Další epizodu podcastu Kondice, si pusťte TADY:
„Základem mnoha zdravých receptů je sušené ovoce a ořechy, což jsou velmi kalorické ingredience. Ve výsledku si pak takových zdravých dobrot můžete dát méně, než těch klasických,“ varuje Markéta Chýňavová. Rozdíl mezi zdravou a nezdravou variantou je pak především v tom, že zdravá varianta neznamená jen prázdné kalorie, ale může vám doplnit vlákninu, prospěšné tuky i některé další živiny.
Způsobů, jak ozdravit vánoční hody je několik. První volbou by měla být redukce pozřeného množství. Platí to jak pro cukroví všeho druhu, tak i pro oblíbený bramborový salát a smaženou rybu. „V některých rodinách bývá zvykem připravit kýbl bramborového salátu, který se pak jí ke všemu a všude ani ne kvůli tomu, že by na něj měl někdo chuť, jako spíš proto, že už nevíte jak ho spotřebovat,“ směje se Markéta. Jednoznačně doporučuje pojmout i Vánoce jako jednorázovou záležitost a v případě potřeby salát dodělat. Cukroví by také nemělo být hlavním chodem ke snídani, svačině i pohádce, ale onou sladkou tečkou po plnohodnotném jídle. Péct dvojité dávky patnácti druhů cukroví netřeba. Platí totiž, že co doma nebude, to také nesníte.
Druhou možností je ozdravit jednotlivé ingredience. Můžete nahradit hladkou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou, přidat do těsta ovesné vločky nebo nahradit cukr. Pozor ale na oblíbené omyly. Třtinový cukr je stále cukr a v něm obsažené množství prospěšných látek není nijak ohromující. Med je sice variantou zdravější, ovšem kaloricky stejně náročnou. Často doporučovaná fruktóza organismus zatěžuje a rozhodně ji nelze doporučit jako zdravější variantu. Stévie či březový cukr (xylitol) zase mohou mít pro někoho nepříjemný chuťový „ocásek“. Pokud odlehčíte bramborový salát jogurtem místo majonézy, uděláte rozhodně dobře, ale myslete pak na to, že salát není vhodné skladovat několik dnů jako ten s majonézou, který máme tak rádi pořádně uleželý. Zvážit ale můžete třeba německou či rakouskou variantu s octovou zálivkou.
Třetí cestou ke zdravější vánoční tabuli jsou i recepty na cukroví bez mouky a přidaného cukru. Ale pozor, často jde o kalorické bomby. Jejich konzumaci ale můžete spojit třeba se zimními procházkami, které vám mezi pohádkami, návštěvami a svátečním lenošením přijdou víc než vhod. „Loni jsem objevila rychlé a velmi chutné cukroví, které si letos uděláme určitě znovu. A to je co říct, protože jinak recepty s datlemi nevyhledávám,“ říká Markéta.
Markétiny ořechovo-datlové hrudky
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g datlí bez pecek (lze nahradit či doplnit brusinkami – cukroví je pak kyselejší)
- 2 bílky
- lžička citronové šťávy
- Datle a 50 g ořechů nasekejte nahrubo. Zbývající ořechy namelte nebo nasekejte najemno.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- Všechny ingredience smíchejte.
- Pomocí dvou lžiček udělejte na plech vyložený pečicím papírem hrudky.
- Pečte 30 min na 150 °C dokud hrudky nezezlátnou.