Jarní detoxikace a příprava na ni

S koncem zimy a oteplováním si lidský organismus sám říká o provedení očisty. Během zimních měsíců si tělo vytváří zásoby, jelikož počítá se zvýšeným výdejem kalorií nutným pro regulaci tělesné teploty v nepříznivých exteriérových podmínkách. Zvýšená tendence k ukládání tuku společně s kily nabranými během vánočních svátků, omezení pohybových aktivit, kratší dny a nízký přísun slunečního záření mají celkově útlumový efekt, jenž se s probouzením přírody může přetavit do fyziologických problémů i zvýšené míry stresu.

Právě z tohoto důvodu řada lidí s prvními jarními paprsky přistupuje ke kompletní (a často velmi intenzivní) detoxikační kúře. Jarní detoxikace je poměrně náročná metoda, jak organismus připravit na sníženou potřebu zásob a zvýšení pohybové aktivity. Pro tělo může představovat relativně veliký šok, a tak nemusí být vhodná pro každého, zejména pokud na ni není provedena řádná příprava. Jak tedy na to?

Příprava na jarní detoxikaci

Chcete-li zajistit, aby pro váš organismus nebyla jarní detoxikace příliš velikou zátěží, můžete vyzkoušet některý z následujících postupů (klidně i kombinaci více z nich). Jejich cílem je především úleva od stresu a pomoc s postupným úbytkem hmotnosti a nastavením zdravějšího životního stylu, jež v zimě dostává pořádně zabrat. Příjemným bonusem navíc je také odbourání únavy, která je se začínajícím jarem spojená.

Pravidelná jednodenní detoxikace

Jakmile začnete pociťovat zvýšenou únavu, zkuste mírně omezit příjem kaloricky náročných jídel. Primárně je dobré si vybrat jeden den v týdnu, kdy budete jíst pouze ovoce a zeleninu. Lehká strava podpoří odplavování škodlivin z organismu, který zbytečně nezatěžuje. Po každém takovém dni se budete rozhodně cítit lépe a připravíte se na náročnější kúru, která vás čeká.

Zvyšte příjem tekutin

V zimních měsících se upřednostňují především teplé nápoje a vzhledem ke svátečnímu období a volnu máme obvykle také větší sklon ke konzumaci alkoholu. K pročištění je tak dobré navýšit příjem tekutin nebo jej alespoň udržovat na úrovni doporučeného denního objemu. Pro pročištění jater a ledvin je pak vhodné se orientovat na ovocné a zeleninové šťávy.

Bylinky a čaje

K pročištění vnitřních orgánů podílejících se na trávení je vhodné také pravidelně aplikovat bylinky – buď v podobě ingredience pokrmu (koření či salát), nebo jako čaj. Vhodná je například pampeliška, kopřiva, sedmikráska nebo medvědí česnek. Jejich výhodou je navíc obsah důležitých vitaminů podporujících imunitu.

Aplikujte adaptogeny

Adaptogeny jsou přírodní látky (nejčastěji mají rostlinný původ nebo se jedná o výtažky z hub), které se užívají jako potravinové doplňky a jsou přímo určeny k překonávání měnících se podmínek. Mezi ty přechod ze zimního do jarního období rozhodně patří. Za adaptogeny je považován například ženšen, kotvičník anebo ašvaganda. Jejich specifické složení pomáhá překonávat stres a zmírňuje únavu, zároveň podporují obranyschopnost a celkově posilují zdraví.

Které další adaptogeny můžete pro svoji detoxikaci použít? Nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z nejznámějších životabudičů.

Zdroj: https://www.health.com/weight-loss/how-to-detox