Hubnutí či naopak přibírání zdánlivě bez důvodu

Hormony štítné žlázy jsou důležité pro správně fungující látkovou výměnu. V případě nedostatku vylučování důležitých hormonů dochází k nižší výkonnosti metabolismu, což se projeví zvýšeným ukládáním tuků. Přibírání na hmotnosti i při střídmém jídelníčku může být právě jedním z příznaků, že štítná žláza funguje nedostatečně. K tomu všemu se navíc přidává také zácpa či typické otoky.

Naopak příliš velká produkce hormonů štítné žlázy vyvolává opačný problém v podobě hubnutí často i při konzumaci kalorického nadbytku. V takovém případě se navíc přidává průjem, zimomřivost a zrychlené bušení srdce.

Neklid a ztráta motivace

Zhoršená paměť, neustálý neklid, potíže se soustředěním až nezájem o vlastní okolí může značit špatnou funkci štítné žlázy. Objevit se může neustálé poklepávání prsty, třes rukou či psychický neklid. Pokud však budete mít krevní testy v pořádku, může se jednat také o potíže plynoucí z dlouhodobého stresu a silného psychického napětí.

Neustálá únava nebo potíže se spánkem

Při snížené funkci štítné žlázy se můžete cítit neustále unavení, bez energie a síly k jakékoli činnosti. Jakmile se ráno probudíte, hned máte tendenci jít opět spát. Únava se objevuje ve formě psychické, kdy se nedokážete vyburcovat k hlubšímu přemýšlení, i fyzické, kdy pociťujete svalovou slabost. Nedostatečná funkce štítné žlázy bývá příčinou poruchy menstruačního cyklu a v krajním případě může znamenat až neplodnost u žen i mužů.

Hypertyreóza, kdy štítná žláza produkuje více hormonů, může zamávat s kvalitou spánku, kdy se neustále cítíte nervózní, roztěkaní a máte problémy s usínáním. Nedostatek řádného odpočinku a potřeba být neustále ve střehu se často promítne až do úzkostných stavů, kdy nevíte, co se sebou máte dělat.

Problémy s pokožkou a vlasy

Příliš jemné, lámavé a podezřele hodně vypadávající vlasy mohou ukazovat na nedostatečnou i nadbytečnou činnost štítné žlázy. Při zvýšené funkci je navíc možné pozorovat třepivé nehty, nadměrné pocení, jemnou a na dotek horkou pokožku. Tyto příznaky však mohou mít řadu dalších příčin včetně nedostatečné konzumace vitaminů a minerálních látek.