Na podzim, kdy začíná období chřipek, se snažte, aby strava obsahovala dostatek vitaminů. „Pro tělo je výhodnější vitaminy načerpat ze sezonního ovoce a zeleniny než z multivitaminů a doplňků stravy,“ radí poradkyně pro výživu a pohyb Markéta Chýňavová.

Jablka, hrušky, švestky, mrkev, celer, petržel, zelí, červená řepa, dýně, cuketa – to všechno na podzim dozrává. Pro prevenci nemocí je důležitý především vitamin C – najdete ho v kysaném zelí, citronu, šípku nebo rakytníku. Vitamin E, mocný antioxidant, zase najdete v pšeničných klíčcích nebo v olejích lisovaných za studena. Ve zdravé výživě si také kupte lněný olej, bohatý na omega-3 mastné kyseliny, a dopřejte si klidně 2 lžíce denně (přidávejte do salátů nebo polévek při servírování). Právě teď mají přednost jídla, která vás zahřejí – pečená zelenina, husté polévky nebo silné vývary. „Dvakrát týdně zařaďte ryby a třikrát libové maso,“ doporučuje Markéta Chýňavová.

POKUD CHCETE HUBNOUT…

… vyhněte se sacharidům v odpoledních a večerních hodinách. „Určitě si odpoledne nedávejte sladké svačinky s ‚latéčkem‘ a večer vynechte nebo alespoň omezte sacharidové přílohy,“ radí Chýňavová. Sacharidy vyhledávejte komplexní – ideální jsou celozrnné, tedy co nejméně průmyslově zpracované obiloviny. Ty si dopřávejte k snídani v podobě kaše či žitného chleba s pomazánkou. A jako přílohu k obědu zvolte celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny, luštěniny, vařené brambory či kořenovou zeleninu.

K dopolední svačině sáhněte po knäckebrotu nebo domácím méně sladkém moučníku. Když vás honí mlsná, je výhodné mít po ruce oříšky (právě dozrávají vlašské) a semínka nebo oříšková másla.

Nezapomínejte ani na bílkoviny. Vejce, maso, zakysané mléčné výrobky, ryby, luštěniny by měly tvořit 15 % denního energetického příjmu. Jsou důležité pro obnovu a regeneraci svalů a také pro náš imunitní systém. Pro organismus je výhodné zařadit bílkoviny do každého jídla, alespoň v množství 20 g. Tělo je takto dokáže lépe využít než při jednorázovém příjmu.

POZOR NA ZKRATKY! NEFUNGUJÍ

Zázračným hubnoucím přípravkům a instantním jídlům v prášku, které slibují rychlé výsledky, nevěřte. „Řešením není najednou se vzdát všeho, co má člověk rád, a měsíc nebo dva trpět s tím, že teď hubnu a pak budu mít zase klid. Možná zhubnete, ale kila se po návratu k původním stravovacím návykům vrátí a k tomu pár dalších navrch,“ varuje Markéta Chýňavová. Místo toho doporučuje postupné nahrazování nezdravých jídel zdravějšími, naučit si jídla vhodně sestavit a zjistit, co vám vyhovuje a chutná. „Výhodou je, že postupně se mění i ty chuťové preference, takže pochutiny, na kterých jste dříve ulítávali, vás časem nechají v klidu,“ říká Chýňavová. Když k tomu navíc přidáte pohyb, zvýšíte svůj bazální metabolismus a ještě si zlepšíte náladu.

VYHNĚTE SE UŽDIBOVÁNÍ

Málokdy si uvědomujeme, co všechno během dne sníme. Různé ochutnávání a uždibování mimo hlavní jídla narušuje naše trávení. „Doporučuji minimálně dvou-, maximálně čtyřhodinový rozestup mezi jídly, kdy dáte tělu šanci vytrávit. Než člověk dá něco do pusy, je dobré se zamyslet a zjistit, jestli ho žene opravdový hlad nebo jen chuť. Často jíme úplně bezmyšlenkovitě,“ radí Markéta Chýňavová. Co jí teď na podzim nejraději? „Zeleninové nebo masové vývary vařené v pomalém hrnci. Dávám si je k obědu a doma je máme často k večeři. Dodávají nám energii, zasytí a jsou výborné na posílení imunity. Navíc s tím není skoro žádná práce. Hrnec zapnu většinou přes noc (kvalitní slepičí nebo hovězí maso, hodně zeleniny, polévkové koření). Ráno ho přecedím a nechám vystydnout. Večer ho už jen doladím.“

Zdroj: www.dejzmenu.cz