únavu, aby tím dosáhli žádaného výkonu. Tím ale jdeme proti své přirozenosti. Lidé v jižních zemích Evropy a Latinské Americe si obvykle v tuto dobu dopřávají siestu. Mnoho výzkumů prokázalo, že jedna či dvě patnácti- až dvacetiminutové přestávky během dne výrazně zvyšují kognitivní funkce, tělesnou výkonnost, náladu i energii. Právě v odpoledních hodinách uděláte pro své zdraví lépe, když si krátce odpočinete – procházkou na čerstvém vzduchu, krátkou meditací, protažením – a projevíte tak úctu k přirozeným rytmům těla, než abyste se dopovali kofeinem a cukrem.

Co s pravidelnou silnou únavou?

Pokud vás pravidelně mezi 14. – 17. hodinou zmáhá únava, může to být známka přetížených jater. Jasnou známkou namáhaných jater jsou unavené oči, které se projevují pálením, ospalost a noční buzení a také veliká únava. Narušená jaterní energie dává o sobě znát i poruchami spánku. Pokud se budíte v noci mezi 1. a 3. hodinou, nebo trpíte migrénami, zaměřte se na jaterní očistu. To nejmenší, co pro svoje játra můžete udělat: Poslední jídlo jezte jen lehké nejpozději dvě hodiny před spánkem a vyhněte se na noc alkoholu. Nepoužívejte hormonální antikoncepci, a pokud je to možné ani kortikoidy a syntetické léky.

Co játrům prospívá?

Játra nemají v oblibě chlazené ani studené nápoje ani jídla. Mnohem víc je potěší sklenice teplé vody ráno. Ájurvéda doporučuje každé ráno na lačno vypít teplou vodu se šťávou z citronu. Čistí játra a připravuje trávicí trakt na příjem snídaně. Udělejte si z pití odstáté a ohřáté vody s citronem každodenní ranní rituál.

Pomůže železo proti únavě?

Další příčinou toho, proč vás trápí únava, může být nedostatek železa. Železo se totiž v našem organismu podílí na řadě aktivit souvisejících s tvorbou energie. Přispívá například k energetickému metabolismu, tvorbě červených krvinek a hemoglobinu nebo přenosu kyslíku v těle. Prvotním příznakem jeho nedostatku bývá únava a celkové oslabení. Později se mohou přidat časté bolesti hlavy, nezdravě bledá pokožka, výrazná slabost až závratě, poruchy chuti k jídlu a úbytek na váze, dušnost a bolest na hrudi při námaze. V tomto případě je místě neprodleně absolvovat návštěvu lékaře a nechat si přinejmenším odebrat vzorky krve na rozbor. Pokud lékař zjistí nedostatek železa, zpravidla dostanete k užívání tablety železa, nejlépe ještě s vitamínem C, který podporuje snadnější vstřebávání. Pro správnou krvetvorbu je rovněž důležitá kyselina listová a vitamín B12, které vám lékař může rovnou předepsat nebo doporučit.

Zdroje železa v potravě

Hodně železa obsahuje maso, především to tmavé, játra a vnitřnosti, luštěniny (čočka, fazole, cizrna), hřiby, mák, vaječný žloutek, kakao a ořechy. Ze zeleniny pórek, pažitka, mangold, medvědí česnek, červená řepa, brokolice, také proslulý špenát (i s proslavenou chybou v desetinné čárce). Velké množství železa obsahují také mořské řasy. Z ovoce jsou to švestky, fíky rozinky, višně, třešně, jahody, ostružiny, černý rybíz, borůvky, meruňky nebo také grep.