Babí léto je pryč, začíná se ochlazovat, večer se dříve stmívá a ráno bývá déle tma.

Na tyto změny reaguje i náš organismus. Častěji cítíme únavu, více než dříve vnímáme bolest zad nebo kloubů, přepadávají nás různé splíny a obavy z toho, co bude.

Také nám přestávají chutnat zeleninové saláty, studené nápoje a lehká zeleninová jídla, která jsme jedli v létě. Podvědomě vyhledáváme hutné polévky, masa, omáčky, moučníky a vůbec kaloricky bohatší, těžší a vydatnější jídla, která nám dodají energii a také nás zahřejí. Ne že by to bylo špatně, náš organismus opravdu potřebuje zahřát, zásobit se minerály a energií, aby lépe odolával chladu a celkově náročnějšímu zimnímu období. Co ale nechceme, jsou kila navíc v podobě tuku. Zvláště když jsou vánoční svátky, období, kdy více mlsáme, teprve před námi.

Zkuste tentokrát podzimní čas pojmout trochu jinak. Připravte svoje tělo na dlouhé zimní období pomocí zdravých sezonních potravin bohatých na živiny.

Podpoří vaši imunitu, nedovolí vám nabrat ‚zimní‘ kila a zároveň se po nich budete cítit dobře, protože zbytečně nezatíží váš trávicí systém.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ POVOLENO

Mezi typické české podzimní ovoce patří jablka, hrušky a švestky. Všechny tyto druhy můžete přidávat do snídaňové kaše, připravovat z nich teplé dezerty nebo je jíst jen tak s malou hrstí oříšků, které pomohou snížit glykemický index sladkého ovoce. Nikde není psáno, že si i v rámci hubnutí nemůžete dovolit mlsat. Dopřejte si třeba kousek jablečného štrúdlu. Akorát šetřete těstem, a naopak nešetřete s jablky, vynechte cukr (jablka jsou sladká dost) a přidejte oříšky. Tento dezert si s hrnkem horkého čaje v klidu dopřejte po podzimní vycházce nebo běhu v chladném počasí. Zajímavými podzimními plody jsou i jeřabiny. Musíte si ale vybrat jeřáb jedlý – sladkoplodý. Jeho plody chutnají jako kyselá jablíčka a jsou dobré na imunitu, trávení a bolavé klouby.

Podzim je ve znamení shromažďování energie a zahřívání se. Proto bychom měli z jídelníčku vynechat ochlazující potraviny a jídla, která jsme upřednostňovali v létě. Patří sem především tropické ovoce, zmrzliny, freshe a smoothie, také saláty z čerstvé zeleniny a nápoje s ledem.

Dalším typem potravin, které se do podzimního a zimního jídelníčku už vůbec nehodí, jsou pokrmy chudé na živiny a náročné na trávení. Jsou to všechny ultra zpracované pochutiny, polotovary, bílá mouka, cukr, sladkosti a přemíra alkoholu. Obecně bychom se teď měli vyhnout všemu, co nám energii ubírá, takže náročným detoxikačním kúrám, půstům a ponocování.

Chcete-li shodit nějaké to kilo, hlídejte si dostatek tekutin. Výborné jsou čaje, které vás zahřejí, ale doplní i vitaminy. Pro podzim je typický čaj ze sušených šípků nebo jablečných slupek. Pro zahřátí výborně funguje čaj ze strouhaného zázvoru, horký skořicový nápoj nebo indický chia s mlékem. Pro podporu hubnutí jsou výborné všechny druhy zelených čajů a čajů Pchu-er (též puerh).

PŘIPRAVTE SI KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Suroviny:

  • 280 g hladká špaldová mouka
  • 80 g máslo (lze použít rostlinné)
  • 70 g med nebo sirup
  • 6 ks střední jablka
  • 1 pl med
  • 15 - 20 g máslo
  • Skořice

Postup:

Mouku, máslo a med prohněteme do pevného těsta, které dáme do lednice.

Jablka nakrájíme na tenké půlměsíčky a smícháme je s 1 pl medu, 15 g rozehřátého másla a skořicí.

Formu na koláč vymažeme máslem.

Těsto vyválíme a vyložíme jím formu.

Na těsto vyskládáme jablka.

Koláč dáme péct na 180°C / 45 - 50 min.

Zdroj:

magazín Kondice